Ακιντζί: Υπάρχουν φυσικά χρονοδιαγράμματα στη διαδικασία

Υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναφερόμενος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η δυναμική που υπάρχει σήμερα στο Κυπριακό δεν πρέπει να χαθεί και σημείωσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αφού η ε/κ πλευρά, όπως είπε, εισέρχεται τους επόμενους μήνες σε προεκλογική περίοδο, ενώ θα γίνονται και έρευνες για φυσικό αέριο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα και ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι το θέμα θα ολοκληρωθεί στη διαδικασία αυτή ή θα παραμείνει σε εκκρεμότητα για πιο μετά, το νωρίτερο το 2018 μετά τις προεδρικές εκλογές `στον νότο`.

Λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη για πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για μια κοινώς αποδεκτή λύση είπε ότι για να μπορέσει να πει κανείς ότι επιτεύχθηκε λύση ή όχι, δεν υπάρχει πολύς χρόνος, όλα θα ξεκαθαρίσουν τους επόμενους μήνες.

Είπε ότι προγραμμάτισαν το μήνα Φεβρουάριο και συζήτησαν για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι οι επόμενες συναντήσεις των ηγετών θα είναι στις 9, 16 και 23 Φεβρουαρίου, ενώ οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους.

Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές ζήτησαν από τον ΟΗΕ να έχει επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, προκειμένου να συνεχιστεί η Διάσκεψη για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο αρχές Μαρτίου, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να συνεχίζεται επ` άπειρον. Ανέφερε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Ειντε θα έχει επαφές στην Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία.

Η διάσκεψη, είπε ο κ. Ακιντζί, δεν είναι διάσκεψη μόνο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις αλλά είναι μια διάσκεψη για την Κύπρο, που σημαίνει ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί σε πενταμερή συνάντηση και τα άλλα θέματα συζητούνται όταν γίνονται οι συναντήσεις των δύο πλευρών. Ανέφερε επίσης ότι "η πενταμερής θα αποφασίσει για την ημερομηνία τον Μάρτη”.

Ερωτηθείς κατά πόσον η μπάλα είναι στο γήπεδο των εγγυητριών δυνάμεων, ο Ακιντζί είπε ότι “η μπάλα είναι στο γήπεδο, και το γήπεδο είναι δικό μας, ειδικά των Κυπρίων” και ότι όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν με καλή πίστη.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική εναντίον του γιατί κατέθεσε χάρτη καθώς και τις απειλές που δέχεται από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι εργάζεται για ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά και υπενθύμισε ότι εξελέγη με 60% των ψήφων.

Ανέφερε ότι θα υπάρξει νομική διαδικασία κατά των απειλών και ύβρεων και κάλεσε τις `αρχές` να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό του λαού παρά τις επιθέσεις που δέχεται.

Αναφερόμενος στο χάρτη, είπε ότι το ποσοστό 29+% είχε εγκριθεί από τη `βουλή` με τις ψήφους του UBP, CTP και TKP και συνέχισε λέγοντας ότι η λύση που θα εξευρεθεί θα κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα. Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το χάρτη, είπε ο Τ/κ ηγέτης και πρόσθεσε ότι ο στόχος, όταν εξευρεθεί λύση, είναι η μετακίνηση όσο το δυνατόν λιγότερου κόσμου αλλά "κανείς δεν θα μετακινηθεί ούτε εκατοστό προτού λάβει νέο σπίτι και ευκαιρία εργοδότησης”.

Τέλος, ανέφερε ότι η `κυβέρνηση` μειοψηφίας (UBP-DP) δεν αντιπροσωπεύει τη θέληση του λαού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:36

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.