Οι δηλώσεις των κομμάτων μετά το εθνικό συμβούλιο

Τοποθέτηση για τις τουρκικές αξιώσεις αλλά και για την απόφαση της βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα έκαναν οι αρχηγοί των κομμάτων ύστερα από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Η Τουρκική αξίωση για τις τέσσερις ελευθερίες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την πλευρά μας, δήλωσε ο πρόεδρος του Δησύ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Στόχος της Τουρκίας, είπε, είναι μέσω του Κυπριακού να μπει στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα, σημειώνοντας ότι η ελεύθερη διακίνηση και η ελεύθερη εγκατάσταση είναι θέματα που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κύριος Νεοφύτου χαρακτήρισε άκαιρη την απόφαση της βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, η οποία είπε, έδωσε την ευκαιρία για κακόβουλες παρερμηνείες.
Το θέμα είπε θα μας προβληματίζει, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εξευρεθούν τρόποι να το αντιμετωπιστεί. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι τα ιστορικά γεγονότα δεν διαγράφονται, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση κακόβουλα έγινε μια βάναυση παρερμηνεία.

Λύπη για τις διαστάσεις που έλαβε το ζήτημα με το ενωτικό δημοψήφισμα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Τόνισε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί λανθασμένη την απόφαση της βουλής, εκφράζοντας ωστόσο την αντίθεσή του με την εσκεμμένη διαστρέβλωση που γίνεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Απηύθυνε έκκληση στον Μουσταφά Ακιντζί και τα τουρκοκυπριακά κόμματα, όπως συνεχίσουν την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, μακριά από ακραίες προσεγγίσεις .
Υπενθύμισε μάλιστα τη δήλωση του ψευδοπρωθυπουργού Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν ο οποίος απείλησε τους ελληνοκυπρίους με μία νέα 20η Ιουλίου, σημειώνοντας ότι και η ελληνοκυπριακή πλευρά, εάν ήθελε, θα μπορούσε να την εκμεταλλευθεί.
Ο κύριος Κυπριανού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να έχει ξεκινήσει παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, τόνισε ότι δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες ή σκοπιμότητες.
Κάποιοι είπε, ξεκίνησαν από τώρα την προεκλογική εκστρατεία, προσθέτοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα ζημιώσει τη διαδικασία.

Πρέπει να προχωρήσουμε σε επανακαθορισμό της στρατηγικής για το Κυπριακό, δήλωσε ο πρόεδρος του Δήκο, Νικόλας Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε ότι κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο έγγραφο είκοσι σελίδων με εισηγήσεις για τη νέα στρατηγική που θα πρέπει, όπως είπε, να εδράζεται στον πρωταρχικό στόχο της θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς αν η αποδοχή της παραχώρησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών αποτελεί προϋπόθεση που τίθεται από τουρκικής πλευράς για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως δεν είναι ξεκάθαρο.
Για τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα για το ενωτικό δημοψήφισμα, ανέφερε ότι η Βουλή πήρε μια καθόλα νόμιμη απόφαση που αφορά την παιδεία στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Για προσπάθεια εκμετάλλευσης της απόφασης της βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και για παραποίηση των γεγονότων , έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εδέκ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα, είπε ότι σε καμία περίπτωση η πλευρά μας δεν έχει επαναφέρει το θέμα της πολιτικής της ένωσης το οποίο είπε, θεωρείται λήξαν.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να παγοποιήσει τη διαδικασία για το Κυπριακό, για να αποφύγει να τοποθετηθεί πάνω στα βασικά θέματα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι οι τοποθετήσεις της Άγκυρας για τις τέσσερις ελευθερίες δημιουργούν αρνητικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις , το οποίο ενδεχομένως να εξυπηρετεί το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.
Πρόσθεσε ότι η διάσκεψη για την Κύπρο θα συγκληθεί σε μια περίοδο που καταγράφεται ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που δεν βοηθά, είπε, στην ύπαρξη προόδου ή στη μετακίνηση της Άγκυρας από τις ακραίες και αδιάλλακτες θέσεις της.
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα με το ενωτικό δημοψήφισμα, ο κύριος Λιλλήκας είπε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά αναζητεί προσχήματα για να κρύψει την αδιαλλαξία της.

Η Τουρκοκυπριακή πλευρά θέτει ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της διάσκεψης στη Γενεύη για την Κύπρο, την αναγνώριση των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση, δήλωσε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο μη πραγματοποίησης της διάσκεψης εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένει στις απαιτήσεις της .
Πρόσθεσε ότι το Κίνημα δεν κατέθεσε προτάσεις για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αλλάξει στρατηγική.
Η κυβέρνηση, είπε η κυρία Θεοχάρους, προσπαθεί να κατανοήσει αν η Τουρκοκυπριακή πλευρά έχει καλές προθέσεις και αν μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία θα διαφοροποιηθεί η στάση του Ταγίπ Ερντογάν.
Για το ενωτικό δημοψήφισμα, ανέφερε ότι οι αιτιάσεις των τούρκων είναι ανόητες και ότι δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Δεν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για μια ουσιαστική Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων  Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον κύριο Περδίκη, το κύριο θέμα, που κατάφεραν να φέρουν στο τραπέζι οι Τούρκοι είναι η συζήτηση γύρω από τις τέσσερις διασυνοριακές, ευρωπαϊκές ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους.
Αναφερόμενος σε κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα από αυτή την απαίτηση των Τούρκων, συμφώνησε με τη θέση του  Πρόεδρου  της Δημοκρατίας ότι είναι χειρότερη και από τις εγγυήσεις και την παραμονή στρατευμάτων.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση προχωρεί στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, αναφέρει σε ανακοίνωση το Ελάμ. Στόχος της Τουρκίας, τονίζει, με την απαίτησή της για τις τέσσερις ελευθερίες, είναι η δημογραφική αλλοίωση της Κύπρου. Το Ελάμ υπογραμμίζει ότι είχε καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο τις ανησυχίες του για τις διεκδικήσεις που θα πρότασσει η Τουρκία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, όμως όχι μόνο δεν εισακούστηκε, αλλά η κυβέρνηση και κάποιοι από την αντιπολίτευση τις θεώρησαν ανεδαφικές.

Σύνταξη : Αντρέας Κωνσταντίου , Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:13

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Η νεκροτομή δεν αποκάλυψε το φύλο και την ηλικία του πτώματος στην Αγία Θέκλα
17:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
16:29
ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα
16:18
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη
16:02
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.