Προκλητικό διάβημα της Τουρκίας στον ΟΗΕ για την κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει εικόνα διεθνώς πως είναι παράνομες οι έρευνες της Κυπριακης Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και διεκδικεί ως δικό της μέρος από το θαλάσσιο τεμάχιο 6.

Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κυκλοφόρησε σε όλα τα μέλη του Σώματος, με την οποία ισχυρίζεται πως ''η αδειοδότηση που έγινε για το τεμάχιο 6, στις 6 Απριλίου, δεν έχει νομική επίδραση επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της, σε σχέση με σκοπούς ερευνών και εκμετάλλευσης των φυσικών της πηγών''.

Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποίαν ονομάζει ως ελληνοκυπριακή διοίκηση, πως προχωρεί σε προκλητικές ενέργειες. Σημειώνει στην επιστολή του και πως η Τουρκία θα προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, αλλά και απευθύνεται ευθέως στους ενεργειακούς κολοσούς που αδειοδοτήθηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ, προειδοποιώντας ότι ''η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να πραγματοποιήσουν μή εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης, στην υφαλοκρηπίδα της, όπως προειδοποπίησε, τόνισε, και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε πρόσφατες ανακοινώσεις του''.

Η επιστολή Σινιρλίογλου στάληκε στις 12 Απριλίου, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης και των υπογραφών μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και εταιρειών. Για το τεμάχιο 6, τα δικαιώματα ερευνών κέρδισε η κοινοπραξία ΕΝΙ - ΤΟΤΑΛ.

Γράφει:ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:46

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Συνάντηση Ερντογάν με επικεφαλής πολιτικού γραφείου Χαμάς
18:55
Συναγερμός στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Δανίας
18:07
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
18:00
Εκδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ των μεταναστών
17:00
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.