Οι τοποθετήσεις των κομμάτων μετά το Εθνικό Συμβούλιου


Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Έγινε, είπε, ενημέρωση και λεπτομερής ανάλυση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρόταση την οποία υπέβαλε η οποία δείχνει συνέπεια στα όσα έχουν συζητηθεί τους τελευταίους μήνες.
Όσο περνά από το χέρι μας, τόνισε,  θα στηρίξουμε τον πρόεδρο για να μην υπάρξει αδιέξοδο.
Τονισε ότι αν θα λυθεί το Κυπριακό εξαρτάται από την Άγκυρα, ωστόσο, πρόσθεσε είναι σημαντικό να είμαστε συνεπείς στην αποφασιστικότητα μας για επίλυση του Κυπριακού.

Ανησυχία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Ακελ Αντρος Κυπριανού για το ρίσκο και την ευθύνη, όπως είπε, που αναλαμβάνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του με την πρόταση για συζήτηση πρώτα των ζητημάτων της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Πεποίθηση και του ΑΚΕΛ, είπε, είναι ότι πρέπει να δοκιμαστεί η Τουρκία αν όντως επιθυμεί λύση, σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης της διαδικασίας επίρριψης ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Αναστασιάδη όπως συζητήσει το θέμα με ανοικτό μυαλό με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο κύριος Κυπριανού είπε ότι η πρόταση του Ακέλ έχει τεράστιες διαφορές από την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας.

Για οβιδιακές μεταμορφώσεις του προέδρου Αναστασιάδη έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
Εξερχόμενος της συνόδου του Εθνικού, μίλησε για αδυναμία και σύγχυση της πλευράς μας και για διάθεση για περαιτέρω υποχωρήσεις.
Ο κύριος Παπαδόπουλος, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για απουσία στρατηγικής, προσθέτοντας ότι οι πρωτοβουλίες του παρουσιάζουν προβλήματα λόγω της αναξιοπιστίας του.
Έκανε επίσης λόγο για συσκότιση, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος δεν ενημέρωσε για την πρόταση του, όπως αναμενόταν.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για παραμονή στρατευμάτων και εγγυήσεων και απόδοση των 4 ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι δυναμιτίζουν κάθε προοπτική προόδου στις διαπραγματεύσεις.
Η Τουρκία, είπε, παραμένει αδιάλλακτη και προκλητική.

Η Τουρκική πλευρά έχει σκληρύνει τη στάση της και έχει προβεί σε υπαναχωρήσεις όπως προκύπτει από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Με αυτά τα δεδομένα, πρόσθεσε, ο διάλογος οδηγείται σε αδιέξοδο ή σε ναυάγιο.
Επανέλαβε τη θέση της ΕΔΕΚ για νέα διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για συζήτηση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων και εγγυήσεων, ο κύριος Σιζόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ενότητας ώστε να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις.

Για κατάρρευση των συνομιλιών και σοβαρή υποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από συγκλήσεις που είχαν επιτευχθεί έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος .
Είπε ότι η Αλληλεγγύη δεν βλέπει οτιδήποτε θετικό σε μιά ενδεχόμενη Διεθνή Διάσκεψη.
Αναμέναμε, είπε, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακούσει πρώτα τις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων και μετά να υποβάλει την πρότασή του.

Η Τουρκία προσπαθεί με διάφορους τρόπους να αποφύγει να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε, επιχειρεί να ανατρέψει την Τουρκική κίνηση.
Ο κύριος Περδίκης ανέφερε ότι η πρόταση του Προέδρου υποβάλλεται πολύ αργά, αφού η Τουρκία έχει ήδη κατοχυρώσει την πενταμερή και αφού έχει υποστεί υπόσκαψη και ο ίδιος ο Πρόεδρος και οι θέσεις της Κυπριακής πλευράς σε διεθνές επίπεδο.
Ο κύριος Περδίκης αναφέρθηκε σε πολιτικούς ηγέτες στην Κύπρο, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν την δουλειά του Αίντε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα αδιεξόδου.
Η πρόταση, είπε, για την οποία ενημέρωσε ο Πρόεδρος, φαινομενικά μπορει να δίνει  διέξοδο.
Υπέδειξε, ωστόσο, ότι μία διάσκεψη για το Κυπριακό χωρίς να εχει προετοιμαστεί σωστά, απλώς θα επισημοποιήσει το αδιέξοδο.
Ο κύριος Λιλλήκας εξέφρασε ανησυχία, για το γεγονός όπως είπε, ότι η τουρκία, δεν φαίνεται να ανησυχεί για το αδιέξοδο.
Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η Άγκυρα έχει σχέδιο Β το οποίο θα υλοποιήσει, που αφορά την δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:26

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
06:03
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
05:59
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.