7 συμφωνίες Κύπρου-Ρωσίας υπογράφονται αύριο στη Μόσχα

Εφτά συνολικά συμφωνίες έχουν οριστικοποιηθεί και θα υπογραφούν τελικά αύριο Τρίτη στο πλαίσιο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Κρεμλίνο με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι δυο Πρόεδροι θα υπογράψουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την περίοδο 2018 – 2020 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που καλύπτει όλο το φάσμα τομέων συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, όπως είναι η πολιτική, η οικονομία, η ενέργεια, η άμυνα, το εμπόριο, διεθνή θέματα και θέματα ΕΕ.
Επίσης, οι αρμόδιοι Υπουργοί των δυο χωρών θα υπογράψουν συμφωνίες μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Εμπορική Ναυτιλία, τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές, τις Επικοινωνίες και την Τεχνολογία της Πληροφορίας, και συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων που διεξάγονται σε περίπτωση Καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσεων.
Επίσης, θα υπογραφούν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και Κοινή Διακήρυξη μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για συνεργασία στον τομέα του Εκσυγχρονισμού των Οικονομιών.
Σημειώνεται πως οι δυο χώρες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής 60 διμερείς συμφωνίες. Κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία το 2015 είχαν υπογραφεί 12 συμφωνίες.
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν έξι θέματα. Με τον Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μενβιέντεφ θα συζητηθούν περισσότερο θέματα οικονομίας και διμερών σχέσεων και με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν περισσότερο πολιτικά θέματα.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία και τις διμερείς σχέσεις στόχος της Λευκωσίας είναι η επέκταση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας και σε άλλους τομείς.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τους Ρώσους τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο κάθε χρόνο και που σήμερα ανέρχονται σχεδόν στους 900 χιλιάδες το χρόνο, στόχος είναι η αύξησή τους στο ένα εκατομμύριο.
Ακόμη, θα τεθούν θέματα ναυτιλίας που αφορούν ρωσικές εταιρείες και τη χρήση του λιμανιού της Λεμεσού.  Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, το θέμα αυτό έχει και την εμπορική αλλά και την αμυντική του διάσταση, αφού αφορά και τον ελλιμενισμό πλοίων του ρωσικού ναυτικού.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στο Κραν Μοντάνα, ενώ θα αναφερθεί και στο θέμα της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).
Θα υπογραμμίσει πως εάν υπάρξει νέα Διάσκεψη για την Κύπρο επιθυμία της πλευράς μας είναι η παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, κάτι στο οποίο η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία για να το προωθήσει μεταξύ των πέντε μονίμων μελών.
Ακόμη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητήσει τη μεσολάβηση της ρωσικής πλευράς προς την Τουρκία με την οποία η Μόσχα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. Το μήνυμα προς την Τουρκία θα αφορά το γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή λύση που να προνοεί την παραμονή ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο.  Επίσης, θα αναφερθεί στην ανάγκη για παρακολούθηση εφαρμογής της λύσης από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
‘Άλλο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών στη Μόσχα είναι οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας. Η θέση της Λευκωσίας στο θέμα αυτό είναι ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα και πρέπει να τερματιστούν, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον καμίας εκ των δυο πλευρών.
Ακόμη, θα συζητηθεί το Ουκρανικό, στο οποίο η κυπριακή Κυβέρνηση τονίζει την αναγκαιότητα εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ.
Επίσης, θα συζητηθούν το θέμα της Συρίας, στο πλαίσιο του οποίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναφερθεί και στις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου με χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και το θέμα της Κορέας.
Σήμερα το απόγευμα στις 5 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Μεντβιέντεφ. Οι δυο άντρες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση για δέκα λεπτά και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες οκταμελών αντιπροσωπειών των δυο πλευρών, υπό τους δυο, Αναστασιάδη και Μεντβίεντεφ, που αναμένεται να διαρκέσουν μιάμιση ώρα.  
Απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει σε δείπνο που διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) με τη συμμετοχή 80 Ρώσων επιχειρηματιών.
Την Τρίτη το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει διάσκεψη Τύπου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και στη συνέχεια θα δώσει συνεντεύξεις σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Θα ακολουθήσει στις 1440 η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συνάντηση τετραμελών αντιπροσωπειών των δυο χωρών υπό τους δυο Προέδρους. Στην κυπριακή αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών, Ιωάννης Κασουλίδης και Χάρης Γεωργιάδης καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και στη ρωσική ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν.
Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες στις 1530, δωδεκαμελών αντιπροσωπειών των δυο πλευρών υπό τους Προέδρους Αναστασιάδη και Πούτιν, που θα διαρκέσουν μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια θα υπογραφούν οι διμερείς συμφωνίες.
 Τον Πρόεδρο Αναστασιάδης συνοδεύουν στη Μόσχα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και ‘Εργων Μάριος Δημητριάδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.