Πρόεδρος Ελλάδας: Αρραγής ενότητα Κύπρου – Ελλάδας, σύμμαχος η ΕΕ

Υπάρχει μια αρραγής ενότητα όσο ποτέ άλλοτε μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε εισαγωγική του παρέμβαση στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, την Πέμπτη.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο επίσης για το γεγονός ότι στις συζητήσεις που γίνονται για επίλυση του Κυπριακού δεν υπάρχουν πιέσεις, έκανε ειδική μνεία για την συμπαράσταση που τυγχάνουν οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου από τα όργανα της ΕΕ και ιδιαίτερα της Κομισιόν. «Οι θέσεις που αφορούν το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, είναι θέσεις της Ευρώπης», είπε. Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και οι υπόλοιποι «του συμπαριστάμεθα χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη αυτό για να πάψουν να υπάρχουν οποιεσδήποτε σπερμολογίες, οι οποίες, το τονίζω, πέραν του ότι απέχουν πόρρω της αληθείας, βλάπτουν την εθνική μας υπόθεση».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην κοινή επιδίωξη του «να επιτύχουμε επιτέλους μια λύση που να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που να μην μειώνει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ και την ίδια ώρα να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς την ανάγκη να έχουμε την όποια τρίτη χώρα ως εγγυήτρια ή να παραμένουν στρατεύματα της οποιαδήποτε χώρας για την προστασία τάχα της μιας ή της άλλης κοινότητας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε «την Ελλάδα και τον κ. Παυλόπουλο προσωπικά αλλά και την κυβέρνηση για την αμέριστη συμπαράσταση και την άψογη συνεργασία που είχαμε στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που εδώ και 43 χρόνια κρατάει την πατρίδα μας διαιρεμένη».«Όπως πολλές φορές έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε, αλλά και να διαβουλευτούμε, αυτό που είναι κοινή επιδίωξη είναι να επιτύχουμε επιτέλους μια λύση που να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που να μην μειώνει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ και την ίδια ώρα να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς την ανάγκη να έχουμε την όποια τρίτη χώρα ως εγγυήτρια ή να παραμένουν στρατεύματα της οποιαδήποτε χώρας για την προστασία τάχα της μιας ή της άλλης κοινότητας», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.Σ` αυτή την πορεία, πρόσθεσε, «είμαστε μαζί, απόλυτα ταυτισμένοι, σε πλήρη συνεννόηση».Kαι θέλω να ελπίζω, είπε ότι «και η άλλη πλευρά επιτέλους θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι με τη ρητορική των απαραδέκτων θέσεων που επιτυγχάνεται ένας κοινά αποδεκτός συμβιβασμός στα όσα μας απασχολούν» όπως στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας ή εξωτερικών κινδύνων»

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό θα διαφανεί μέσα από την δυνατότητα όπως έχει δημιουργηθεί επιτέλους η Τουρκία να εκθέσει τις θέσεις της σε όλα συνολικά τα κεφάλαια, και μιλώ περισσότερο η τ/κ πλευρά αλλά και η Τουρκία στα κεφάλαια που άπτονται και αφορούν τη δική της παρέμβαση, στα όσα η απαράδεκτη κατάσταση επιβεβαιώνει, δηλαδή ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, αλλά και στην ενθάρρυνση και στήριξη της Τ/κ κοινότητας στο να αντιληφθεί επιτέλους ότι είναι μέσα από τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημιουργίας μιας σταθερότητας και προοπτικής για το μέλλον» για να υπάρχει προοπτική για το μέλλον.Απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο ανέφερε ότι «θα έχουμε στη συνέχεια την ευκαιρία να σας ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο Μον Πελεράν».Επανέλαβε τη θέση ότι «χωρίς ενότητα και χωρίς κοινούς στόχους δεν επιτυγχάνονται αυτά που δικαιούται ένας λαός».

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος από την πλευρά του ανέφερε ότι υπάρχει «μια αρραγής ενότητα, ένα κλίμα εξαιρετικό, το οποίο εγώ δεν το θυμήθηκα ποτέ μέχρι τώρα».Δεύτερον, όπως φαίνεται στις συζητήσεις αυτές, είπε, «δεν υπάρχουν πιέσεις και επιπλέον υπάρχει συμπαράσταση ιδίως από την πλευρά των οργάνων της ΕΕ, κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις θέσεις τις οποίες έχουμε καθορίσει».Διότι, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, «οι θέσεις αυτές, θα το επαναλάβω κουραστικά για ακόμη μια φορά οι θέσεις που αφορούν το Κυπριακό, δεν είναι μόνο θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, είναι θέσεις της Ευρώπης».«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της Κύπρου κατά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «όποιος είναι μέλος της ΕΕ έχει δικαιώματα, έχει υποχρεώσεις, το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει προδιαγραφές».Επομένως, συνέχισε, «θα ήταν αδιανόητο να υπάρξει λύση και να γίνει αποδεκτή από εμάς η οποία όχι μόνο θα ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο αλλά θα ήταν αντίθετη και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, άρα ουσιαστικά σε λίγο καιρό θα έθετε την Κύπρο εκτός ΕΕ».Αυτό, εξήγησε, «μας έχει δώσει τη δυνατότητα να έχουμε αυτές τις συμμαχίες που έχουμε, όλων των εταίρων μας, όλων των ευρωπαϊκών οργάνων και το λέμε με απόλυτη ειλικρίνεια και πως την Τ/κ πλευρά αλλά και προς την Τουρκία».

