Άϊντα: θα ξεπεραστεί η κρίση - εξετάζεται νέα φόρμουλα

Βεβαιότητα ότι η παρούσα κρίση στις συνομιλίες θα ξεπεραστεί και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άϊντα.

Μιλούσε σε ανοιχτή συζήτηση για το Κυπριακό στην δεξαμενή σκέψης Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.
Απλώς, είπε ο κύριος Άϊντα, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, προσθέτοντας πως είναι κάτι που θα συζητήσει με τους εμπλεκόμενους όταν επιστρέψει στην Κύπρο.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ, Αποστόλης Ζουπανιώτης, ο κύριος Άϊντα ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται πάνω σε φόρμουλα, η οποία μπορεί να προχωρήσει, αν υπάρχει βούληση και αρκετή εμπιστοσύνη για να σκεφτούμε έξω από τα εσκαμμένα, δοκιμάζοντας νέα προσέγγιση.
Αυτά, τόνισε, είναι τα καλά νέα.
Τα όχι και τόσο καλά, πρόσθεσε, είναι πως δεν χρησιμοποιήθηκε ο χρόνος μετά την Γενεύη και δεν σημειώθηκε η αναμενόμενη πρόοδος στα θέματα που μπορούν να λυθούν μόνο από τους Κύπριους, τα οποία θα διευκολύνουν την πραγματοποίηση νέας διάσκεψης στην Ελβετία.
Για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο Αϊντα είπε ότι οι δύο κοινότητες θα πρέπει να κοιτάζουν το μέλλον και όχι το παρελθόν.
Λέγοντας ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης επέκρινε επανειλημμένα την απόφαση, είπε ότι όλοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στο θέμα: η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να κάνει κάτι για το ζήτημα, αλλά και η τουρκοκυπριακή να αποφασίσει πόσο θα επιτρέψει σε αυτό να παρεμποδίσει την μελλοντική πρόοδο.

ΗΠΑ - Τζόναθαν Κόεν

Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόναθαν Κόεν, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, επαναβεβαίωσε την ισχυρή αμερικανική υποστήριξη στην διαδικασία και τις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου.
Διαδικασία, πρόσθεσε, που θα βοηθήσει όχι μόνο την Κύπρο και την περιοχή, αλλά θα βελτιώσει την ζωή όλων των κατοίκων του νησιού, θα δημιουργήσει ευημερία, ανάπτυξη και επενδύσεις, ασφάλεια και θα ανοίξει πολιτικές και οικονομικές ευκαιρίες.

Παρέμβαση Ανδρέα Μαυρογιάννη

Ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, στην δική του παρέμβαση, είπε ότι οι συναντήσεις που ακολούθησαν τις συνομιλίες των τεχνοκρατών στο Μον Πελεράν, δεν παρήγαγαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Μίλησε και για τις τουρκικές αξιώσεις στο ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών, αλλά και την ερμηνεία της πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής αντιπροσώπευσης που δεν επέτρεψαν προχωρήσει ο διάλογος.
Για την διακοπή των συνομιλιών, είπε πως πρέπει να ξεπεραστεί και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, με αλληλοσεβασμό, χωρίς να ταπεινώνει ο ένας τον άλλον και κοιτάζοντας το μέλλον.

Μαυρογιάννης για ενέργεια

Για το θέμα της ενέργειας, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι μετά την λύση του Κυπριακού η Κύπρος δεν αποκλείει την πιθανότητα μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, αλλά πρόσθεσε ότι εξετάζονται και άλλες επιλογές.
Απαντούσε σε ερώτηση τούρκου διπλωμάτη, πώς μπορεί το θέμα της ενέργειας να αποτελέσει καταλύτη για επίλυση του Κυπριακού, την στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι ανοίγουν νέες προσφορές.
Ο Τζόναθαν Κόεν είπε ότι το οικονομικό όφελος από το φυσικό αέριο θα είναι πολύ μικρότερο εάν υπάρξει συμφωνία χωρίς τους Τουρκοκύπριους και ταυτόχρονα, πρόσθεσε, χωρίς συμφωνία, η μεταφορά του Ισραηλινού αερίου με αγωγό στην Τουρκία δεν θα υλοποιηθεί ποτέ.
Πρόσθεσε ότι αυτά τα δύο κομμάτια του οικονομικού παζλ λειτουργούν ως κίνητρο και για τις δύο πλευρές.

Σύνταξη: Ανδρούλα Γεωργιάδου, Ανδρέας Κωνσταντίνου
Πηγή: Αποστόλης Ζουπανιώτης

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.