ΠτΔ: Θα επαναλάβω στην κ. Λούτ ότι επιζητούμε συνέχιση διαπραγματεύσεων

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» με αφορμή και την συμπλήρωση 44 χρόνων από την τουρκική εισβολή , ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφέρεται στις τραγικές μέρες της εισβολής , στις προσπάθειες στη συνέχεια για επίλυση του Κυπριακού , στα αίτια που οδήγησαν σε αποτυχία τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά , αλλά και στο τι πλέον περιμένει η Λευκωσία από την Άγκυρα και πως προετοιμάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και απειλές.

Με αφορμή μάλιστα την επίσκεψη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα της νέας ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κυρίας Λουτ στη Κύπρο , Ο Κ. Αναστασιάδης επισημαίνει ότι «Εμείς είμαστε έτοιμοι και θα επαναλάβω στη κ. Λουτ αυτό που αρκετές φορές διαμήνυσα στον κ. Γκουντιέρες . Ότι επιζητούμε συνέχεια των διαπραγματεύσεων μέσα από την καθιερωμένη και συμφωνημένη διαδικασία , στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και με δεδομένο το «πλαίσιο Γκουντιέρες». Στο μεσοδιάστημα τονίζει ο κ. Αναστασιάδης , ακούσαμε διάφορα από την Τουρκική πλευρά . Θέλω να ελπίζω ότι η τουρκική πλευρά και ειδικότερα η Τουρκία δεν θα προτάξει πράγματα που ακούσαμε για εγκατάλειψη του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί». Ελπίζω η Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση που οδήγησε την διάσκεψη στο Κραν Μοντανά σε αδιέξοδο σημειώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς για το σε τι συνίσταται μια δίκαιη λύση μετά 44 χρόνια κατοχής , ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει μεταξύ άλλων πως «το δίκαιο του λαού μας κατοχυρώνεται πλέον και από μια συμφωνία για λύση που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις αρχές και στους κανόνες της της ενωμένης Ευρώπης,. Θα πρόκειται βέβαια για ένα συμβιβασμό . Στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Όμως αυτές οι αποφάσεις σκοπό είχαν να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να φύγει ο στρατός . Επομένως μαζί θα πρέπει να εγκαταλειφθούν και αυτά που εμφανίζονται ως τετελεσμένα κατοχής». Πιστεύω αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης πως «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να βρούμε δρόμους και τρόπους συνεννόησης . Αρκεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την ιδέα ότι θα ελέγχει και θα ευθυγραμμίζει την Κύπρο με δικά της συμφέροντα ή στόχους».
Αναφερόμενος στο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Κυπριακής Δημοκρατίας , ο κ. Αναστασιάδης τονίζει : « Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής . Γι΄αυτό υπάρχουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών . Η λύση του θα πρέπει να τερματίζει την κατοχή και τα αυθαίρετα αποτελέσματα της εισβολής, ενώ εξυπακούεται ότι θα πρέπει να αποτρέπει την πιθανότητα επανάληψης εισβολής». Γι΄αυτό σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης , «είναι στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της κατάργησης των εγγυήσεων και των όποιων δικαιωμάτων επέμβασης».
Ερωτηθείς αν η Τουρκία μπορεί να απειλήσει την Κύπρο και να έχουμε θερμό επεισόδιο με αφορμή τους υδρογονάνθρακες , ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει : « Η κυπριακή Δημοκρατία βασίζει το ενεργειακό της πρόγραμμα στο Διεθνές Δίκαιο.». Σημειώνει πως έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια ως εταίροι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί και πως υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία και με τα κράτη από τα οποία προέρχονται τέτοιες μεγάλες εταιρείες . Σημειώνει πως το ενεργειακό πρόγραμμα δεν μονοπωλείται από τους Ελληνοκύπριους , όπως ισχυρίζεται η Τουρκία και πως ο φυσικός πλούτος συμπεριλαμβανομένων και του ενεργειακού , είναι αρμοδιότητα του κράτους και είναι συνομολογημένο ότι το ενδεχόμενο μιας λύσης θα είναι αρμοδιότητα του κεντρικού , του ομοσπονδιακού κράτους . Άρα όταν υπάρξουν εισοδήματα και οφέλη , αυτά θα τα επικαρπούται το σύνολο των πολιτών του , δηλαδή Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.
Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει πως «για τις μέχρι τώρα αυθαίρετες κινήσεις , την επιθετικότητα και τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας υπάρχει η Καταδίκη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενώ υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας , εκτός από την Ευρώπη έχουν τοποθετηθεί ρητά και οι Η.Π.Α και η Ρωσία». Επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει πως «όσον αφορά απειλητικές δηλώσεις και άλλες κινήσεις να είναι όλοι βέβαιοι ότι παίρνουμε και εμείς τα μέτρα μας. Παρακολουθούμε επισταμένως τα διαδραματιζόμενα και έχουμε υπόψη τις αντιδράσεις μας , αν χρειαστεί».


Πηγή: Αλφόνσος Βιτάλης, ΡΙΚ Αθήνα

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:44

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.