Οδηγίες προς τους εκλογείς για την ψηφοφορία στις Προεδρικές

Oδηγίες προς τους εκλογείς για την ψηφοφορία στις προεδρικές εκλογές απευθύνουν οι αρμόδιοι.Σε ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο κάθε εκλογέας για να μπορέσει να πάρει ψηφοδέλτιο για να ψηφίσει, πρέπει απαραίτητα να έχει μαζί του το εκλογικό βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητάς του και να είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο του εκλογικού κέντρου.

Μέσα στο εκλογικό κέντρο δίδεται στον εκλογέα από τους επί καθήκοντι υπαλλήλους ένα ψηφοδέλτιο, πάνω στο οποίο είναι γραμμένα κατά σειρά τα ονόματα των υποψηφίων που προτάθηκαν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τις φωτογραφίες τους και τα τυχόν εμβλήματα που υπέβαλαν.
Το όνομα και η φωτογραφία κάθε υποψηφίου βρίσκεται σε χωριστή αριθμημένη στήλη, πάνω στο ψηφοδέλτιο.
Το ψηφοδέλτιο πρέπει να φέρει στο εξωτερικό μέρος του επίσημη σφραγίδα, για να είναι έγκυρο.
Ο εκλογέας, αφού πάρει το ψηφοδέλτιό του, πρέπει να αποσυρθεί στον ειδικό θάλαμο ψηφοφορίας που βρίσκεται για το σκοπό αυτό μέσα στο εκλογικό κέντρο και πίσω από την κουρτίνα να το ανοίξει και να σημειώσει μυστικά στο ψηφοδέλτιό του με πένα μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου, το σημείο «Χ» ή «+» ή «√» μέσα στον χώρο της στήλης που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής του.
Ο εκλογέας μόνο με πένα χρώματος μπλε ή μαύρου μπορεί να ψηφίσει. Αν ψηφίσει με πένα άλλου χρώματος, το ψηφοδέλτιό του θα είναι άκυρο και δε θα ληφθεί υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.
Ακολούθως, ο εκλογέας, αφού διπλώσει το ψηφοδέλτιό του, θα εξέλθει από τον ειδικό θάλαμο ψηφοφορίας και θα το ρίξει ο ίδιος προσωπικά μέσα στην κάλπη. Το ψηφοδέλτιο πρέπει να τοποθετηθεί ολόκληρο μέσα στην κάλπη. Δεν επιτρέπεται να αλλοιωθεί ή να αποκοπεί οποιοδήποτε μέρος του ψηφοδελτίου, γιατί σε τέτοια περίπτωση θα είναι άκυρο και δεν θα ληφθεί υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.
Ο εκλογέας δικαιούται να ψηφίσει έναν μόνο υποψήφιο. Ο εκλογέας οφείλει να σημειώσει το καθορισμένο σημείο μέσα στον χώρο της στήλης που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής του, μόνο. Δεν μπορεί ο εκλογέας να τοποθετήσει το σημείο «Χ» ή «+» ή «√» πάνω στη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής του ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος, γιατί σε τέτοια περίπτωση το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο και δεν θα ληφθεί υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.
Αν ένας εκλογέας σημειώσει το σημείο «Χ» ή «+» ή «√» στη στήλη περισσότερων του ενός υποψηφίων ή παραλείψει να σημειώσει το σημείο αυτό στη στήλη οποιουδήποτε υποψηφίου, το ψηφοδέλτιό του θα είναι άκυρο και δεν θα ληφθεί υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.
Αν ένας εκλογέας σχηματίσει πάνω στο ψηφοδέλτιό του οποιοδήποτε άλλο σημείο, με το οποίο μπορεί αργότερα να αναγνωρισθεί η ταυτότητά του, αυτό θα είναι άκυρο και δεν θα ληφθεί υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.
Αν ένας εκλογέας καταστρέψει από απροσεξία το ψηφοδέλτιο που του δόθηκε, μπορεί να το επιστρέψει στον προεδρεύοντα υπάλληλο του εκλογικού κέντρου, ο οποίος, αν πεισθεί ότι πρόκειται πράγματι για απροσεξία, θα του δώσει άλλο ψηφοδέλτιο για να μπορέσει να ψηφίσει κανονικά.
Το λευκό ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.
Κάθε εκλογέας δικαιούται να ψηφίσει μια φορά μόνο.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:57

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Πολίτης εντόπισε πτώμα σε αποσύνθεση στην Σωτήρα
06:42
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
06:20
Σε ανταγωνιστικότερη βιομηχανία από φθηνότερη ενέργεια προσβλέπει ο Υπ. Ενέργειας
06:06
Βρετανία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα
06:05
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση πυρηνικής αντεπίθεσης
05:58
23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
05:51
Πόλεμος στο Ισραήλ: Προ των πυλών η επιχείρηση στη Ράφα
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
05:31
Ο Καναδάς αντιμέτωπος ήδη με τις πρώτες πυρκαγιές της χρονιάς
05:19
Στα Ιωάννινα φτάνει σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα
05:13
Ελλάδα: Στο αποκορύφωμα σήμερα η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης
05:04
Τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Γερμανίας
04:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.