Οι δηλώσεις Αναστασιάδη – Τσίπρα - Αμπντάλλα

Το μήνυμα ότι η τριμερής Σύνοδος Κορυφής θέτει τα θεμέλια  για την περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιορδανία και θα επιφέρει απτά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, προς όφελος των λαών και των τριών χωρών, έστειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης, υιοθετήθηκε κοινή διακήρυξη, η οποία αποτελεί οδικό χάρτη του οράματος και των προτεραιοτήτων του τριμερούς μηχανισμού.
Είναι σημαντικό, είπε, πως η διακήρυξη αντανακλά τη συναντίληψη των τριών χωρών ότι η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην ευημερία της.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον βασιλιά Αμπντάλλα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η Λευκωσία παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στη συνέχιση των συνομιλιών για επίτευξη λύσης, η οποία θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την επανένωση της Κύπρου.
Πρόσθεσε ότι ευχαρίστησε τον βασιλιά και τον πρωθυπουργό για τη διαχρονική υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του  προβλήματος.

Α. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο-Ελλάδα και Ιορδανία έχει πολύ σημαντικές προοπτικές σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των τριών χωρών και στη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει για την ευρύτερη περιοχή.
Δυναμική, συνέχισε, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς και για την επίλυση σημαντικών κρίσεων που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή για πολλές δεκαετίες.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.
Υπέδειξε ότι η Τουρκία πρέπει να επιβεβαιώσει αν είναι πραγματική η δέσμευσή της για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, μέσα στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Βασιλιάς Αμπντάλλα

Για μιά συνεργασία που θα έχει μεγάλος όφελος για τους λαούς και των τριών χωρών αλλά και την ευρύτερη περιοχή, έκαμε λόγο ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα.
Διασφαλίζει, είπε, την ευημερία των λαών μας και τους παρέχει ευκαιρίες με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας τόνισε ότι η συνεργασία που άρχισε σήμερα με την Κύπρο και την Ελλάδα, θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί.
Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις κάλυψαν παγκόσμια και περιφερειακά προβλήματα, καθώς και το Κυπριακό.
Υπέδειξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή χωρίς τη διευθέτηση της Ισραηλο-Παλαιστινιακής κρίσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Ιορδανός μονάρχης, δήλωσε επίσης ότι και οι τρείς χώρες παραμένουν δεσμευμένες στη συνέχιση των προσπαθειών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, επισήμανε ότι προσβλέπει στη συμβολή της Κύπρου και της Ελλάδας, ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει τη συνέχιση των προσπαθειών για μιά βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Υπογραφή συμφωνιών

Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων των ηγετών των τριών χωρών, υπεγράφησαν τρείς συμφωνίες.
Αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αναγνώριση των πιστοποιητικών ικανότητας των ναυτικών.

Σύνταξη: Εύα  Αργυρού,  Ανδρέας Κωνσταντίνου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:06

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.