Ακιντζί στην κηδεία αγνοούμενων ΤΚ :Να διδαχθούμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος

Στην κηδεία τεσσάρων T/κ αγνοουμένων, τα οστά των οποίων αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA, που τελέστηκε σήμερα στο μνημείο "ηρώων Μαράθας – Σανταλάρη – Αλόας", και συνέπεσε με την τελετή μνημόνευσης Τ/κ από τα τρία αυτά χωριά, παρέστη ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αναφέρθηκε στα 89 άτομα που διακριβώθηκε ότι βρίσκονται ενταφιασμένα σε εκείνο το σημείο.

Ο Ακιντζί είπε πως οι εργασίες ανασκαφών γίνονται από τη ΔΕΑ με τη σύμφωνο γνώμη των συγγενών. Πρόκειται για 89 άτομα, 11 άνδρες, 33 γυναίκες και 45 παιδιά κάτω των 16 ετών.
Στην Αλόα, πρόσθεσε, εντοπίστηκε μαζικός τάφος 37 ατόμων και οι εργασίες ταυτοποίησης θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2017. Η ταυτοποίηση, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, είναι σημαντική "για να μπορέσει να γίνει η μνημόνευση του κάθε ήρωα", όπως είπε, ευχόμενος όλες οι ταυτοποιήσεις να ολοκληρωθούν με επιτυχία.
Επρόκειτο, ανέφερε στην ομιλία του, για μια "απάνθρωπη βαρβαρότητα" αλλά γι’ αυτό «δεν πρέπει να αναθεματίζεται ολόκληρη η ε/κ κοινότητα. Σίγουρα όμως αυτοί που διέπραξαν αυτή την κτηνωδία», σημείωσε.
Δεν πρέπει να κρατούμε συνέχεια στην καρδιά μας τους σπόρους του μίσους και της κακίας, συμπλήρωσε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε κάποια οδυνηρά γεγονότα. «Από τη δική μας πλευρά είναι σημαντικό για να μην ξαναζήσουμε αυτά τα γεγονότα, να μην τα ξεχάσουμε. Εάν τα ξεχάσουμε αφήνουμε την προφύλαξη. Δεν θα ξεχάσουμε. Όποιο και εάν είναι το μέλλον μας, σε όποιο πλαίσιο, σε αυτά τα χώματα θα εγκαταστήσουμε μια ειρηνική σχέση όποιο όνομα και αν της δώσουμε αύριο. Σε αυτό το νησί θα συνεχίσουμε να ζούμε ως μία από τις δύο ίσες οντότητες. Ούτε μπορούμε να τους ρίξουμε όλους στη θάλασσα, ούτε υπάρχει τέτοια πρόθεση από μέρους μας, ούτε και κάτι τέτοιο έγινε στην ιστορία. Ούτε και αυτοί έχουν τέτοια δύναμη. Στο παρελθόν δοκιμάστηκε αλλά έγινε φανερό πως δεν μπορούσε να γίνει».
Πρέπει να διδαχθούμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος και να μεγαλώσουμε τις νέες γενιές υπό το φως αυτού του διδάγματος, πρόσθεσε. Είτε υπάρξει λύση είτε όχι, είπε, αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι γενιές του μέλλοντος και στις δύο κοινότητες να γαλουχηθούν με έναν ειρηνικό τρόπο.
Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί, στην τ/κ κοινότητα δεν μεγαλώνουν ρατσιστικές γενιές και δεν υπάρχουν οργανώσεις, όπως είπε, όπως το ΕΛΑΜ. Υπάρχουν, σημείωσε, διάφορα κόμματα αλλά όχι ένα ρατσιστικό κόμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι το ΕΛΑΜ έχει στη Βουλή μόνο δύο Βουλευτές αλλά πέρασε τον νόμο για την αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα και από αυτό, ανέφερε, περίμεναν ότι οι Ε/κ θα διδάσκονταν κάτι. Επιθυμούμε να μην υπάρξουν στο μέλλον παράγωγα αυτών και να μην αφήνουν χώρο σε φασιστικές, ρατσιστικές οργανώσεις όπως το ΕΛΑΜ, είπε ο κ. Ακιντζί.
Οι τέσσερις Τ/κ που κηδεύτηκαν σήμερα είναι γυναίκες. Πρόκειται για τις Αϊσιέ, Ζαλιχέ και Ντιλνεβάζ Σουλεϊμάν, συγγενείς μεταξύ τους, και την Γκιουλντανέ Μεχμέτ από την Μαράθα.
Στην κηδεία και στην τελετή μνημόνευσης παρέστησαν ο «πρωθυπουργός», Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, οι αρχηγοί του κατοχικού στρατού και των «δυνάμεων ασφαλείας», «υπουργοί», «βουλευτές» και συγγενείς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:27

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.