Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %13 %301 %2018 %08:%Φεβ

Ν. Χριστοδουλίδης: ενισχυμένες διπλωματικές διεργασίες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε ενισχυμένο επίπεδο συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες της Λευκωσίας προς διεθνείς οργανισμούς και κράτη, μετά την έκνομη τουρκική παρεμπόδιση του γεωτρύπανου Saipem 12000 της Ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρώτη ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει να προχωρήσει το σκάφος και να ξεκινήσει η γεώτρηση το συντομότερο δυνατό. Ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να αναμένει να ολοκληρωθεί η Τουρκική Navtex στις 22 Φεβρουαρίου και δεν είναι ικανοποιημένη, για αυτό και γίνονται διπλωματικές ενέργειες. Επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τις κινήσεις που γίνονται ώστε να μην επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων προσπαθειών. Αυτός ήταν και ο λόγος, πρόσθεσε, που δεν δημοσιοποιήθηκε ακόμη και η χθεσινοβραδινή επικοινωνία Αναστασιάδη-Τουσκ. Μέχρι και αργά το βράδυ, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνεχίζονταν οι διεργασίες σε όλα τα επίπεδα, αρχηγών κρατών, υπουργών και τεχνοκρατών, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα το συντομότερο.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ανησυχεί από το γεγονός ότι το γεωτρύπανο της ΕΝΙ θα πρέπει να μετακινηθεί στο Μαρόκο τον ερχόμενο μήνα, ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι μέχρι το Μάρτιο υπάρχει αρκετός χρόνος και αυτό που χειρίζεται η κυβέρνηση είναι η παρεμπόδιση του σκάφους. Τόνισε ότι στις πρόνοιες της συμφωνίας Κύπρου-ΕΝΙ δεν υπάρχει αναφορά σε τέτοιου είδους περιστατικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι εξελίξεις αναπόφευκτα επηρεάζουν αρνητικά το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα θέματα περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση που βρίσκονται υπό διαμόρφωση.

Κυπριακό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι εξελίξεις αναπόφευκτα επηρεάζουν αρνητικά και την προοπτική θετικής κατάληξης στο Κυπριακό, καθώς και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γειτονικών κρατών.
Υπογράμμισε ότι αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση για τις Τουρκικές ενέργειες, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Η αξιολόγηση, όπως είπε, περιλαμβάνει και χώρες με ειδικό ενδιαφέρον στην περιοχή και ενεργειακούς σχεδιασμούς.
Σημείωσε δέ ότι στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενδεχομένως Πέμπτη ή Παρασκευή, θα συζητηθεί και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η ετοιμότητα του προέδρου για συνομιλίες είναι δεδομένη, ανέφερε ο κύριος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις αμφισβητούν την ετοιμότητα άλλων.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα Τουρκική πρόκληση θα συζητηθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς