Απογοήτευση για Κραν Μοντάνα από Foreign Office

Την «απογοήτευσή» του εκφράζει το Foreign Office με επιστολή προς μέλη της κυπριακής παροικίας για το ατελέσφορο της Διάσκεψης για την Κύπρο, καλώντας παράλληλα τις πλευρές να εξετάσουν τα επόμενα βήματα.



Η επιστολή έρχεται ως απάντηση σε προηγούμενη επιστολή που είχε απευθύνει η συγκεκριμένη ομάδα Κυπρίων της Βρετανίας στην Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η επιστολή του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Είναι απογοητευτικό το ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα έληξε χωρίς συμφωνία. Ο σκοπός της επανασύγκλησης της Διάσκεψης ήταν να κλείσουν τα εναπομείναντα κενά μεταξύ των πλευρών, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας.

»Ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Ευρώπης είχαν παραγωγικές συζητήσεις με όλες τις πλευρές στη Διάσκεψη για να βοηθήσουν στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων. Όλες οι πλευρές ενεπλάκησαν με σοβαρή πρόθεση να φτάσουν σε συμφωνία. Εν τέλει αυτό δεν αποδείχθηκε δυνατό, κάτι που οδήγησε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να κλείσει τη Σύνοδο. 

»Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν το αποτέλεσμα και να εξετάσουν τα επόμενα βήματα».

Όπως προστίθεται, η Βρετανία συνεχίζει να εργάζεται για μία δίκαιη και διαρκή λύση στην Κύπρο που θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους.

«Υπάρχει μία μακρόχρονη συναίνεση στο νησί ότι αυτή (η λύση) θα πρέπει να έχει τη μορφή διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε αυτή την επιδίωξη. Εν τέλει, η λεπτομέρεια μίας λύσης του Κυπριακού είναι ζήτημα για τους δύο ηγέτες και για τις κοινότητες που εκπροσωπούν», καταλήγει η επιστολή του Foreign Office.

Στην αρχική επιστολή προς την κα Μέι οι υπογράφοντες Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Γιάννης Κούβαρος, Μαρία Ζαβρού και Λεωνίδας Λεωνίδου πρόετρεπαν τη βρετανική κυβέρνηση να ενισχύσει τις προσπάθειές της και να ασκήσει την επιρροή της ώστε να βρεθεί μια σωστή λύση στο Κυπριακό.

«Ο κύριος λόγος (για τη μη επίτευξη λύσης στην Ελβετία) ήταν οι απαράδεκτες απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης επί κρίσιμων θεμάτων όπως η παραμονή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, η διατήρηση από την Τουρκία του καθεστώτος της εγγυήτριας δύναμης και των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, σε μία χώρα ανεξάρτητη και πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και της Κοινοπολιτείας!», σημείωναν στην επιστολή.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:08

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.