Οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας τονίζουν τη σημασία συνεργασίας

Εταιρείες από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στην αμυντική βιομηχανία συμμετείχαν την Παρασκευή σε συνέδριο στη Λευκωσία, παρουσία των Υπουργών Άμυνας των τριών χωρών οι οποίοι τόνισαν τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο Υπουργός Άμυνας  Σάββας Αγγελίδης δήλωσε ότι οι τρεις χώρες συνεργάζονται σε μια προσπάθεια να οικοδομήσουν στενούς δεσμούς και γέφυρες ανάπτυξης και προόδου.

«Η συνεργασία αυτή ενισχύει την ατομική και συλλογική μας ικανότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους διάφορους κινδύνους, ενώ τελικά θα δημιουργήσει ένα ειρηνικό πολιτικό περιβάλλον», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας θα οδηγήσει τελικά σε πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για τις τρεις χώρες.
Όπως ανέφερε, η έναρξη αμυντικών έργων συνεργασίας, θα σημάνει την αμοιβαία κατανόηση και αξιολόγηση των υφιστάμενων και μελλοντικών κινδύνων, οδηγώντας στην πιθανή απόκτηση κοινών αμυντικών συστημάτων και την ενίσχυση της ικανότητας κοινών δράσεων για απειλές και προκλήσεις. Πρόσθεσε ότι θα έχει θετικές και βαθιές επιπτώσεις τόσο στον οικονομικό όσο και στον κοινωνικό τομέα.

«Η στενή συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα θα δημιουργήσει νέες συνέργειες και ευκαιρίες προς όφελος της οικονομίας στο σύνολό της αλλά και σε διαφορετικά στρώματα της κοινωνίας, όπως επιχειρηματίες, ερευνητές και εργαζόμενοι», τόνισε.

Διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου είναι πρόθυμο και δεσμεύεται να  καταβάλει πολλές προσπάθειες για την ενίσχυση αυτού του τομέα, λέγοντας επίσης ότι οι προσπάθειες αυτές ευθυγραμμίζονται με το στόχο της Κύπρου να αποτελέσει έναν πυλώνα συνεργασίας, σταθερότητας και ευημερίας για ολόκληρη την περιοχή.

Σημείωσε επίσης ότι η στρατιωτικοποίηση δεν είναι ο στόχος της χώρας, αλλά ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον για συνεργασία που να ευνοεί την ειρήνη.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Αβιγκτορ Λίμπερμαν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία πολλών εταιρειών από το Ισραήλ στο συνέδριο, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αντανακλά το υψηλό επίπεδο πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών.

Είπε επίσης ότι αυτό που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα 9-10 χρόνια μεταξύ των τριών χωρών ήταν «απίστευτο» και ότι η συνεργασία είναι προς το συμφέρον και των τριών κρατών.

Ο κ. Λίμπερμαν αναφέρθηκε στη συνεργασία σε ορισμένα ζωτικά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων, του λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών, επισημαίνοντας ότι κάθε μήνα και κάθε μέρα που περνά, ο διάλογος μεταξύ των χωρών εμβαθύνεται, ειδικά σε στρατιωτικό επίπεδο.

"Σήμερα είναι ένα νέο στάδιο. Η συνεργασία σε βιομηχανικό επίπεδο μεταξύ των στρατιωτικών μας βιομηχανιών είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό βήμα για την συνεργασία και για την ασφάλεια των τριών κρατών μας », πρόσθεσε.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Πάνος Καμμένος, αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών στον τομέα της πυρόσβεσης και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη χθεσινή πυρκαγιά σε δασική περιοχή κοντά στον Πύργο Τηλλυρίας.

Όπως είπε, το Ισραήλ προσέφερε τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα σε δέκα λεπτά για να βοηθήσει την Κύπρο και η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει δύο αεροπλάνα πυρόσβεσης από τη Θεσσαλονίκη, κάτι που όπως είπε, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό τόνισε τη σημασία της ετοιμασίας μιας κοινής πρότασης των τριών χωρών για την προστασία των συνόρων, λέγοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο σχέδιο που θα μπορούσε να επεκταθεί και στα βόρεια της Αφρικής. Πρόσθεσε ότι αυτές οι συνέργειες έχουν την πλήρη πολιτική στήριξη και είναι πολύ σημαντικές για τις εταιρείες των τριών χωρών.

Όσον αφορά το συνέδριο, ο κ. Καμμένος είπε ότι είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση των στόχων της τριμερούς συνεργασίας για αμοιβαίο όφελος των τριών χωρών.

Τόνισε επίσης ότι για την Ελλάδα σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, διότι η απόφαση του Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης, σηματοδοτεί το τέλος της 8ετούς οικονομικής κρίσης.

«Είμαστε έτοιμοι για το μέλλον και είμαστε μαζί», πρόσθεσε.

Μετά τη διάσκεψη, οι τρεις Υπουργοί Άμυνας συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.