Τριμερής Κύπρου- Ελλάδας- Ιορδανίας

Ιστορική χαρακτηρίζει η Λευκωσία την πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας, που φιλοξενεί σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα.

Θα υπογραφούν σειρά συμφωνιών μεταξύ των τριών χωρών, ενώ αναμένεται η έκδοση κοινής διακήρυξης, με αναφορές στο Κυπριακό, την ενέργεια και τις διενέξεις που επηρεάζουν την περιοχή.
Της τριμερούς θα προηγηθούν διαβουλεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον βασιλιά Αμπντάλλα και θα ακολουθήσει υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών.
Πρώτος θα φθάσει στις δέκα ο πρωθυπουργός Τσίπρας και μετά από επίσημη υποδοχή θα έχουν κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει η υποδοχή του Ιορδανού μονάρχη, διμερής συνάντηση με τον Προέδρο της Δημοκρατίας, διερευμένες διαβουλεύσεις και υπογραφή διμερών συμφωνιών.
Οι τρείς ηγέτες θα έχουν στη συνέχεια συνάντηση και γύρω στις 12 και μισή θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη τριμερής Σύνοδος Κορυφής. Λίγο μετά τη μία οι τρείς ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις και θα ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνιών μεταξύ των τριών χωρών. Μετά από επίσημο γεύμα, ο βασιλιάς της Ιορδανίας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έχουν κατ'ιδίαν συνάντηση.
Ο βασιλιάς Αμπντάλλα συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας.
Χθές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πέραν της υπογραφής τριών σημαντικών συμβατικών κειμένων μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για στρατηγικής φύσεως συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Εξάλλου, πρόσθεσε, μέσα από την Διακήρυξη της Λευκωσίας, που θα υιοθετηθεί και στην ουσία θα αποτελεί έναν οδικό χάρτη των ενεργειών που θα ακολουθήσουν, θα καταγραφούν οι κοινές προσεγγίσεις των τριών κρατών σε σημαντικά θέματα επικαιρότητας, περιλαμβανομένων και περιφερειακών εξελίξεων.
Δρακόντεια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για την σημερινή τριμερή σύνοδο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικές οδούς και τα σημεία από όπου θα περάσουν οι ηγέτες Ελλάδας και Ιορδανίας με τις αντιπροσωπείες τους. Εγιναν ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η αστυνομία καλεί τους οδηγούς να επιδεικνύουν υπομονή και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της τροχαίας.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς-Ανδρούλα Γεωργιάδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:07

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.