Και Κυπριακό στις συνομιλίες Γκουτέρες στην Τουρκία

Σημαντική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Τουρκία, εκφράζοντας τη θέση ότι αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο και της επιθυμίας του ΓΓ του ΟΗΕ να έχει πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και στα άλλα θέματα που απασχολούν τα Ηνωμένα `Εθνη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως σίγουρα το Κυπριακό θα είναι ένα από τα δύο θέματα που θα κυριαρχήσουν των συζητήσεων του ΓΓ του ΟΗΕ στην `Αγκυρα, σημειώνοντας πως η κυπριακή Κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και τον ίδιο τον ΓΓ. "Ευελπιστούμε ότι από τις εκεί επαφές του (στην Τουρκία) θα υπάρξουν τέτοιου είδους αποτελέσματα που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια της διαδικασίας", ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Κληθείς να πει αν πιστεύει πως η Τουρκία θα είναι πιο ευέλικτη στις θέσεις της μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου στη χώρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "υπάρχουν εκτιμήσεις (που λένε) να μην αναμένεται από πλευράς Τουρκίας η όποια κίνηση πριν το δημοψήφισμα σε σχέση με τις συνταγματικές αλλαγές στη χώρα" και "υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων, όπως μεταφέρονται μέσα και από τις επαφές του (Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ) κ. `Ειντε, ότι το δημοψήφισμα δεν επηρεάζει καθόλου τις εξελίξεις στο Κυπριακό".

"Αντιλαμβάνεστε ότι η σοβαρότητα με την οποία απαιτείται να προσεγγίζουμε τις συνομιλίες δεν μας επιτρέπει – και αυτό κάνουμε – να στηριζόμαστε σε εκτιμήσεις. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα πραγματικά δεδομένα και όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", είπε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι κατά τη συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ενώ ο κ. Ακιντζί δήλωσε το αντίθετο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "εκείνο που έγινε χθες είναι ότι ο κ. Ακιντζί έθεσε επιτακτικά το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να το συζητήσει. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμώ, που έγινε και η αναφορά του κ. Ακιντζί χθες ότι η συνάντηση δεν ήταν καλή".

Σε ερώτηση για την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι "σημαντική η επίσκεψη του ΓΓ στην Τουρκία. Θεωρούμε ότι είναι μέσα στο πλαίσιο και της επιθυμίας του να έχει πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και όχι μόνο, αλλά και στα θέματα εκείνα που απασχολούν τα Ηνωμένα Έθνη", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "σίγουρα το Κυπριακό θα είναι ένα από τα δύο θέματα που θα κυριαρχήσουν των συζητήσεων. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, με τον ίδιο τον ΓΓ, υπήρξε συνάντηση την προηγούμενη βδομάδα σε επίπεδο Μόνιμου Αντιπροσώπου και ευελπιστούμε ότι από τις εκεί επαφές του θα υπάρξουν τέτοιου είδους αποτελέσματα που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια της διαδικασίας", ανέφερε.

Για τη Διάσκεψη για την Κύπρο σημείωσε πως "εκείνο που μπορούμε αυτή τη στιγμή μετά βεβαιότητας να πούμε είναι είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τη 13η Μαρτίου".

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακκιντζί είπε ότι η διάσκεψη θα γίνει εντός της βδομάδας που ξεκινά στις 13 Μαρτίου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι "δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη ημερομηνία. Ενδεχομένως να είναι τη βδομάδα που ξεκινά στις 13. Το σίγουρο αυτή τη στιγμή, για να είμαστε ακριβείς, είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τη 13η Μαρτίου", σημείωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:26

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.