Λιλλήκας: Υποχρέωση Ελλάδας και Κύπρου να συνεχίσουν να ενισχύουν τους δεσμούς με την ομογένεια

Την υποχρέωση Ελλάδας και Κύπρου να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να ενισχύουν τους δεσμούς με την ομογένεια, καθώς και να την στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  Γιώργος Λιλλήκας, σε παρέμβασή του στην 11η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, στις εργασίες της Συνέλευσης που άρχισαν σήμερα στην Αθήνα συμμετέχουν εκ μέρους της κυπριακής Βουλής, εκτός από τον κ. Λιλλήκα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρός της Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Τορναρίτης και τα μέλη της Επιτροπής Γιώργος Λουκαΐδης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.Στην παρέμβασή του ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε επίσης στις σημερινές δύσκολες συνθήκες και σοβαρές προκλήσεις για την Κύπρο και την Ελλάδα. Αναφερόμενος ειδικότερα στα αποτελέσματα της πρόσφατης Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά, καυτηρίασε την αδιάλλακτη και αναχρονιστική στάση της Τουρκίας, που οδήγησε σε ναυάγιο τη Διάσκεψη, καταδεικνύοντας ότι η γείτων χώρα δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο. Σημείωσε περαιτέρω «τη δική μας ευθύνη να διαμορφώσουμε εκείνη την στρατηγική που θα είναι ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία για να ανοίξει ο δρόμος για δίκαιη λύση του Κυπριακού".                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Ακολούθως, ο κ. Λιλλήκας έκανε αναφορές στην οικονομική κρίση που συνεχίζει να επιβαρύνει την προσπάθεια προώθησης και επίτευξης των εθνικών στόχων. Σημειώνοντας την ανάγκη μιας ισχυρής οικονομίας, ως υπόβαθρο των εθνικών αγώνων, υπογράμμισε ότι χρέος είναι «να μεταρρυθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα κράτη μας, καθιστώντας τα πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά».Κάλεσε παράλληλα τους απόδημους να βοηθήσουν στην προβολή της Ελλάδας και της Κύπρου στις χώρες όπου ζουν για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Τόνισε περαιτέρω τη γεωστρατηγική θέση και τον εν δυνάμει ρόλο Κύπρου και Ελλάδας, ως σταθεροποιητικών παραγόντων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ως πυλώνων συνεργασίας, ασφάλειας και ειρήνης, μεταξύ όλων των γειτονικών χωρών.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε επίσης τις ευκαιρίες και δυνατότητες για την ανάπτυξη και υλοποίηση των ενεργειακών προοπτικών Κύπρου και Ελλάδος, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες ευημερίας και προόδου για τον κυπριακό και τον ελληνικό λαό.Τονίζοντας την ανάγκη για χάραξη κοινής στρατηγικής προς ενίσχυση της εθνικής ενότητας, με την πολύτιμη συμβολή του απόδημου Ελληνισμού, στην προώθηση των εθνικών στόχων και καλώς νοουμένων συμφερόντων, ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των ομογενών βουλευτών, που συγκροτούν ισχυρό δίκτυο επιρροής σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων ανά την οικουμένη. Επίσης, υπογράμμισε την κοινή διαπίστωση ότι η Κύπρος χρειάζεται μια ισχυρή Ελλάδα και η Ελλάδα μια ελεύθερη Κύπρο.Αναφερόμενος στο έργο της ΠαΔΕΕ, ως πολύτιμο στήριγμα για τον δίκαιο αγώνα της Κύπρου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου γι’ αυτή τη συμπαράσταση και για όλα όσα πράττουν οι όπου γης απόδημοι για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η Κύπρος, η Ελλάδα και ο Ελληνισμός ευρύτερα. Σημειώνοντας ότι η εθνική ταυτότητα δεν βρίσκεται σε αντιδιαστολή με την πολιτειακή, ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε τα μέλη της Παγκόσμιας Ένωσης για την αλληλεγγύη και συμπαράσταση που επιδεικνύουν στους εθνικούς αγώνες, παρά το γεγονός ότι είναι αξιωματούχοι άλλων εθνικών κοινοβουλίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.