Τιμωρία των ενόχων των επιθέσεων κατά Τ/κ στο Τρόοδος ζήτησε ο Ακιντζί από τον ΠτΔ

Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ότι αρχικά έθεσε δύο θέματα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Το πρώτο αφορούσε την επίθεση σε αυτοκίνητα Τ/κ στο Τρόοδος και ζήτησε να τιμωρηθούν αυτοί που προκάλεσαν τις ζημιές, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για την τ/κ κοινότητα να μπορεί να δει ότι αυτοί που δημιουργούν τέτοιου είδους καταστάσεις δεν μένουν ατιμώρητοι. “Πρέπει να γίνει αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι αυτό. Μοιραστήκαμε μαζί τους στις ανησυχίες μας σε αυτό το θέμα. Έχουν την ίδια άποψη μαζί μας. Μας είπε ωστόσο ότι έγινε μέσα στη νύχτα και η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες”.

Στη συνέχεια ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε σε οκτώ με δέκα θέματα, που θεωρούνται σημαντικά, σε διάφορα κεφάλαια, στα οποία εάν υπάρξει συμφωνία θα μπορέσουν να λυθούν και άλλα θέματα από μόνα τους.

“Σήμερα, ανταλλάξαμε απόψεις τόσο στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής, όσο και στην ισότιμη αντιμετώπιση των Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων. Θα συνεχίσουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Και τα άλλα θέματα θα τα δούμε διασταυρούμενα”.

Έχουμε άλλες δύο συναντήσεις το Φεβρουάριο, πρόσθεσε αναφέροντας ότι μπορούν να καθορίσουν και νέες συναντήσεις το Μάρτιο. “Δεν μπορούμε να πούμε ότι σήμερα ήταν μια πολύ αποδοτική συνάντηση αλλά δεν είναι σωστό να περιμένουμε από κάθε συνάντηση ένα αποδοτικό αποτέλεσμα”.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν δικαιώματα της Τουρκίας από την τελωνειακή ένωση, τα οποία ισχύουν για τις χώρες μέλη της ΕΕ και τα οποία – ανέφερε – θα ισχύουν και στην Κύπρο που θα είναι μέλος της Ένωσης. “Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες αντιλήψεις που προέρχονται από το παρελθόν. Είναι εφικτό να βρεθεί διέξοδος σε ένα λογικό πλαίσιο. Δεν είναι θέμα να καλέσει κάποιος 80 εκ Τούρκους υπηκόους να έρθουν εδώ. Δεν στοχεύουμε σε αυτό. Μπορούμε να βρούμε μια ισορροπημένη φόρμουλα”.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν λέγοντας ότι συμφωνεί με τη δήλωση ότι η τ/κ πλευρά έχει επιδείξει καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις και αναμένει, είπε, μια λογική, ρεαλιστική στάση από την ε/κ πλευρά αλλά και να είναι πιο προσεκτική στις δηλώσεις της.

Η ε/κ πλευρά πρέπει να επιδείξει μια πιο θετική στάση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Ακιντζί σημειώνοντας παράλληλα ότι, “αυτή η δουλειά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με βήματα μόνο από την μια πλευρά. Πρέπει τα βήματα να είναι ίσα”.

Η εκ περιτροπής προεδρία είναι ένα από τα σημαντικά συστατικά της πολιτικής ισότητας για τους Τ/κ, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο οποίος συνεχίζοντας είπε ότι και η εξεύρεση μιας λύσης χωρίς να περιέχει αυτό το συστατικό δεν θα γίνει αποδεκτή και ούτε σε δημοψήφισμα θα παρουσιαστεί.

Όπως η ε/κ πλευρά έτσι και η τ/κ πλευρά έχει θέματα τα οποία για την ίδια είναι πολύ σημαντικά και ένα από αυτά είναι η ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις, είπε ο κ. Ακιντζί και αναμένουμε τουλάχιστον να μην το βλέπει (η ε/κ πλευρά) αρνητικά.

Αναφέρθηκε ακόμα στις επικρίσεις που δέχεται στην τ/κ κοινότητα λέγοντας ότι σκοπός του είναι να υπάρχει ένας υγιής διάλογος με τους Τ/κ και ειδικά με τη “βουλή”, την “κυβέρνηση”, τα κόμματα της “αντιπολίτευσης”.

Είπε ακόμα ότι θα συνεχίσει τις επαφές του και με τα μη “κοινοβουλευτικά κόμματα” και θα γίνει και προσπάθεια συμμετοχής στο διάλογο και των ΜΚΟ λέγοντας ότι “θα τους προσκαλέσουμε και αυτούς”, σημειώνοντας ότι οι συναντήσεις αυτές θα προγραμματιστούν για την επόμενη βδομάδα.

Αναφέρθηκε σε συνάντηση που πραγματοποίησε χθες με τους “προέδρους” των “ανεξάρτητων υπηρεσιών”, σημειώνοντας τη σημασία που δίδει ο ίδιος στις επαφές αυτές και ότι ο ίδιος πάντα αναφέρεται στο “καθήκον που του όρισε ο λαός”.

Εξηγήσαμε στους Τ/κ ποια είναι η μορφή της λύσης που θέλουμε, που αναζητούμε και με τη σύμφωνη γνώμη τους συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις φτάνει να συνεχίζεται στα πλαίσια του πλαισίου συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου 2014, είπε.

Είπε ότι κατά καιρούς γίνονται δηλώσεις όπως “να σταματήσω τις διαπραγματεύσεις, να αποχωρήσω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, αλλά αυτά δεν συμπίπτουν με τους όρους εντολής που έδωσαν οι Τ/κ στον ίδιο όταν τον “ψήφισαν”. Οι Τ/κ μου έδωσαν ακριβώς την αντίθεση εντολή, είπε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι σήμερα συζήτησαν και το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος Απλικίου – Ζώδιας, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά κινήθηκε πιο γρήγορα ενώ στο “νότο” δεν άρχισαν ακόμη οι εργασίες για την κατασκευή του δρόμου. Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχθηκαν αυτοκίνητα Τ/κ στο Τρόοδος λέγοντας ότι “το σημαντικό είναι να τιμωρηθούν αυτοί που διέπραξαν τις επιθέσεις”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:27

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.