Εξήγγειλε κι επίσημα υποψηφιότητα ο Σταύρος Μαλάς

Σε μια προοδευτική διακυβέρνηση, μακριά από φθαρμένες συνταγές, ακρότητες, επικίνδυνα πειράματα και ακροβατισμούς αναφέρθηκε το Σάββατο ο Σταύρος Μαλάς, εξαγγέλλοντας και επίσημα την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2018, στηριζόμενος από ΑΚΕΛ.

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση στη Δημοσιογραφική Εστία, o υποψήφιος Πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης, υπέδειξε ότι χωρίς επανένωση δεν μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και μίλησε για κινδύνους που υπάρχουν εάν φτάσουμε στο σημείο της εμπορίας του φυσικού αερίου χωρίς επίλυση του Κυπριακού.
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η ηγεσία και στελέχη του ΑΚΕΛ, ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου,
 
«Όραμά μου είναι ένα μέλλον ανοιχτών οριζόντων για όλους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά» τόνισε ο Σταύρος Μαλάς.
 
«Σχέδιό μου είναι μία νέα, προοδευτική διακυβέρνηση μακριά από φθαρμένες συνταγές, ακρότητες, επικίνδυνα πειράματα και ακροβατισμούς» είπε.
 
Μια αληθινή και δημιουργική αλλαγή είναι επιτακτική ανάγκη για την Κύπρο, ανέφερε ο κ. Μαλάς.
 
Για πέντε χρόνια, είπε, «είχαμε ένα Πρόεδρο που υπήρξε σταθερός σε ένα και μόνο πράγμα: στην αναξιοπιστία του», για να προσθέσει πως ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο και αξιόπιστο Πρόεδρο, από ένα διαφορετικό τρόπο διακυβέρνησης και από ένα πιο πλούσιο μοντέλο ανάπτυξης.
 
Ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα έχει ως μέλημα της και την ευημερία των πολλών, που θα στηρίζει τους αδύναμους και που δεν θα εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των λίγων και προνομιούχων και από νέα πρότυπα κοινωνικής οργάνωσης και πολιτικής συμπεριφοράς.
 
Αναφερόμενος στην οικονομία αναγνώρισε ότι επανήλθε σε ρυθμούς ανάπτυξης, διερωτήθηκε ωστόσο αν τα οφέλη αυτής της ανάκαμψης διοχετεύονται σε ολόκληρη την κοινωνία και αν είναι στέρεα η βάση της.
 
Η πραγματικότητα, συνέχισε, είναι ότι η κοινωνική ανισότητα έχει διευρυνθεί και ότι το ΑΕΠ της χώρας, σε πραγματικούς αριθμούς είναι χαμηλότερο και ο πραγματικός αριθμός ανέργων είναι ψηλότερος σε σχέση με το 2012.
 
Ο κ. Μαλάς υπέδειξε πως υπάρχει μεγάλος δρόμος να διανύσουμε για να βάλουμε τη χώρα μας σε υγιή οικονομική τροχιά.
 
«Έχοντας αυτά υπόψη, πρώτιστο μέλημα της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι από τη μια να διαχειριστεί τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της κρίσης και από την άλλη να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία για όλους» είπε και σημείωσε πως «χωρίς επανένωση της πατρίδας μας, δεν μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη η οποία να αντέχει στους κραδασμούς μιας νέας κρίσης».
 
Ο κ. Μαλάς υπέδειξε ότι η Κύπρος δημιούργησε το μεγαλύτερο ιδιωτικό χρέος σε όλη την Ευρώπη το οποίο λειτουργεί ως ένας ογκόλιθος στην προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας και τόνισε πως «δεν έχουμε περιθώρια να ακολουθήσουμε παλιές πρακτικές. Έχουμε όμως την ευχέρεια να επαναξιολογήσουμε την ανακατανομή των πόρων, εντός ενός πειθαρχημένου δημοσιονομικού πλαισίου».
 
