Αυστηρό διάβημα προς Άιντε – θα δημοσιοποιηθούν έγγραφα

Σε αυστηρό διάβημα προέβη η Λευκωσία για τις τελευταίες δηλώσεις του Εσπεν Μπαρθ Αϊντα για τα τεκταινόμενα στο Κραν Μοντάνα.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα, αν ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθήσει να επιμένει στα περί αποδοχής από την Τουρκία, της κατάργησης των εγγυήσεων.
Εντονα ενοχλημένος, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι τα πρακτικά πρέπει να δημοσιοποιηθούν, για να γνωρίζει ο κυπριακός λαός, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, τα πραγματικά γεγονότα.

Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, κατά την οποία όπως πληροφορούμαστε υπήρξε και κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ επέμεινε στις απόψεις του, υποστηρίζοντας πως ενώ η Τουρκία υποστήριζε αρχικά ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το «μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις», βρέθηκε στη συνέχεια της Διάσκεψης να συζητεί το τέλος των εγγυήσεων και υπήρχε διαφωνία αναφορικά με την αποχώρηση των στρατευμάτων.

«Αν συνεχιστούν αυτές οι αναφορές, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Κραν Μοντανά» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως είπε, προέβη σε αυστηρό διάβημα προς τον κ. Άιντε γι’ αυτές του τις αναφορές και μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό μέσα από τις πολλές ερωτήσεις και τις πολλές απαντήσεις, επιβεβαιώθηκε ότι ο λόγος αποτυχίας του Κραν Μοντανά ήταν η εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση εγγυητικών δικαιωμάτων.

«Αλίμονο να υπάρχει κ πολιτικός που να πετύχει κατάργηση εγγυητικών δικαιωμάτων και αποχώρηση στρατευμάτων και να μην υπογράφει μια τέτοια λύση» είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν θα αποχωρήσει ο κ. Άιντε, απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε σήμερα, ενώ σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο είναι καλύτερα να αποχωρήσει, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα αναμένουμε να δούμε πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις και θα υπάρξει και πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση.
Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα, είπε πως για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία θα πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα που οδήγησαν στην αποτυχία του Κραν Μοντανά. Θα πρέπει δηλαδή, η Τουρκία να αποδεχθεί να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε φυσιολογικό κράτος, όπως είπε και ο ΓΓ των ΗΕ, χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις.

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:55

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.