Φ.Φωτίου: Απαράδεκτες οι θέσεις της τουρκικής πλευράς

Για απαράδεκτες θέσεις της τουρκικής πλευράς που στόχο είχαν να υποβαθμίσουν το κύρος, την οντότητα και τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκφράστηκαν αρχικά στο Μοντ Πελεράν και στη συνέχεια στο Γκραν Μοντάνα, έκανε λόγο ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου σε εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα για την Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.


Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Επιτελών Εθνικής Άμυνας και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (ΕΠΟΚ) ο Φ. Φωτίου σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που υπήρχα για ευόδωση των συνομιλιών, με γνώμονα ότι μια λειτουργική λύση του Κυπριακού προϋποθέτει ένα συμβιβασμό αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.
«Δυστυχώς, η Τουρκική πλευρά διέψευσε αυτές τις προσδοκίες επιμένοντας σε εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα, όπως και στη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, σε αντίθεση με την πρώτη και ουσιαστική παράμετρο που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την ανάγκη επίτευξης προόδου στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, περιλαμβανομένης και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων», σημείωσε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Παράλληλα, ο Φ. Φωτίου υπογράμμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, έθεσε εξ΄αρχής την ανάγκη τερματισμού της αναχρονιστικής συνθήκης εγγυήσεων του 1960 και του παρεμβατικού δικαιώματος, καθώς και της συμφωνίας σε μια καταληκτική ημερομηνία για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στην ελληνοκυπριακή εποικοδομητική στάση και ως εκ τούτου: «κάθε άλλο παρά πρέπει να θεωρούνται ισχύουσες εφόσον η Τουρκία επιμένει  στη διατήρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της μόνιμης παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο».

Ο Επίτροπος Προεδρίας υποστήριξε ότι κάθε νέα διαπραγματευτική προσπάθεια θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική έτσι ώστε να μην επαναληφθούν λάθη που δεν επιτρέπουν την ευόδωση των προσπαθειών και κάλεσε την τουρκική πλευρά να ξεκαθαρίσει αν αποδέχεται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις θέσεις αρχών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο Γκουτέρες. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι θα ήταν ιδιαιτέρως ωφέλιμα για τη βελτίωση του κλίματος μια σειρά από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του και η εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Τέλος, ο κ Φωτίου κάνοντας εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σημείωσε ότιο φυσικός πλούτος της χώρας ανήκει στο κράτος, την ευθύνη διαχείρισης του οποίου έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της χώρας και υπογράμμισε ότι ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με το πρόσχημα της προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, όχι είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Υποστήριξε, επίσης, ότι η συμμετοχή των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας επί θεμάτων που άπτονται της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας προϋποθέτει τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:26

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.