ΠτΒ:Οι ενέργειες για λύση να παραμείνουν στο πλαίσιο ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής, με προ ημερησίας αναφορά στις διεθνείς δραστηριότητες των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενημέρωσε το Σώμα και για την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι κατά τις συναντήσεις του συζήτησε το Κυπριακό, τις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ, το Βrexit και το μεταναστευτικό.

Σημείωσε πως όλοι οι συνομιλητές του τόνισαν ότι οποιεσδήποτε ενέργειες για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να παραμείνουν στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
 
Συγκεκριμένα ο κ. Συλλούρης είπε ότι είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani, τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Κύπριο Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων,  Χρήστο Στυλιανίδη.
 
Πρόσθεσε ότι είχε επίσης συναντήσεις με, τον  Πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber,, τον Πρόεδρο της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών  Gianni Pittella,, τον Συμπρόεδρο της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών  Syed Kamall,, την Πρόεδρο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών Gabriele Zimmer,, τον Συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας  Philippe Lamberts, και τον, Πρόεδρο της Ομάδας Ευρώπης Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας Nigel Farage.
 
Ενημέρωσε την Ολομέλειας της Βουλής ότι προσκάλεσε τον κ. Tajani  να επισκεφτεί την Κύπρο και να προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας ότι ο  κ. Tajani  αποδέχθηκε την πρόσκληση για επίσκεψη πριν το τέλος του έτους.
 
Ανέφερε περαιτέρω ότι ο Πρόεδρος του ΕΚ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο, την ανάγκη τερματισμού της τουρκικής κατοχής και επίτευξης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.  Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί η ΕΕ να μιλά για ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει βασικές αρχές της Ένωσης.
 
Στη συνάντησή του με τον κ. Αβραμόπουλο, ο Έλληνας Επίτροπος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με ρόλο «ακρίτα της Ευρώπης», τον οποίο επιτελεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσήλωσης στις ευρωπαϊκές αρχές.
 
Στη συνάντηση με τον Επίτροπο Στυλιανίδη, συζητήθηκε ο ρόλος της Κύπρου ως ευρωπαϊκού προπυργίου στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τρόποι με τους οποίους  μπορεί η χώρα μας να βοηθήσει στην επίτευξη σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, χρησιμοποιώντας τους παραδοσιακά άριστους δεσμούς της με τις χώρες της περιοχής και την ιδιότητά της ως κράτους μέλους της ΕΕ.
 
Κατά τη συνάντησή μου με τον κ. Weber και σχετικά με το θέμα της Τουρκίας, ο ίδιος ταύτισε τα συμφέροντα του Κύπριων πολιτών με αυτά των υπόλοιπων Ευρωπαίων, τα οποία, όπως τόνισε, πρέπει να συνεχίσουν να διασφαλίζονται, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, ανέφερε ότι αυτή πρέπει να διέπεται από ειλικρίνεια, τονίζοντας την ανάγκη η Ένωση  να παραμείνει ενωμένη και να έχει κοινή θέση στο ζήτημα.
 
Κατά τη συνάντησή με τον κ. Pitella, είπε ότι τον ενημέρωσε για το θέμα του πυρηνικού σταθμού του Άκκουγιου.  Πρόσθεσε πως ο κ. Pitella τόνισε την αντίθεση της Ένωσης στη δημιουργία πυρηνικού σταθμού, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να μείνει στα λόγια, αλλά οφείλει με πιο ενεργό τρόπο να εκφράσει την αντίθεσή της. Ανέλαβε δε να προχωρήσει άμεσα σε δημοσιογραφική διάσκεψη και άλλες ενέργειες επί του θέματος. Για το Κυπριακό, υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
Στη συνάντησή μου με τον κ. Kamall, ο ίδιος εξέφρασε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την ανησυχία του για το θέμα του Άκκουγιου. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και το Brexit και εκφράσαμε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχιστεί.
  
Στη συνάντηση με την κα Zimmer, η ίδια εξέφρασε την ανάγκη επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και όχι μιας οποιασδήποτε λύσης που θα οδηγήσει στην επόμενη σύγκρουση, είπε και πρόσθεσε ότι η κα Zimmer, τόνισε επίσης την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
 
Κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο των Πρασίνων, ο κ. Lamberts εξέφρασε τη συμπάθεια της Πολιτικής του Ομάδας προς τον κυπριακό λαό και την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις αυτές είναι ακόμη πιο ανησυχητικές για τον λαό της Κύπρου, που ζει δίπλα από την Τουρκία, η οποία διατηρεί κατοχικό στρατό στη χώρα μας, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Συλλούρης.
 
Τέλος όσον αφορά  τη συνάντηση με τον κ. Farage, είπε πως ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι, λόγω του Ερντογάν, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει στραφεί εναντίον της. «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την συνεργασία Κύπρου - Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας», συμπλήρωσε.

Πηγή :ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:56

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
18:00
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Η νεκροτομή δεν αποκάλυψε το φύλο και την ηλικία του πτώματος στην Αγία Θέκλα
17:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
16:29
ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα
16:18
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη της απόπειρας φόνου
16:02
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.