Ιστορικός συμβιβασμός χωρίς να διαγράφεται η ιστορία, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος μπορεί να φτάσει σε ένα ιστορικό συμβιβασμό χωρίς να διαγράφεται η ιστορία, ο πολιτισμός και η ταυτότητα του Κυπριακού Ελληνισμού.  

Ο κ. Νεοφύτου που εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Βουλής, στις αντικατοχικές εκδηλώσεις της παροικίας για τις μαύρες επετείους του 1974, ήταν κύριος ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης η κυπριακή κοινότητα και η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα στην Αδελαϊδα.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής αναφερόμενος στην κάθοδο στην Κύπρο της συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Λουτ εξέφρασε την ελπίδα οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη του διαλόγου να αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Διατύπωσε τη θέση ότι το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί μια καλή βάση, πάνω στην οποία μπορούν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

 Ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε την ηγεσία και τα μέλη της Κυπριακής Κοινότητας, καθώς και πολιτειακούς αξιωματούχους της Νότιας Αυστραλίας και άλλους επίσημους προσκεκλημένους, για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου.

Επίσης απάντησε σε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων που υπέβαλαν τα μέλη της Κοινότητας και αφορούσαν σε επιμέρους πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως, το περιουσιακό ζήτημα και θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Εξάλλου, συναντήθηκε με τον ομογενή Βουλευτή Steve Georganas, μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό και την οικονομική και επενδυτική κατάσταση στην Κύπρο.

Ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε επίσης τον ομογενή βουλευτή για την πορεία διαχείρισης του φυσικού πλούτου της Κύπρου και τις συναφείς συνεργασίες που δρομολόγησε η Δημοκρατία με χώρες της περιοχής.

Η Κύπρος, επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου, στο πλαίσιο της έναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αυστραλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, μπορεί να συμβάλει και να υποστηρίξει θετικά αυτή τη διαδικασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Από πλευράς του, ο κ. Georganas ενημέρωσε τον κ. Νεοφύτου για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ώστε το άλυτο Κυπριακό να παραμείνει στην ατζέντα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας.  Τόνισε επίσης τη σημασία διαφύλαξης της στενής σχέσης που διατηρεί με τα μέλη της κυπριακής παροικίας στην Αδελαϊδα.

Ακολούθως, ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γερουσίας στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο της Νοτίου Αυστραλίας Andrew McLachlan και τα Μέλη της Γερουσίας Jing Lee και Ειρήνη Πνευματικού.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ευχαρίστησε τους Αυστραλούς γερουσιαστές για τη σταθερή θέση αρχών που διατηρεί η Αυστραλία σε σχέση με το Κυπριακό, τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις γύρω από το εθνικό θέμα και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στη διαφύλαξη της πολυπολιτισμικής της ταυτότητας.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τρόποι σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, μέσω και της ενεργότερης εμπλοκής της Κυπριακής Κοινότητας Νοτίου Αυστραλίας στα δρώμενα του οικείου πολιτειακού Κοινοβουλίου

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:46

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.