Ευγνωμοσύνη ΚΔ προς Σερβία εξέφρασε ο ΠτΒ

Την ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς τις θέσεις της Σερβίας στο Κυπριακό αλλά και την εκτίμηση για τη συνεισφορά του Σερβικού λαού μέσα από την παρουσία του Σερβικού αποσπάσματος στην UNFICYP, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης, σε ομιλία του ενώπιον της Εθνικής Συνέλευσης της Σερβίας, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψής του στη χώρα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι στόχος είναι μια λύση χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής και σχέσεις εξάρτησης, μια λύση, που θα καθιστά την Κύπρο ένα σύγχρονο, φυσιολογικό, βιώσιμο και λειτουργικό κράτος.
Ανέφερε ωστόσο ότι οι προσπάθειες βρίσκουν εμπόδιο μια Τουρκία που τηρεί άτεγκτη και μαξιμαλιστική στάση "και της οποίας η προκλητικότητα αυξάνεται επικίνδυνα, όχι μόνο για την ίδια την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή".
Η Τουρκία, είπε ο κ. Συλλούρης, χρησιμοποιεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα, την οποία ελέγχει πλήρως πολιτικά και οικονομικά, ως πρόσχημα για τη δικαιολόγηση της παρουσίας της στην Κύπρο.
Ανέφερε ακόμη ότι πιο πρόσφατα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου γενικότερα και του Δικαίου της Θάλασσας ειδικότερα, παρεμβαίνει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού, προσπαθώντας μέσω της προσφιλούς της διπλωματίας των κανονιοφόρων να παρεμποδίσει την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου και απειλώντας την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε και δημόσια βαθιά ευγνωμοσύνη για την πλήρη και αδιάλειπτη στήριξη και συμπαράσταση της Σερβίας όσον αφορά στην κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στις προσπάθειες για τη δίκαιη και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.
"Θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσω επίσης τη βαθύτατη εκτίμηση και αναγνώριση  της Κύπρου για τη συνεισφορά του Σερβικού λαού μέσα από την παρουσία του Σερβικού αποσπάσματος στην UNFICYP" είπε.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι με τη Σερβία, μοιραζόμαστε βαθιά ριζωμένους ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς, που ενισχύονται περαιτέρω και από την κοινή μας προσήλωση στις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης και αναφέρθηκε στην `εξαιρετικής σημασίας στρατηγική θέση των δύο χωρών μας στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια`, λέγοντας ότι αυτή τις καθιστά διαχρονικούς ρυθμιστές εξελίξεων σε κομβικά σημεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας.
"Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω την κοινοβουλευτική μας συνεργασία και φιλοδοξώ ότι θα θέσουμε μαζί τα θεμέλια για ακόμη πιο καρποφόρα ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών μας σε όλους τους τομείς, προς όφελος των λαών μας" είπε ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε τη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων  εκφράζοντας βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα, εντείνοντας τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, η Σερβία θα αποτελέσει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την Κύπρο, ανέφερε, η ένταξη της Σερβίας στην Ένωση αποτελεί προϋπόθεση για εδραίωση της σταθερότητας στα Βαλκάνια, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αυτή τη θέση στηρίζει η Κύπρος εντός των οργάνων της Ένωσης.
"Στα πλαίσια αυτά, θα έχετε πάντοτε ένα ειλικρινή, ανιδιοτελή και σταθερό πρεσβευτή, που ειλικρινά πιστεύει ότι το μέλλον της Σερβίας δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκό. Επαναλαμβάνω δε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να μοιραστεί με τη Σερβία την εμπειρογνωμοσύνη που έχει αποκομίσει σε θέματα εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο" είπε.
Ο κ. Συλλούρης διαβεβαίωσε ότι αποτελεί πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιστορικό χρέος η μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι η νομική βάση για επίλυση του θέματος παραμένει το σχετικό με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου ψήφισμα 1244/ 99 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
"Όσο το εν λόγω ψήφισμα παραμένει σε ισχύ και, στην απουσία επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του καθεστώτος της περιοχής, η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να είναι παράνομη", είπε. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:40

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Λετυμπιώτης: Το Κυπριακό είναι ένα εξόχως ευρωπαϊκό πρόβλημα
15:58
Σαλβίνι: H Κύπρος έζησε παρόμοια δοκιμασία με τη γενοκτονία των Αρμενίων
15:53
Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στο δάσος της Παρεκκλησιάς
15:12
Στα επίπεδα λιμού η Γάζα τις επόμενες έξι εβδομάδες
15:08
Στρατιωτικά άλογα ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με τραυματίες στο Λονδίνο
13:59
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
13:21
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ΗΠΑ στην Ουκρανία
13:16
Ευρωεκλογές: Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες (Βίντεο)
13:00
Αννίτα: Ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη
12:55
Πυρκαγιά στο δάσος της Παρεκκλησιάς
12:32
Δεν θα παραστεί η Τουρκία στην εκδήλωση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.