ΠτΒ: Προσηλωμένη σε λύση χωρίς εγγυήσεις η ε/κ πλευρά

Η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο Κυπριακό βάσει των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και σχέσεις εξάρτησης, η οποία θα καθιστά την Κύπρο ένα σύγχρονο, φυσιολογικό, βιώσιμο και λειτουργικό κράτος, τόνισε ο Πρόεδρος της  Βουλής Δημήτρης Συλλούρης προσφωνώντας την Εθνική Συνέλευση  της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Αφού εξέφρασε εκ νέου τα αισθήματα βαθιάς ευγνωμοσύνης της Κύπρου και του λαού της για τη διαχρονική συμπαράσταση της χώρας στις προσπάθειές για λύση  και τη στάση αρχών που τηρεί η Αρμενία όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, σημείωσε ότι αγώνες μας είναι κοινοί και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε χέρι με χέρι για την ευόδωσή τους.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής, είπε ακόμα ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα, την οποία ελέγχει πλήρως, πολιτικά και οικονομικά, ως πρόσχημα για τη δικαιολόγηση της παρουσίας της στην Κύπρο.
Πρόσθεσε ότι πιο πρόσφατα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου γενικότερα και του Δικαίου της Θάλασσας ειδικότερα, παρεμβαίνει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού, προσπαθώντας μέσω της προσφιλούς της διπλωματίας των κανονιοφόρων, να παρεμποδίσει την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου και απειλώντας την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος της Βουλής από το βήμα της αρμενικής εθνοσυνέλευσης διαβεβαίωσε ότι στο φιλόδοξο στόχο της Αρμενίας για μια ενισχυμένη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, «μπορείτε να βασίζεστε στη σταθερή και σθεναρή στήριξη της Κύπρου».
Ο κ. Συλλούρης είπε ακόμα ότι η  επίσκεψή του αποτελεί υλοποίηση της επιθυμίας του «να συμβάλω με κάθε δυνατό τρόπο στην ενίσχυση των άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων», τις οποίες χαρακτήρισε αδελφικές σημειώνοντας ότι πάνε πίσω στο χρόνο και που εδράζονται στις κοινές ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές μας ρίζες και που ενισχύονται από την κοινή προσήλωσή μας στις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.
«Αρχές και πεποιθήσεις, που μας επιτρέπουν να εξερχόμαστε δυναμικά και να ανακάμπτουμε από τις όποιες κρίσεις και προκλήσεις έχουμε κατά καιρούς αντιμετωπίσει, κάποιες μέχρι σήμερα», σημείωσε.
Ο κ. Συλλούρης είπε επίσης ότι η  Αρμένικη Διασπορά στην Κύπρο αποτελεί έκτοτε αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, συμβάλλοντας ενεργά στην πρόοδο και ανάπτυξη της πολιτιστικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας μας.
Επανέλαβε ότι η  Κύπρος έμπρακτα συμπαρίσταται στην Αρμενία και τον Αρμενικό Λαό. Και υπήρξε η δεύτερη χώρα παγκοσμίως και η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Η Κύπρος ενώνει με κάθε ευκαιρία τη φωνή της με αυτή των Αρμενίων αδελφών στις προσπάθειες για ευρύτερη αναγνώριση του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος ως Γενοκτονίας, προσθέτοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καθιερώσει την 24η Απριλίου ως Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας, έχει υιοθετήσει τρία καταδικαστικά Ψηφίσματα για τη Γενοκτονία, ενώ το 2015, ποινικοποίησε την άρνηση αυτής και κάθε γενοκτονίας.
Όσον αφορά στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, ο κ. Συλλούρης είπε ότι αναγνωρίζουμε τις ειλικρινείς προσπάθειες της Αρμενίας για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και στηρίζουμε τη διαδικασία του διαλόγου και την αποχή από τη χρήση βίας με τη μεσολάβηση της Ομάδας του Μινσκ, θεωρώντας την ειρηνική επίλυση του ζητήματος ως τη μόνη οδό που μπορεί να αποφέρει βιώσιμα αποτελέσματα.
«Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των Κοινοβουλίων μας και φιλοδοξώ ότι θα θέσουμε μαζί τα θεμέλια για ακόμη πιο καρποφόρα ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών μας σε όλους τους τομείς.
Ο Πρόεδρος της  Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Ara Babloyan στην αντιφώνησή του εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη για τη θερμή ομιλία του Προέδρου της Βουλής υπογραμμίζοντας εκ νέου τη σημασία των ομοιοτήτων που έχουν η Κύπρος με την Αρμενία, σε πολιτιστικό, πνευματικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, που έχουν τις ρίζες τους κοινές αρχές και αξίες.
Ακολούθως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την επίσκεψη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας θα εμβαθυνθούν  περαιτέρω οι πολύ καλές σχέσεις σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο, σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας και μεταξύ των δύο λαών, που έχουν τις ίδιες ρίζες και πιστεύουν στις ίδιες αρχές και αξίες.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:46

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.