Επεσήμανε ακόμα πως «η ανεργία και η προσωρινή απασχόληση των νέων με αναξιοπρεπείς απολαβές αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα η οποία απειλεί την κοινωνική συνοχή και το βιοτικό επίπεδο της χώρας μας», για να προσθέσει ότι «έχουμε το πλάνο, τη γνώση και την εμπειρία για να στηρίξουμε, μέσω εθνικών προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας με πολλαπλάσια εθνική δαπάνη σε σύγκριση με το σήμερα. Στόχος να μετατρέψουμε τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα σε μια ατμομηχανή παραγωγής πλούτου και ποιοτικών θέσεων εργασίας για νέους».
 
Απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο είπε ότι «η Προεδρία μας στοχεύει σε σωρεία αναπτυξιακών κινήτρων», αλλά σημείωσε ότι θα βρίσκεται και δίπλα στους εργαζόμενους, με στόχο μια «ισοζυγισμένη ανάπτυξη». Στα πλαίσια αυτά, είπε, θα επανεξεταστεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό.
 
Είπε ακόμα ότι οι σχεδιασμοί στον τουρισμό δεν πρέπει να βασίζονται σε συγκυριακές αναταράξεις στην περιοχή, αλλά να στηρίζονται στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε.
 
Στο χώρο της παιδείας ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι η δημιουργία Ανεξάρτητου Ινστιτούτου Παιδείας, με αρμοδιότητα να καταρτίζει τα ωρολόγια προγράμματα, την διδακτική ύλη και τα κριτήρια εισδοχής σε όλα ανεξαρτήτως τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
 
Προειδοποίησε παράλληλα ότι δεν θα επιτρέψει σε ιδιοτελή συμφέροντα να εμποδίσουν την έναρξη και εφαρμογή του ΓεΣΥ.
 
Την ίδια ώρα είπε ότι εντοπίζει βασικές αδυναμίες στη λειτουργία του κράτους που επιβάλλεται και μπορούν να αλλάξουν άμεσα, όπως είναι η διαδικασία λήψης αποφάσεων, ο καταρτισμός, η υλοποίηση και η διαχείριση του προϋπολογισμού, η εκχώρηση υπηρεσιών στον Ιδιωτικό τομέα, όπου το επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον, η αναβάθμιση, το κλείσιμο και η  ενίσχυση υπηρεσιών, ο εκσυγχρονισμός του τρόπου πρόσληψης και αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων και αλλά πολλά.
 
Οι ημικρατικοί οργανισμοί, ανέφερε, πρέπει να εκσυγχρονιστούν τόσο διοικητικά όσο και λειτουργικά και δεν θα πρέπει να αποτελούν εργαλείο εξυπηρέτησης ημετέρων, πρόσθεσε.
 
Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, αυτοεργοδοτούμενους και μισθωτούς και στους συνταξιούχους διαβεβαίωσε ότι θα «διαφυλάξουμε το κράτος πρόνοιας ως κόρην οφθαλμού». «Πρόκειται για κατάκτηση που όχι μόνο πρέπει να διαφυλαχθεί, αλλά επιβάλλεται να διευρυνθεί και να ενισχυθεί» σημείωσε.
 
Ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε ότι η εξωτερική πολιτική μιας χώρας πρέπει να είναι άρρηκτα συνυφασμένη και με την οικονομική της πολιτική και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις με το Ισραήλ, λέγοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα οικονομικής δραστηριότητας με τρόπο που να μη διαταράζει τις σχέσεις μας με άλλες γειτονικές χώρες και με πλήρη σεβασμό στο δίκαιο αίτημα των Παλαιστινίων για την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Προς αυτό το σκοπό, είπε, έχει στόχο τον διορισμό Προεδρικού απεσταλμένου με εντολή το συντονισμό της στρατηγικής διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ, που θα αγγίζει όλους του τομείς της οικονομίας.
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε πως η λύση θα πρέπει να επιδιωχθεί στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των περί Κύπρου ψηφισμάτων των ΗΕ, αλλά και των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.
 
«Στόχος μας θα πρέπει να είναι η επανένωση της χώρας μας στα πλαίσια λύσης ΔΔΟ με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αναγνωρίζουμε όλες τις δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης και της τουρκικής αδιαλλαξίας, που αποτελεί και την κύρια αιτία μη επίλυσης του Κυπριακού» είπε.
 
