Κραν Μοντάνα:Με γραπτή κατάθεση θέσεων αρχίζει αύριο η διαπραγμάτευση

Με γραπτή κατάθεση προτάσεων από όλες τις πλευρές αρχίζει αύριο, στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα για την Κύπρο, ουσιαστική διαπραγμάτευση επί όλων των κεφαλαίων.

Μεταξύ άλλων θα κατατεθούν απόψεις που αφορούν το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης καθώς και την ασφάλεια σε μια επανενωμένη Κύπρο.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΡΙΚ Ντίνο Φοινικαρίδη, η Τουρκία καλείται να καταθέσει γραπτώς, αύριο, συκεκριμένες προτάσεις για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Ουσιαστική διαπραγμάτευση επί των εσωτερικών πτυχών θα γίνει παράλληλα προφορικώς στο δεύτερο τραπέζι, καθώς η συζήτηση είναι ήδη προχωρημένη και υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα.
Οπως μεταδίδουν οι απεσταλμένοι του ΡΙΚ, ξεκάθαρη είναι η αποφασιστικότητα όλων των μερών να παραμείνουν και την ερχόμενη εβδομάδα στο Κραν Μοντάνα με στόχο τη συμφωνία σε όλα τα βασικά ζητήματα.
Χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου σε μια μακρά συνεδρία, ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων για τη συνέχεια της Διάσκεψης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέθεσε επίσης χθες βράδυ, δείπνο προς τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.
Σήμερα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις εργασίας του Προέδρου και συνεργατών του με τα μέλη της Ελληνοκυπριακής ομάδας, ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο κινήσεων, από αύριο, με την επανέναρξη της Διάσκεψης.
Ως καταλύτης φαίνεται να λειτούργησε η παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Διάσκεψη για την Κύπρο και εάν κριθεί αναγκαίο θα επιστρέψει στο ελβετικό θέρετρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η απεσταλμένη του ΡΙΚ Στέλλα Μιχαήλ, στο δείπνο που παρέθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, συμφωνήθηκαν 4-5 βασικά θέματα, που χαρακτηρίζονται κλειδιά, επί των οποίων θα εστιαστεί η διαπραγμάτευση καθώς μπορούν να επηρεάσουν την επίτευξη λύσης.
Εκτιμάται ότι αν καταγραφεί πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα, δεν αποκλείεται έως την Παρασκευή, να επιτευχθεί ο στόχος για στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο ως προς τα βασικά ζητήματα του κυπριακού.


Σύνταξη: Εύη Μουρούζη, Κωνσταντίνος Τσιντάς

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:27

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.