Σε ενιαία γραμμή για διαχείριση του Κυπριακού καλεί ο ΠτΒ

Έκκληση για μια κοινή και ενιαία γραμμή διαχείρισης του Κυπριακού απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ενώ έκανε παράλληλα λόγο για «επαναπροσδιορισμό θέσεων» στο εθνικό ζήτημα και προέταξε τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων.

Σε ομιλία του στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955 στην Κοινότητα Πάχνας, ο κ. Συλλούρης είπε επίσης ότι η επίλυση του Κυπριακού απαιτεί στρατηγική, μεθοδευμένο πλάνο και ορθή διαχείριση για κατοχύρωση της εθνικής υπόστασης της χώρας και επαναφορά των κεκτημένων των Κυπρίων πολιτών, ενώ ζήτησε ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξήντα τρία χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και 44 σχεδόν χρόνια από την τουρκική εισβολή, η Κυπριακή Δημοκρατία αγωνίζεται ακόμη να επιλύσει το εθνικό της πρόβλημα και να διασφαλίσει τα εθνικά και ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών, είπε ο κ. Συλλούρης.
«Δεν πρόκειται για ένα δικοινοτικό πρόβλημα, ούτε για μια εθνοτική σύγκρουση» αλλά για ένα «διεθνές πρόβλημα, το οποίο απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι καιρός να αντιληφθεί, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η διεθνής κοινότητα, ότι οι διαχρονικές προειδοποιήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας και τις επεκτατικές της βλέψεις, δεν ήταν απλά αποκύημα της φαντασίας μας.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, επιβεβαιώνουν τα όσα λέγαμε για προσπάθειες αποκατάστασης της πάλαι πότε τεράστιας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είπε. Αναφέρθηκε επίσης στο Αφρίν, στο Βόρειο Ιράκ, αλλά και στη συνεχή επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι κάνουν έκδηλες τις ιμπεριαλιστικές διαθέσεις της Άγκυρας.
Είπε επίσης ότι θα πρέπει να προβληματίσει «το πώς πρέπει και πώς μπορούμε να διαπραγματευόμαστε με μία χώρα, η οποία αγνοεί πλήρως κανονισμούς, συμβάσεις, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Εξάλλου ανέφερε ότι «ακόμη και οι ΗΠΑ, ως η μοναδική υπερδύναμη, αρνούνται να εγγυηθούν, ή έστω να διασφαλίσουν, την εφαρμογή της οποιασδήποτε συμφωνίας επιτευχθεί».
Αναρωτιέμαι, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής «αν έχει έρθει ο καιρός για επαναπροσδιορισμό των θέσεών μας στο εθνικό μας ζήτημα, για ειλικρινή συνεργασία και συνένωση όλων των πολιτικών δυνάμεων».
Ακολούθως, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθούν κίνητρα για περισσότερη και πιο ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ώστε να ασκηθεί επιτέλους πραγματική πίεση και να δημιουργηθεί κόστος στην Άγκυρα, σχετικά με τη μη βούλησή της για επίλυση του Κυπριακού».
Αυτό, είπε, θα πρέπει να γίνει μέσα από συλλογική διαβούλευση πολιτικών δυνάμεων, αλλά και ειδικών σε θέματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής. «Μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα τεθεί προ των ευθυνών της και θα αναγκαστεί να συναινέσει προς την επίτευξη μιας βιώσιμης -τουλάχιστον- λύσης» συμπλήρωσε.    
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής «έφτασε πλέον η ώρα να ξεπεραστούν στερεότυπα του παρελθόντος, καθώς και οποιαδήποτε αισθήματα εθνικισμού, και να τεθεί ως στόχος μια κοινή και ενιαία γραμμή διαχείρισης του προβλήματος, αποβλέποντας στην εθνική, πολιτική, κοινωνική και ανθρωπιστική αποκατάσταση των πραγμάτων στη χώρα μας» .
Παράλληλα είπε ότι η εξυγίανση της νομοθεσίας, των θεσμών και γενικότερα των πολιτειακών δομών, αποτελεί εξίσου σημαντικό στόχο. «Η δημιουργία μιας σύγχρονης, υγιούς και ευνομούμενης Κύπρου, σε πλαίσιο ισονομίας και ισοπολιτείας, απαλλαγμένης από κρούσματα κακονομίας και διαφθοράς, δύναται να την καταστήσει ταυτόχρονα ένα κράτος-πρότυπο, ενισχύοντας τη διπλωματική της ισχύ» σημείωσε.
Αναφέρθηκε επίσης στον αγώνα της ΕΟΚΑ του ’55-’59, λέγοντας ότι αποτελεί γεγονός μείζονος σημασίας του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος της Κύπρου, το οποίο αποτελεί ορόσημο στην εθνική μας ιστορία.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:38

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.