ΠτΔ: Απαιτείται νέα προσέγγιση ΟΗΕ για ώθηση συνομιλιών

Τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται να κάνουν καλύτερη δουλειά τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ο διεθνής οργανισμός χρειάζεται νέα προσέγγιση για ώθηση των συνομιλιών.

Σε συνέντευξη του στην Cyprus Weekly και στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντα θα μπορούσε να επικριθεί για τη μεθοδολογία που ακολουθείται ή που θα έπρεπε να ακολουθηθεί στη διαδικασία των συνομιλιών.
Σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που τα Ηνωμένα Έθνη σέβονται το γεγονός ότι αυτή είναι μια Κυπριακής ιδιοκτησία διαδικασία.
Αναφερόμενος στην αφορμή για το αδιέξοδο που παρατηρείται, είπε ότι η απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα ήταν ατυχής και άκαιρη, προσθέτοντας ωστόσο ότι η  Τουρκική αντίδραση ήταν υπερβολική.
Σημείωσε ότι η απόφαση της Βουλής αποτέλεσε δικαιολογία για την τουρκική πλευρά να αποσυρθεί από τις συνομιλίες, σε μια χρονική στιγμή που έπρεπε να μετατρέψει την θετική ρητορική της για λύση, σε πράξεις.
Εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν δεύτερες σκέψεις  για επιστροφή στον διάλογο, ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτό δεν θα γίνει πριν από το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία.
Ο στόχος του τούρκου προέδρου, είπε, για να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στις συνομιλίες, ειδικά στο θέμα της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Οι συνομιλίες διακόπηκαν, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή η τουρκική πλευρά δεν είναι σε θέση να συμβάλει στην αποκατάσταση του δικαίου, όπως όλοι το αντιλαμβάνονται, δηλαδή  την κατάργηση των αναχρονιστικών επεμβατικών δικαιωμάτων, την απόσυρση των στρατευμάτων ή των αναπροσαρμογών στα εδάφη και τις εγγυήσεις.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως είναι καλά γνωστό ότι η Τουρκία ελέγχει την τουρκοκυπριακή ηγεσία, είτε μας αρέσει είτε όχι και είτε ο Ακιντζί το αρνείται, είτε όχι.

Εκ περιτροπής προεδρία

Αναφερόμενος στο ακανθώδες θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε γιατί η τουρκοκυπριακή πλευρά θέτει ζητήματα στα οποία η ελληνοκυπριακή έχει να δώσει, αλλά καθυστερεί τη συζήτηση για θέματα όπως το εδαφικό ή δεν συζητά καν το θέμα των εγγυήσεων.
Αυτό, πρόσθεσε, αναδεικνύει την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των ελληνοκυπρίων.
Υπάρχει η άποψη, είπε, ότι όλα τα εσωτερικά θέματα θα πρέπει να κλείσουν πριν από τη συζήτηση  της διεθνούς πτυχής, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό, τόνισε, ότι σε τέτοια περίπτωση, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μείνει χωρίς διαπραγματευτικό χαρτί για το θέμα της ασφάλειας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού το όραμα του είναι η επανένωση της Κύπρου.
Απέρριψε τις επικρίσεις από τον Μουσταφά Ακιντζί και ελληνοκυπριακά κόμματα ότι ο ίδιος άρχισε την προεκλογική εκστρατεία, τονίζοντας ότι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι οι Προεδρικές εκλογές. Αυτό, πρόσθεσε, το μετέφερε τόσο στον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και στα ελληνοκυπριακά κόμματα.

Σύνταξη: Ρόνα Μιχαηλίδου
Πηγή: Cyprus Weekly

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:01

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.