Διακαναλική: Θέσεις και προτάσεις υποψηφίων

Τις θέσεις και τις προτάσεις τους για Κυπριακό, οικονομία και εσωτερική διακυβέρνηση εξέφρασαν χθες το βράδυ οι πέντε βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε διακαναλική συζήτηση, την οποία φιλοξένησε το ΡΙΚ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι μιά νέα διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, αλλά ο ενδοκοινοτικός διάλογος μπορεί να συνεχιστεί καθότι παραμένουν διαφορές παρά τις συγκλίσεις.
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που κατέθεσε στο Κράν Μοντάνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ήταν υπό την προϋπόθεση ότι τίποτε δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα και την αίρεση αποδοχής προνοιών της Ελληνοκυπριακής πλευράς, κάτι που δεν έγινε. Απέρριψε δέ τον ισχυρισμό ότι παραμένουν στο τραπέζι.
Είπε επίσης ότι δεν χάσαμε καμμιά ευκαιρία στο Κράν Μοντάνα, καθότι η διάσκεψη απέτυχε λόγω Τουρκικής επιμονής σε εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.
Για τα μή-εξυπηρετούμενα δάνεια, ο Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα και έδωσε εργαλεία διαπραγμάτευσης δανειοληπτών και τραπεζών.
Τόνισε πως είναι ανοικτός σε λύσεις αλλά όχι σε κούρεμα χρεών γιατί το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μείνει εκτεθειμένο και οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση του 2013.
Για την ενέργεια, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε την εμπλοκή κολοσσών ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστη εκμετάλλευση στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Νικόλας Παπαδόπουλος

Απόσυρση προτάσεων που υποβλήθηκαν από Δημήτρη Χριστόφια και Νίκο Αναστασιάδη ζητεί ο υποψήφιος Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος γιατί όπως είπε, αλίμονο εάν διεκδικήσουμε λύση του Κυπριακού που θα περιλαμβάνει απαράδεκτες πρόνοιες οι οποίες θα οδηγήσουν σε λύση που δεν πρόκειται να αποδεχθεί ο λαός.
Ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα διεκδικήσει εκείνα που θέλουν οι Ελληνοκύπριοι και όχι η Τουρκία.
Πρέπει, πρόσθεσε, να υπάρχει εμπιστοσύνη στο δίκαιο του λαού μας αλλά και στη δύναμη του Κυπριακού Ελληνισμού.
Υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ξεκαθάρισε τη θέση του αν οι προτάσεις που κατέθεσε στο Κράν Μοντάνα είναι άκυρες ή είναι το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.
Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι ταυτίζονται οι θέσεις Αναστασιάδη - Μαλά. Και οι δύο, είπε, εισηγούνται να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε, δηλαδή από τις υποχωρήσεις στο Κραν Μοντάνα και την επόμενη φορά να συζητήσουμε υποχωρήσεις στο κεφάλαιο της ασφάλειας.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, αναφέρθηκε σε καθυστέρηση στη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο μαζικών πωλήσεων ακινήτων από ξένες τράπεζες.

Σταύρος Μαλάς

Είναι αλήθεια ότι οδηγούμαστε σιγά-σιγά προς την οριστικοποίηση της διχοτόμησης και αυτό ανέφερε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, δήλωσε ο Σταύρος Μαλάς.
Επισήμανε ότι δεν έχουμε πολύ καιρό για διεκδίκηση της λύσης.
Ο κύριος Μαλάς διερωτήθηκε γιατί φάσκουμε και αντιφάσκουμε με το τί επιδιώκουμε, είτε με τις νέες στρατηγικές είτε με σχοινοβασίες.
Πρόσθεσε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η ευκαιρία
στο Κραν Μοντάνα πρέπει να επαναξιοποιηθεί και ότι το συμπληρωματικό έγγραφο που κατατέθηκε, ήταν η  χρυσή ευκαιρία για να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της.
Ο Σταύρος Μαλάς επέκρινε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι έχασε μιά μοναδική
ευκαιρία στο Κραν Μοντάνα και ότι θα πρέπει τα όσα συνέβησαν να μας
φωτίσουν στο μέλλον.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Σταύρος Μαλάς επέκρινε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και της Βουλής για το κούρεμα καταθέσεων.
Υποστήριξε επίσης πως οι προτάσεις Νικόλα Παπαδόπουλου, είναι τόσο πολυέξοδες που θα μας οδηγήσουν με χρεοκοπία.
Ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε ακόμα ότι η λέξη - κλειδί είναι η συνέπεια και επέκρινε τους ανθυποψηφίους του για ασυνέπεια.

Γιώργος Λιλλήκας

Εχουμε ικανοποιήσει όλες τις τουρκικές απαιτήσεις και έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει μορφή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας η οποία πραγματικά να επανενώνει την Κύπρο και να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Γιώργος Λιλλήκας.
Είπε ότι προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να ερωτηθεί ο κυπριακός Ελληνισμός τί μοντέλο λύσης επιθυμεί και να δοθεί λαϊκή εντολή.
Και με βάση αυτή τη λαϊκή εντολή, πρόσθεσε, να απευθυνθούμε στη διεθνή κοινότητα η οποία οφείλει να τη σεβαστεί, όπως σεβάστηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το Brexit.
Ο Γιώργος Λιλλήκας υποστήριξε ότι έχει πλέον εγκαταληφθεί ο όρος δίκαιη λύση για το Κυπριακό.
Σχολιάζοντας την οικονομική κρίση επέκρινε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά και τη Βουλή για τις αποφάσεις που λήφθηκαν το 2013 και που οδήγησαν, όπως είπε, σε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.
Ο κύριος Λιλλήκας αντέτεινε ότι θα έπρεπε να επιλεγεί το κούρεμα των επιτοκίων επί των καταθέσεων.

Χρήστος Χρήστου

Η ομοσπονδία είναι διχοτόμηση, ανέφερε ο Χρήστος Χρήστου, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν επικεντρωθεί στο Κυπριακό ως να είναι δικοινοτική διαφορά και όχι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Είπε ότι σε περίπτωση εκλογής του θα επιδιώξει επανακαθορισμό του Κυπριακού, αξιοποιώντας σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Τουρκία, πρόσθεσε ο κύριος Χρίστου, δείχνει καθημερινά το πραγματικό της πρόσωπο, είναι πιο επιθετική από ποτέ και είναι η αιτία για την οποία δεν έχει λυθεί το Κυπριακό.
Ανέφερε ότι θα πρέπει να καθοριστεί το πλαίσιο κινήσεων της Ελληνοκυπριακής πλευράς, καθότι είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να προχωρήσει σε επιλογή δύο κρατών.
Ο Χρίστος Χρίστου, δήλωσε ότι η μόνη λύση είναι το ενιαίο κράτος, το οποίο θα διασφαλίσει το δίκαιο του λαού.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία ανέφερε ότι χρειάζονται βιομηχανικές επενδύσεις, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς, Κώστας Κωνσταντίνου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:57

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.