Φωτιές άναψε το έγγραφο Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε στις 10 Ιουλίου το Εθνικό Συμβούλιο για την πτυχή του δείπνου που αφορά το άτυπο έγγραφο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι δεν είναι καινούργιο.

Πρόκειται είπε για ένα μονοσέλιδο έγγραφο το οποίο ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτηρίζει άτυπο, που αναφέρεται στην παρακολούθηση της εφαρμογής της λύσης.
Μιλώντας στην Εκπομπή του ΡΙΚ Από Μέρα Σε Μέρα, ο κύριος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι το σχετικό έγγραφο δεν συζητήθηκε εκτενώς στο δείπνο, γιατί ήταν σε κορύφωση τα θέματα των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.
Υπήρχε είπε, ένα τείχος αδιαλλαξίας από την τουρκική πλευρά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω συζήτησης των άτυπου εγγράφου.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι άκουσε με έκπληξη ότι το συγκεκριμένο άτυπο έγγραφο έτυχε συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι εάν κάποιος ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε, τότε δεν λέει την αλήθεια,
Κάποια στιγμή είπε, θα τελειώσει η προεκλογική περίοδος και οι εκλογές, προσθέτοντας ότι δεν βοηθά την υπόθεσή μας η προεκλογική εκμετάλλευση τέτοιων θεμάτων.

Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι το περιεχόμενο του εγγράφου Γκουτέρες, επιβεβαιώνει όσα εδώ και καιρό υποστήριζε το κόμμα, ότι στο Κραν Μοντάνα, είχε δοθεί η ευκαιρία για να προχωρήσει η διαδικασία, αλλά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέτυχε να την αξιοποιήσει, είτε για να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία είτε για να εκθέσει την στάση της Άγκυρας.
Ο κύριος Κυπριανού τόνισε πάντως ότι πολύ σωστά ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι το έγγραφο θα πρέπει να διαφυλαχθεί.

Αναφερόμενος στο ίδιος θέμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι έγινε αναφορά στο Εθνικό Συμβούλιο για το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες. Ο κύριος Νεοφύτου είπε ότι έγινε τρεις φορές αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο άτυπο έγγραφο από το οποίο μάλιστα, όπως πρόσθεσε, διάβασε αποσπάσματα. Είπε επίσης ότι ο ίδιος προέβη σε πολιτική τοποθέτηση.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε παράλληλα ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμουφλαρισμένη συνέχιση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Πρόσθεσε ότι είναι ύβρης προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να προβάλλεται η θέση ότι ο Νίκος Κοτζιάς θέλει να κάνει κεκτημένο την καμουφλαρισμένη συνέχιση των εγγυήσεων.
Επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επανέλθει στο διάλογο με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες και εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι ο Νίκος Κοτζιάς είχε ενημερώσει για την ύπαρξη του εγγράφου, κατά την παρουσία του στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, μετά το Κραν Μοντάνα, αλλά δεν αναφέρθηκε σε αυτό λεπτομερώς.
Πρόσθεσε ότι το έγγραφο αυτό, δεν αφορά το πλαίσιο των έξι σημείων του Γκουτέρες, αλλά τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, ο οποίος, σημείωσε, δεν αναφέρεται καν στα ζητήματα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και του στρατού.

Το εκλογικό επιτελείο του Πρόεδρου της Συμμαχίας Πολιτών, υποψήφιου για την προεδρία Γιώργου Λιλλήκα αναφέρει ότι μετά και τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας γίνεται ξεκάθαρο ότι οι χειρισμοί του προέδρου Αναστασιάδη επέτρεψαν στην Τουρκία να φύγει από το Κραν Μοντάνα χωρίς να της αποδίδεται καμία ευθύνη.
Οι όποιες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό, προσθέτει, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδιδε όλα τα έγγραφα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και αν ενημέρωνε εκ των προτέρων για τις προθέσεις του.

Μιλώντας στην εκπομπή Από Μέρα Σε Μέρα ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλά δήλωσε ότι το έγγραφο Γκουτέρες έπρεπε να αξιοποιηθεί, ωστόσο αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία που παρουσιάστηκε. Ο κύριος Μαλάς κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν εκμεταλλεύθηκε την χρυσή ευκαιρία που του παρουσιάστηκε με το έγγραφο, για να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της.
Ο κύριος Μαλάς χαρακτήρισε μη σοβαρό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το εν λόγω έγγραφο δεν συζητήθηκε λόγω της έντασης που επικρατούσε κατά την συζήτηση στο δείπνο που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
Τόνισε επίσης ότι δυστυχώς το αποτέλεσμα μετά το Κραν Μοντανά, είναι ότι η Τουρκία έμεινε εκτός εικόνας.
Ο Σταύρος Μαλάς επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και για το ότι δεν έπεισε κανέναν εκτός Κύπρου ότι είναι η Τουρκία που ευθύνεται για το αρνητικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: Ρικ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:44

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.