Συνεργατισμός: Ώρα για διερεύνηση - μέλλον εργαζομένων

Δεν μπορεί να προκαταλάβει τις όποιες αποφάσεις του Πρόεδρου Αναστασιάδη, σε σχέση με τις εξελίξεις στο Συνεργατισμό, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Προδρόμου, επισήμανε ωστόσο, ότι αποτελεί θέση της Κυβέρνησης πως έφθασε η ώρα να διερευνηθούν τα πάντα σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα, αφού επιφορτίζεται η χώρα με πρόσθετο δημόσιο χρέος.
Πρέπει, είπε χαρακτηριστικά, να χωρίσουμε τα ξερά από τα χλωρά και υπάρχει τρόπος η όποια έρευνα να ολοκληρωθεί, να είναι αντικειμενική και να καταδείξει ποιοί, σε ποιούς και με ποιούς όρους παραχωρούσαν δάνεια στο Συνεργατισμό.
Ο κύριος Προδρόμου επανέλαβε ότι παρά τα βήματα που έγιναν και παρά τις αναδιαρθρώσεις, ύψους ενός δισεκατομμυρίου, με στόχο τον εξορθολογισμό, η προσπάθεια δεν μπορούσε να συνεχιστεί.
Ο Συνεργατισμός, τόνισε, χρειαζόταν νέα κεφάλαια και με βάση τις νέες εποπτικές προδιαγραφές, έπρεπε να βρεθούν άλλοι τρόποι, αφού η Κυβέρνηση δεν μπορούσε να συμβάλει.


Ν. Χατζηγιάννης

Δεν δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος, για να δουλέψουν οι αναδιαρθρώσεις στο συνεργατισμό και αυτό λόγω της αλλαγής των όρων του εποπτικού πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης.
Αιτιολογώντας την εξαγορά του Συνεργατισμού αναφέρθηκε στις εκατόν χιλιάδες πελάτες του οι οποίοι έκαναν στάση πληρωμών αλλά στην μεγάλη εκροή καταθέσεων.
Ο κύριος Χατζηγιάννης έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στο πώς παραχωρούνταν τα δάνεια στο συνεργατισμό αλλά και για γραφείο εκτιμήσεων γης στο οποίο δόθηκαν εξήντα εκατομμύρια ευρώ από υπερεκτιμήσεις ακινήτων, υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης.
Πρόσθεσε ότι ο συνεργατισμός για να ήταν σε θέση να επιβιώσει θα έπρεπε να προχωρήσει σε μαζικές εκποιήσεις, κάτι το οποίο θα είχε δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Χ. Παναγίδης

Το Σχέδιο εθελούσιας εξόδου το οποίο θα προσφερθεί για το συνεργατισμό θα πρέπει, εκτός από ελκυστικό, να απευθύνεται σε όλο το προσωπικό και να λαμβάνει υπόψιν την ηλικιακή ιδιαιτερότητά του, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της  ΕΤΥΚ Χρίστος Παναγίδης.
Ο κύριος  Παναγίδης ανέφερε ότι τα 45 χρόνια, είναι ηλικιακά, ο μέσος όρος των εργαζομένων στο Συνεργατισμό και αυτός ο παράγοντας θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν, όπως έγινε και με άλλα ανάλογα σχέδια.
Ο κύριος Παναγίδης δήλωσε επίσης ότι ανοικτά είναι και ζητήματα που αφορούν το προσωπικό το οποίο θα μεταφερθεί στο Φορέα και θα απορροφηθεί στην Ελληνική Τράπεζα, όπως για παράδειγμα, ποιά καθήκοντα θα εκτελεί.

Σ. Τούλουπος

Την ανάγκη το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, εκτός από ελκυστικό να απευθύνεται σε όλο το προσωπικό επισήμανε και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕΥ - ΠΕΟ Σάββας Τούλουπος.
Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο  κύριος Τούλουπος είπε πως θα πρέπει να αναζητηθεί πλαίσιο συνεργασίας με την Τράπεζα χωρίς σύγκρουση σε μιά διαδικασία ομαλής συζήτησης.
Πρόσθεσε πως δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για εξορθολογισμό των μισθών και θα πρέπει στο σχέδιο να προβλέπεται ένα μίνιμουμ και ένα μάξιμουμ ποσό ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες.
Ο κύριος Τούλουπος δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει το προσωπικό να έχει το χρόνο να μελετήσει το σχέδιο, και να μην υποδειχθεί σε κανένα να το επιλέξει.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό το οποίο θα απορροφηθεί από την Ελληνική
εξήγγειλε ότι έχει διευθετηθεί συνάντηση την Παρασκεύη με την ηγεσία της Τράπεζας, για συζήτηση του θέματος.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού, Ρολάνδος Σκέττος, Μάριος Καραολής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:13

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.