Στην Κύπρο για διερευνητικές επαφές η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ

Πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη ένα μόλις 24ωρο πριν από τις επαφές της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία.

Η Τζέιν Χολ Λουτ έφθασε χθες αργά το απόγευμα στην Κύπρο και σήμερα θα έχει συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στο νησί Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το απόγευμα με τον Μουσταφά Ακιτζί.

Σε πρώτη φάση η κυρία Λούτ θα ακούσει τις θέσεις όλων των εμπλεκομένων πλευρών και δεν θα τοποθετηθεί δημόσια. Ακολούθως θα μεταβεί σε Αγκυρα, Αθήνα, Λονδίνο και Βρυξέλλες. Με την ολοκλήρωση των επαφών της θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και θα καταθέσει έκθεση με τα συμπεράσματά της, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.Το αποτέλεσμα της επίσκεψης Λούτ θα κρίνει το λεκτικό ορισμένων σημείων του ψηφίσματος για την ανανέωσης της θητείας της Ουνφικύπ.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στη Νέα Υόρκη Αποστόλης Ζουπανιώτης το προσχέδιο ψηφίσματος για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο θα δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την ολοκλήρωση των επαφών της κυρίας Λουτ με τους δύο ηγέτες στην Κύπρο.
Η ανοιχτή σύνοδος του Συμβουλίου για την υιοθέτηση του ψηφίσματος έχει οριστεί για το πρωί της Πέμπτης 26 Ιουλίου, ωστόσο δεν αποκλείεται αν τα χρονικά περιθώρια δεν είναι επαρκή, να μετατεθεί για τις 27 Ιουλίου.
Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει και ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας Στίβεν Λίλη, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή.
Ο κύριος Λίλη ανέφερε ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θέλουν στις διαπραγματεύσεις για την Ουνφικύπ να προκαταλάβουν τη δουλειά της κυρίας Λουτ. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να μην εισαχθούν νέα στοιχεία αστάθειας μέσα από ριζικές αλλαγές στην Ουνφικύπ ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κατά την οποία τίθενται μεγάλα ερωτήματα για το μέλλον της διαδικασίας του κυπριακό. Κατά τον βρετανό ύπατο Αρμοστή υπάρχουν μικρότερες αλλαγές που μπορούν να γίνουν, όπως στο μέγεθος της Ουνφικύπ ή ποιά θα μπορούσε να είναι η θέση των δύο πλευρών για να βοηθήσουν το έργο της.
Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε απευθείας επαφή ανάμεσα στους στρατούς, όπως είπε, στην πράσινη γραμμή.
Η Βρετανία έχει ετοιμάσει και παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προσχέδιο πρότασης για την ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας τονίζει την ανάγκη καλής προετοιμασίας ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.
Αναφέρει επίσης ότι πριν οι πλευρές καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι στην Ελβετία ή αλλού, θα πρέπει να γίνει προετοιμασία για να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ τους. Να υπάρξουν, προσθέτει, εποικοδομητικές συζητήσεις για τα θέματα της ασφάλειας, της εκ περιτροπής προεδρίας και άλλων ζητημάτων και να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη όταν έρθει η στιγμή για να κλείσει η συμφωνία.
Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής αναφέρει παράλληλα πως αν και απέτυχε η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα, σημειώθηκε πρόοδος σε μιά σειρά θεμάτων και τα κενά ι ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι πιο μικρά από ποτέ.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:44

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.