Συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα στην παρουσιά Κοτζιά η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος προέβη σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα.

Σε δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί είπαν πως έτυχαν μόνο ενημέρωσης από τον Πρόεδρο και έχουν καθοριστεί δύο νέες συνεδρίες την ερχόμενη Δευτέρα για τοποθετήσεις των κομμάτων και την ερχόμενη Τρίτη για καθορισμό των επόμενων βημάτων στην οποία θα παρευρεθεί και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Έντονη ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τον κίνδυνο να διαιωνιστεί η κατάσταση, με πολύ αρνητικά δεδομένα για την ελληνοκυπριακή πλευρά, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ ‘Αντρος Κυπριανού.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι, μετά τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, το Κυπριακό όχι μόνο δεν έχει λυθεί αλλά έχει απομακρυνθεί από τον στόχο της λύσης. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει την κύρια ευθύνη για τις εξελίξεις και διαχρονικά συμπεριφέρεται με τρόπο προσβλητικό και απαράδεκτο.
Ο κύριος Κυπριανού τόνισε ότι είναι σημαντικό να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, για να δοθεί ξανά ελπίδα και προοπτική στον τόπο και τον λαό, για το μέλλον. Είπε ότι χρειάζονται έντονες προσπάθειες για αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη, οριακή φάση. Πρέπει, ανέφερε, να επικεντρωθούμε προς την κατεύθυνση να δυσκολέψουμε και να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς της Άγκυρας.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ αναχωρεί το απόγευμα για την Αθήνα, όπου θα συζητήσει τις εξελίξεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Σε ενότητα και συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση των σχεδιασμών της Τουρκίας, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις, ο πρόεδρος του Δήκο, Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες σε πολλαπλά επίπεδα.

Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή η στιγμή δεν προσφέρεται για επίρριψη ευθυνών για τα λάθη τακτικής που πιθανόν να έγιναν από την πλευρά μας στο Κραν Μοντάνα.
Πρόσθεσε ότι για το αδιέξοδο οφείλεται η Τουρκία, αλλά δυστυχώς, είπε, έχουμε ενώπιόν μας κάποια δυσάρεστα δεδομένα.
Η Τουρκία, ανέφερε ο κύριος Παπαδόπουλος, πέτυχε εκείνο που ήθελε, αδιέξοδο στο Κυπριακό χωρίς την επίρριψη ευθυνών, καθώς και την κακή δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία βοηθά τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να προχωρήσουν, χωρίς να επηρεαζόμαστε από τους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Η ΕΔΕΚ κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν αξιοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο στο Κραν Μοντάνα και ότι προχώρησε σε περαιτέρω υποχωρήσεις. Η αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος, Μαρία Βασιλειάδου, ανέφερε, ότι οι συγκεκριμένες υποχωρήσεις οδήγησαν στην κατοχύρωση πρόσθετου πολιτικού κεκτημένου για την Τουρκία και αποτυπώθηκαν στις προτάσεις Γκουτέρες.
 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε η κυρία Βασιλειάδου, ανέφερε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου ότι σε περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία αποδεχθεί απόσυρση στρατού και εγγυήσεων, τότε είναι έτοιμος να επαναφέρει τις προτάσεις του.
 Η Μαρία Βασιλειάδου, σημείωσε ακόμη, ότι μόνη ένοχη είναι η Τουρκία, η οποία κατάφερε να παραμείνει αλώβητη, όπως υποστήριξε. Αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη υιοθέτησης νέας στρατηγικής στο Κυπριακό.

Ολοκληρωμένο έγγραφο, με συγκεκριμένες εισηγήσεις, για πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από Λευκωσία και Αθήνα, ώστε να αντιμετωπιστεί η τουρκική αδιαλλαξία, κατέθεσε η Συμμαχία Πολιτών στο Εθνικό Συμβούλιο.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι δεν είχε εισακουστεί το κόμμα, με αποτέλεσμα σήμερα η Τουρκία να έχει πετύχει να οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο.
Τόνισε ωστόσο ότι τώρα δεν είναι η ώρα για άσκηση κριτικής σε χειρισμούς, αλλά για ενότητα, με στόχο την αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών.

 Είναι ξεκάθαρο ότι απέτυχε παταγωδώς η πολιτική του εξευμενισμού την οποία ακολουθήσαμε τόσα χρόνια στο Κυπριακό, διότι αποθρασύνει την τουρκική αδιαλλαξία, δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους.
 Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποσύρει το έγγραφο το οποίο κατέθεσε στο Κραν Μοντάνα, διότι, όπως είπε, η Τουρκία θα το κεφαλαιοποιήσει και θα προχωρήσει σε περαιτέρω απαιτήσεις.
 Η κυρία Θεοχάρους σημείωσε πως το Κίνημα Αλληλεγγύη στηρίζει την προσπάθεια της Κυβέρνηση να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: ΡΙΚ -μετάδοση

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:10

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
13:16
Ευρωεκλογές: Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες (Βίντεο)
13:00
Αννίτα: Ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη
12:55
Πυρκαγιά το πρωί στο δάσος της Παρεκκλησιάς
12:32
Η Άγκυρα αρνήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
12:27
ΔΗΠΑ: Η Ευρώπη είναι το οξυγόνο για την Κύπρο
12:17
Συστάσεις προστασίας εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας εξαιτίας της σκόνης
12:15
Στη Νομική Υπηρεσία για τη σύμβαση το Υπουργείο Μεταφορών
12:14
Τη στήριξη των πολιτών ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ
11:53
Χρίστου: Στις Ευρωεκλογές το ΕΛΑΜ έχει ραντεβού με την ιστορία και το μέλλον
11:41
Βολτ Κύπρου: Τα αποτελέσματα θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου και της Ευρώπης
11:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.