ΠτΔ: Αδιανόητο να επιρρίπτονται ευθύνες στην ε/κ πλευρά εκ των έσω

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε απόψε ότι είναι αδιανόητο να μην αποδίδονται ευθύνες για λόγους σκοπιμότητας στην Τουρκία ή στους Τουρκοκύπριους ή στους Ελληνοκύπριους και να υπάρχουν φωνές στην ελληνοκυπριακή πλευρά που να την ενοχοποιούν για την αποτυχημένη κατάληξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Ζητώντας ενότητα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι όσο ο χρόνος περνά τόσο αλλοιώνονται επί του εδάφους οι παράμετροι που θα οδηγήσουν σε μια «αποδεκτά, σχετικά δίκαιη (λύση)», αφού, όπως υπέδειξε, «ένας συμβιβασμός ποτέ δεν είναι απόλυτα συμβατός με το δίκαιο».
Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του προσφυγικού σωματείου «η Λάπηθος», κατά την οποία παρουσιάστηκε το λεύκωμα «Προσφυγικό Σωματείο ‘η Λάπηθος’ 30 χρόνια δράσης και προσφοράς – Ταξίδι στη μνήμη», που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της ΠΟΕΔ, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι πάγιο αίτημα της ε/κ πλευράς κάθε φορά που προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις είναι η απαλλαγή της πατρίδας από την κατοχή σαν απαίτηση όχι μόνο του λαού, αλλά και σαν απαίτηση της αποκατάστασης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς εννόμου τάξεως.
«Μόνιμη επιδίωξή μας είναι η επίτευξη μιας λύσης για το κυπριακό πρόβλημα η οποία να δημιουργεί ένα κράτος που να σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες του συνόλου των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου. Ένα κράτος σύγχρονο, δομημένο σε μια λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ, στο οποίο Ε/κ και Τ/κ θα μπορούν να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας και το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από τις όποιες εγγυήσεις, τα κατοχικά στρατεύματα και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών» είπε ο Πρόεδρος.
Συνέχισε λέγοντας πως «παρά τη θετική στάση που επιδείξαμε κατά τις πρόσφατες συνομιλίες στο Κραν Μοντανά δυστυχώς η τουρκική αδιαλλαξία παρέμεινε άκαμπτος».
Παράλληλα εξέφρασε λύπη, γιατί, όπως είπε, «τα γεγονότα όπως κατεγράφησαν και καταγράφονται δεν δικαιολογούν αντιδράσεις είτε που να θέλουν την ε/κ πλευρά ότι απεδέχθη τα πάντα, είτε και το άλλο, ότι τάχα υπήρξε ευκαιρία την οποία χάσαμε».
Όντως, είπε ο Πρόεδρος, «ήταν ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Αλλά γιατί δεν επετεύχθη λύση αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο όσοι βιώσαμε και όσοι τουλάχιστον γνωρίζαμε τα περιθώρια και τα όρια των συμβιβασμών μπορούμε να μιλούμε καλύτερα. Είναι αδιανόητο να μην αποδίδονται ευθύνες για λόγους σκοπιμότητας στην Τουρκία ή στους Τ/κ ή στους Ε/κ, και να υπάρχουν στη δική μας πλευρά που να θέλουν να ενοχοποιούν την ε/κ πλευρά. Μπορεί να έχουμε εκλογές, μπορεί να υπάρχουν σκοπιμότητες αλλά μία είναι η έκκληση: να δούμε πώς μέσα από την ενότητα κτίζουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια έτσι ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά».
Ο Πρόεδρος υπέδειξε πως όσο ο χρόνος περνά τόσο παγιώνονται τετελεσμένα και αλλοιώνονται επί του εδάφους οι παράμετροι που θα μας οδηγήσουν σε μια αποδεκτά, σχετικά δίκαιη (λύση), προσθέτοντας πως «απόλυτα δίκαιη δεν μπορεί να είναι, ένας συμβιβασμός ποτέ δεν είναι απόλυτα συμβατός με το δίκαιο».
Είπε, τέλος, πως «όταν οι Ευρωπαίοι πολίτες διακινούνται ελεύθερα, εγκαθίστανται ελεύθερα οπουδήποτε επιθυμούν, δεν είναι δυνατόν στην Κύπρο να αξιώνουμε ξεχωριστό καθεστώς, διαφορετικές συνθήκες και παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε εισφορά €1000 προς το προσφυγικό σωματείο «η Λάπηθος» ως αναγνώριση της προσφοράς του.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος είπε ότι το λεύκωμα διασώζει με γλαφυρό τρόπο τη μνήμη και προάγει την ελπίδα της επιστροφής, άξονας στον οποίο κινείται επιμελώς και έμπρακτα η Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας προκειμένου να διαφυλάξει την μνήμη των τόπων μας και να συμβάλει ουσιαστικά στη μετατροπή της ελπίδας για επιστροφή σε λειτουργική και εφαρμόσιμη πραγματικότητα, με πολλαπλούς τρόπους.
«Η κραυγή αγωνίας και υπομονετική εγκαρτέρηση των Λαπηθιωτών ακούγεται σήμερα πιο δυνατά και αποτυπώνεται πιο έντονα μέσα από τις σελίδες αυτού του λευκώματος, ενώ ταυτόχρονα μας προειδοποιεί να μη ξεφύγουμε και να μην αποκοπούμε από τη μακραίωνη ιστορική μας πορεία και διαδρομή, τις ρίζες, τα ήθη και τα έθιμα και τις παραδόσεις μας» είπε στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λαπήθου Νεοπτόλεμος Κότσαπας.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του προσφυγικού σωματείου «η Λάπηθος» Δημήτρης Μηνά, ζήτησε από τον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία του τόπου να εφαρμόσουν «τέτοια στρατηγική που θα κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία και να μας δοθεί το αναφαίρετο δικαίωμα της πραγματικής απελευθέρωσης και όχι της νομιμοποίησης της κατοχής και εισβολής». Ο κ. Μηνά κάλεσε τον Πρόεδρο να μην ξεχνά την Κερύνεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:24

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.