Τρόπους επανέναρξης των συνομιλιών συζήτησαν ΠτΔ - Άϊντα

Δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας και ούτε του έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άϊντα.

Η μέθοδος αυτή, είπε, εφαρμόστηκε στο παρελθόν και δεν λειτούργησε.
Ο κύριος Άϊντα, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση μίας ώρας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κατέθεσαν συγκεκριμένες ιδέες για τη μέθοδο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις και ότι ψάχνουν τον καλύτερο τρόπο για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.
Όταν, τόνισε, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, πρέπει να είναι έτοιμοι να συζητήσουν με διαφορετικό τρόπο από ό,τι προηγουμένως.
Είπε ότι δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών, τονίζοντας ωστόσο ότι τον ανησυχεί ο χρόνος στασιμότητας.  
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες στον τουρκοκυπριακό Τύπο ότι επίκειται τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Ο κύριος Άϊντα είπε ότι στη συνάντηση τόσο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη.
Επανέλαβε ότι αύριο μαζί με την κυρία Σπέχαρ θα ενημερώσουν την Εκτελεστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Δηλώσεις Βίκτωρα Παπαδόπουλου

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι στη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Έσπεν Μπαρθ Άϊντα, συζητήθηκαν οι τρόποι επανέναρξης των συνομιλιών.
Ανέφερε, ακόμα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στον κύριο Άϊντα ότι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να επαναρχίσει ο διάλογος.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ελπίζει πως θα αλλάξει η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη και θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, από όπου αποχώρησε.
Ερωτηθείς εάν ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει στους όρους του, τόνισε ότι ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά λειτουργούν υπό το καθεστώς όρων.
Ερωτηθείς, εξάλλου, τι εννοεί ο κύριος Άϊντα ότι υπάρχουν ιδέες για τη μεθοδολογία και από τους δύο ηγέτες, ο κύριος Παπαδόπουλος απάντησε ότι εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναλύσει την πρότασή του για το τρίπτυχο των συγκλίσεων, των μεγάλων αποκλίσεων και των μικρότερων δυσκολιών και αποκλίσεων, ώστε με τη μεθοδολογία αυτή και τηρώντας την ημερήσια διάταξη της κάθε συνάντησης, να μπορούν να επιλύονται τα προβλήματα.

Σύνταξη: Μαρία Λουκαΐδου
Πηγή: Ντίνος Φοινικαρίδης

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:41

Τελευταιες Ειδησεις

27 Απριλίου
ΠτΔ: Ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η κλιματική κρίση
06:44
Διαμαρτυρήθηκαν χθες οι Τουρκοκύπριοι για την οικονομική κρίση και τη διαφθορά στα κατεχόμενα
06:41
Ξανά σε λειτουργία η "Αμάλθεια" - αναχώρησε χθες βράδυ το "Jennifer"
05:50
Επιβεβαίωση Λευκού Οίκου για αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου
05:47
Οι Χούθι ανακοίνωσαν πυραυλική επίθεση εναντίον βρετανικού πετρελαιοφόρου
05:46
Με ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο ο Πετρούνιας
05:44
Πρόοδο στα ζητήματα Θετικής Ατζέντας δηλώνουν ότι έκαναν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας
05:35
Πρόταση Αιγύπτου προς Ισραήλ για μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας
05:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 27/04/24
05:29
Παρέμβαση Αμερικής ζητά δικομματική ομάδα για να μην αποπλεύσει από την Τουρκία νηοπομπή ΜΚΟ προς τη Γάζα
05:27
26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.