Πρέπει, σημείωσε, «να αξιοποιήσουμε τόσο το πλαίσιο των προτάσεων του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών που κατέθεσε πρόσφατα στην Ελβετία όσο και την ιδιότητα μέλους της ΕΕ.»
 
Την ίδια ώρα είπε πως «η πρόσφατη ενέργεια του ΠτΔ να διανέμει απόρρητα έγγραφα των διαπραγματεύσεων δεν είναι μόνο μια πράξη που θέτει εν αμφιβόλω την πολιτική του κρίση, αλλά αποτελεί και το σύμπτωμα μιας πολιτικής κουλτούρας ιδιοτελών σκοπιμοτήτων που υποσκάπτουν την σοβαρότητα και αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς».
 
Απευθύνθηκε και στους Τουρκοκύπριους λέγοντας ότι είναι χρέος μας η επανένωση της χώρας «χωρίς σύνορα και στρατούς και χωρίς επιβουλές τρίτων. Χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, χωρίς εγγυήσεις  και χωρίς κατοχικό στρατό. Μπορούμε να βρούμε διέξοδο στα αδιέξοδα, φτάνει να σκεφτόμαστε με λογικές ευημερίας του μέλλοντος και όχι με τις φοβίες του παρελθόντος».
 
Ο Σταύρος Μαλάς σημείωσε ακόμα ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου αποτελεί ακόμα ένα λόγο για το οποίο η χώρα μας πρέπει να βιώσει συνθήκες ασφάλειας και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τους κινδύνους που υπάρχουν αν φτάσουμε στο στάδιο εμπορίας του φυσικού αερίου χωρίς την επίλυση του Κυπριακού.
 
Ανέφερε δε ότι το Υπουργικό του Συμβούλιο θα απαρτίζεται από άτομα με αποδεδειγμένες ικανότητες προσφοράς στην κοινωνία, άτομα με ήθος, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία και ότι οι πολιτικές τους πεποιθήσεις δεν θα αποτελούν το κριτήριο επιλογής τους.
 
Πρόσθεσε ότι στη διακυβέρνησή του οι γυναίκες θα έχουν το ρόλο που πραγματικά αξίζουν.
 
Αναφερόμενος στο ΑΚΕΛ, είπε ότι έχει θέσει τη σφραγίδα του σε πολλούς αγώνες του τόπου και σημείωσε ότι είναι απολύτως πεπεισμένος ότι και αυτή η συνεργασία θα είναι και γόνιμη και παραγωγική.
 
Ανέφερε δε ότι η στήριξη του ΑΚΕΛ προς τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε υποδειγματική αλλά και ιστορική. «Εύχομαι να θυμούνται όλοι στο μέλλον αυτή τη στάση» είπε.

Μιλώντας για τον Σταύρο Μαλά, ο κοινωνιολόγος και ιδρυτής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Νίκος Περιστιάνης είπε πως είναι θετικό για τη Δημοκρατία να θέτουν υποψηφιότητα για τα διάφορα πολιτειακά αξιώματα και ανεξάρτητοι υποψήφιοι και ότι δεν είναι λάθος η υποστήριξη μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας από ένα σοβαρό πολιτικό κόμμα.
 
Ο κ. Περιστιάνης τόνισε ότι και οι ανεξάρτητοι, ανένταχτοι Πρόεδροι είναι σε θέση να προσφέρουν και να έχουν μια επιτυχημένη πορεία, μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά με πολιτικά κόμματα και να επιτύχουν κοινούς στόχους και έφερε ως παράδειγμα τον Γιώργο Βασιλείου. Σημείωσε ότι σήμερα, τριάντα σχεδόν χρόνια μετά τη συνεργασία εκείνη ο Σταύρος Μαλάς κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, αφού, όπως είπε, «έχουμε τώρα ένα διαφορετικό υποψήφιο αλλά και ένα διαφορετικό ΑΚΕΛ».
 
Ο κ. Περιστιάνης είπε τέλος ότι ο Σταύρος Μαλάς διαθέτει τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες ενός ηγέτη και μπορεί να αναλάβει το πηδάλιο του κράτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:01

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.