Έιντε: Σε μερικές εβδομάδες έτοιμη η έκθεση

Την τελευταία, αποχαιρετιστήρια συνάντηση τους είχαν στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι τώρα εστιάζουν στην ολοκλήρωση των εκθέσεων που είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων.


 
Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση η οποία διήρκησε μιάμιση περίπου ώρα, ο κ. Έιντε ανέφερε ότι αυτό που πέτυχαν τα τελευταία δύο χρόνια είναι να δείξουν πως θα μοιάζει μια τελική συμφωνία. «Νομίζω ο περισσότερος κόσμος έχει τώρα μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ευκαιρία που υπήρξε και που, ελπίζω ότι, θα υπάρξει ξανά, για τη δημιουργία μιας ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου, πραγματικά ομόσπονδης, πραγματικά ευρωπαϊκής, που θα είναι οικονομικά βιώσιμη και με ένα σύγχρονο καθεστώς ασφάλειας που θα προστατεύει και θα διασφαλίζει και τις δύο κοινότητες κατά τρόπο που να μην προκαλεί νευρικότητα στην άλλη πλευρά» είπε.
 
Είπε ότι αποχωρεί από την Κύπρο με μικτά συναισθήματα, αφού αφενός θα προτιμούσε η διαδικασία στην οποία συμμετείχε να οδηγούσε σε διευθέτηση του Κυπριακού, αφετέρου ωστόσο, έγιναν σημαντικές κινήσεις προς

Ευχαρίστησε επίσης τις διαπραγματευτικές ομάδες για τη συνεργασία τους, λέγοντας ότι καταβλήθηκε μια σοβαρή προσπάθεια την οποία, όπως σημείωσε, δεν θέλει να δει ως χαμένη, «επειδή όλα αυτά θα καταγραφούν κανονικά έτσι ώστε αν υπάρξει μια νέα ευκαιρία σε κάποια στιγμή, να βρίσκονται εκεί».

Ο κ. Έιντε δήλωσε πεπεισμένος, όσο ποτέ, όπως ανέφερε, ότι η καλύτερη λύση για την Κύπρο είναι μια ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος. «Νομίζω η Κύπρος θα είναι καλύτερα αν επανενωθεί, με την εγκαθίδρυση ενός πραγματικά ομόσπονδου συστήματος με πολιτική ισότητα το οποίο να είναι επίσης θεμελιωδώς ευρωπαϊκό» δήλωσε, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους Κυπρίους.
 
«Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι παραμένει διαθέσιμος, όμως εμείς δεν προγραμματίζουμε μια πρωτοβουλία από πλευράς Ηνωμένων Εθνών. Αν κάτι είναι να γίνει πρέπει να προέλθει από εδώ» ανέφερε, λέγοντας ότι τόσο ο ΓΓ όσο και ο ίδιος και η ομάδα του έκαναν ότι μπορούσαν.
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της αποστολής των ΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Έιντε είπε ότι τώρα εστιάζουν στην ολοκλήρωση των εκθέσεων που είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων και πρόσθεσε ότι αν και δεν θα εργάζεται για την Κύπρο θα κρατήσει τη θέση του για κάποιο διάστημα λόγω του ότι πρέπει να ετοιμαστούν οι εκθέσεις. Ανέφερε επίσης πως απ’ εκεί και πέρα το τι μέλλει γενέσθαι θα ανακοινωθεί από τα ΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναφέροντας ωστόσο πως είναι ξεκάθαρο ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα παραμείνει στο νησί όπως επίσης και η αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, όμως είναι ξεκάθαρο ότι ο ίδιος φεύγει.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΟΑ/ΗΜΑ/ΜΜ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:40

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.