Φάκελος Κύπρου – έκλεισε μία εποχή

Σε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, που πραγματοποιήθηκε στις 9 το πρωί, έγινε η επίσημη παράδοση όλου του υλικού για τον Φάκελο της Κύπρου, που βρίσκεται στα αρχεία της βουλής των Ελλήνων.

Η παράδοση έγινε στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση.
Στην ειδική συνεδρία παρίστατο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Το υλικό αποτελείται από ένδεκα κουτιά με εκατό-τριάντα-τέσσερις απόρρητους φακέλους της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τη περίοδο πριν και κατά το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή της Τουρκίας το 1974.
Τα κιβώτια μεταφέρθηκαν χθες το απόγευμα σε αίθουσα ασφαλείας, στην οποία φυλάγεται και ο Φάκελος της Κύπρου, τον οποίο ετοίμασε η κυπριακή Βουλή.

Δ. Συλλούρης

Ιστορικό γεγονός υψίστης συμβολικής και εθνικής σημασίας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, την παράδοση του υλικού για τον Φάκελο της Κύπρου από τα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων.
Μιλώντας σε ειδική συνεδρία της Βουλής, ο κύριος Συλλούρης είπε ότι υποδεχόμαστε στην ημικατεχόμενη Κύπρο, τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαο Βούτση, ο οποίος κομίζει ένα πολύτιμο ιστορικό υλικό, παραμονές των δύο μαύρων ιουλιανών επετείων, του χουντικού προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.
Το υλικό αυτό, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να θεραπεύσει τα δεινά ούτε να επουλώσει τις πληγές, που τόσο θυμίζουν την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά η παραχώρησή του αποτελεί ένα βήμα που θα φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές μιας δραματικής περιόδου για τον τόπο, ως επιβαλλόμενη ηθική και εθνική αποκατάσταση προς τον Κυπριακό λαό.

Ν. Βούτσης

Η σημερινή τελετή νοηματοδοτεί με σύγχρονο τρόπο το "δεν ξεχνώ" ως συνέχεια της συλλογικής μας μνήμης, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης.
Αποτελεί, πρόσθεσε, το κλείσιμο μιας εποχής, καθώς και την απαρχή διαδικασιών οι οποίες σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορούν να λάβουν δημόσιες διαστάσεις, ώστε το υλικό να καταστεί εντός των επόμενων μηνών, προσβάσιμο προς τους πολίτες.
Ο κύριος Βούτσης είπε ότι πρόκειται για ιστορικό γεγονός βαρύνουσας σημασίας, που δίνει τεράστια ευθύνη σε Αθήνα και Λευκωσία για την από κοινού αποτροπή περαιτέρω δεινών και την εξεύρεση λύσεων εφικτών.
Τόνισε ότι για το μέλλον αυτή της χώρας, επιβάλλεται η αποκατάσταση της ραχοκοκαλιάς του λαού, χωρίς ιστορικές ανατροπές, προκειμένου να εξευρεθεί δίκαιη λύση, για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις τρίτων.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:07

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.