Διμερείς σχέσεις στη συνάντηση Βουλευτών Κύπρου-Αιγύπτου

Ζητήματα διμερών σχέσεων μεταξύ των κοινοβουλίων της Κύπρου και της Αιγύπτου τέθηκαν στη συζήτηση που έγινε σήμερα κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, στην οποία παρευρέθηκε αντιπροσωπία της Επιτροπής Εξωτερικών του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της Tarek Radwan και τα μέλη της, Mohamed Elorabi, Ahmed Weal El-Μoshnib και Hamdy Bekhit.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Γιώργος Λιλλήκας είπε πως εξέφρασαν ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη που παρέχει η Αίγυπτος στους διεθνείς Οργανισμούς, Αραβικό Σύνδεσμο, Ισλαμική Διάσκεψη, στον αγώνα του κυπριακού λαού.

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι Αίγυπτος και Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν σταθεροποιητικούς παράγοντες για την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή μας και ταυτόχρονα οι δύο χώρες διαπιστώνουμε ότι έχουμε μια κοινή απειλή και αυτή ακούει στο όνομα Τουρκία, στο όνομα της τουρκικής πολιτικής, της επεκτατικής πολιτικής αλλά και της αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας που αποτελεί απειλή για την κυπριακή Δημοκρατία και για την Αίγυπτο και για πολλές άλλες γειτονικές χώρες», είπε.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε στη συνέχεια στην αναγκαιότητα, όπως αυτή διαπιστώθηκε, να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, στηρίζοντας και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς των Κυβερνήσεων με τις τριμερείς συνεργασίες, σε ζητήματα όπως η ασφάλεια, η τρομοκρατία ούτως ώστε να τύχουν κοινής αξιολόγησης και στρατηγικής.

Η τρομοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν ή επιτρέπουν σε τρομοκρατικά κινήματα να αναπτύσσονται, αλλά ταυτόχρονα αν δεν σταθούμε με αποφασιστικότητα σε χώρες όπως η Τουρκία η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υποβοηθούν καθεστώτα ή συναλλάσσονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι η Κύπρος θα είναι ο Πρεσβευτής της Αιγύπτου στην ΕΕ με στόχο να κατανοήσει καλύτερα η ΕΕ τις ιδιαιτερότητες, την κουλτούρα και τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής και να διαμορφώσει τη σωστή ευρωπαϊκή πολιτική.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της αιγυπτιακής Επιτροπής Tarek Radwan, μιλώντας μέσω διερμηνέα ευχαρίστησε τον κ. Λιλλήκα και τα μέλη της κυπριακής Επιτροπής, και σημείωσε πως η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη επίσημη κοινοβουλευτική επίσκεψη στην Κύπρο από το 1978.

Ανέφερε πως κατά την διήμερη επίσκεψη συναντήθηκαν επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής. «Αυτή η επίσκεψη αντικατοπτρίζει την κοινή θέληση των κοινοβουλίων των δύο χωρών για την περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των σχέσεων των αντιπροσώπων των λαών μας», είπε, και σημείωσε πως οι Πρόεδροι των χωρών έθεσαν τις βάσεις και προχώρησαν στην σύναψη των τριμερών συνεργασιών με την Ελλάδα.

«Ύστερα από αυτό ήταν καθήκον μας ως εκπρόσωποι των λαών μας να προχωρήσουμε σε παρόμοια βήματα για την παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των λαών μας», ανέφερε.

Στη συνέχεια, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να ωθήσουν τα δύο κοινοβούλια για ενίσχυση της συνεργασίας και των σχέσεων, ενώ υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιχειρούν να παρεμποδίσουν αυτή την ανάπτυξη.

Επίσης είπε πως η επίσκεψη τους μπορεί να θεωρηθεί και ως επίσκεψη προεργασίας και προετοιμασίας για την επίσκεψη του Προέδρου του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, για μια διμερή συνάντηση και σε μεταγενέστερο στάδιο για μια τριμερή συνάντηση ανάμεσα στους Προέδρους των Κοινοβουλίων Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου.

«Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν πολλά άλλα με στόχο την ανάπτυξη και την παραπέρα συνεργασία των χωρών μας τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:55

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
17:55
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Λετυμπιώτης: Το Κυπριακό είναι ένα εξόχως ευρωπαϊκό πρόβλημα
15:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.