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «η Τουρκία αυτή τη στιγμή πρέπει να επιλέξει αν θέλει να είναι ειλικρινής. Γνωρίζει ότι η Κύπρος είναι ευρωπαϊκό κράτος. Υπάρχει το προηγούμενο της ενοποίησης των δύο Γερμανιών, τι ακριβώς συνέβη. Πρέπει να πει λοιπόν η Τουρκία. Είναι ειλικρινής; Αν είναι ειλικρινής πρέπει να δεχτεί μια λύση η οποία αφήνει την Κύπρο να πορευτεί στην ΕΕ και στο σκληρό πυρήνα της την ευρωζώνη».Αν, πρόσθεσε, «έχει αυτές τις απαιτήσεις που ξέρουμε, την αντίθεση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τότε έχει μπροστά την προοπτική μιας Κύπρου, η οποία αργά ή γρήγορα – πολύ γρήγορα εγώ πιστεύω – θα έβγαινε έξω από την ΕΕ».Αυτό, είπε ο Πρόεδρος της Ελλάδας, «είναι το μέτρο ευθύνης και το μέτρο ειλικρίνειας της Τουρκίας. Δεν χωρούν σ` αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε τώρα ιδίως, αν θέλετε, υπεκφυγές».Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει λοιπόν να μας πει η Τουρκία, να πουν οι Τουρκοκύπριοι, `τη λύση τη θέλουμε; Εάν τη θέλουμε δεν μπορεί παρά να είναι πάνω σ` αυτή τη βάση`».

Σε σχέση με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις ανέφερε ότι δεν μπορούν υπάρξουν, σημειώνοντας ότι «όλα αυτά είναι εντελώς αναχρονιστικά, απαράδεκτα από πλευράς ΕΕ γιατί δημιουργούν και επικίνδυνα προηγούμενα, όπως όλοι γνωρίζουμε».«Ας θυμηθούμε ποιο ήταν το προηγούμενο ενοποίησης των δύο Γερμανιών, ας θυμηθούμε τι λέει το προοίμιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Από αυτό δεν μπορούμε ν` αποστούμε», είπε.«Το καθιστούμε σαφές – το τονίζω – ως ευρωπαϊκές χώρες που υπερασπιζόμαστε την πορεία της ΕΕ, το μέλλον της και την προοπτική της, σ` αυτό είμαστε ενωμένοι και η ενότητα είναι αρραγής», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο λέγοντας ότι τα όσα είπε «ανταποκρίνονται εις όσα ευελπιστούμε και εις όσα προσδοκούμε αλλά και εις όσα επιδιώκουμε: Αυτός είναι ο στόχος».Εξέφρασε εκ νέου, «την ευαρέσκεια μου για την άψογη, άριστη, αγαστή συνεργασία, που όπως πολύ ορθά επισήμανες έχουμε με την Ελληνική Κυβέρνηση, την Προεδρία, γενικότερα την Ελλάδα, αλλά και όχι μόνο, και με τους Ευρωπαίους εταίρους». Πρόσθεσε ότι «η παρουσία τους δεν υποδηλοί παρά ακριβώς μέσα από την αποφασιστικότητα και τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλλει να είναι παρόντες γιατί τους αφορά και τους ίδιους».Παίρνοντας και πάλι το λόγο ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «προσωπικά γιατί φέρεις το βάρος της διαπραγμάτευσης, της εκπροσώπησης και καθιστώ σαφές προς κάθε κατεύθυνση: ο Πρόεδρος έχει αυτή την ευθύνη και αυτή την τιμή όλοι οι υπόλοιποι του συμπαριστάμεθα, και του συμπαριστάμεθα χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη αυτό για να πάψουν να υπάρχουν οποιεσδήποτε σπερμολογίες, οι οποίες, το τονίζω, πέραν του ότι απέχουν πόρρω της αληθείας, βλάπτουν την εθνική μας υπόθεση».Ο κ Παυλόπουλος έφτασε στο Προεδρικό κατά τις 1230 συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β`. Μετά την συνάντηση Αναστασιάδη - Παυλόπουλου ακολούθησε γεύμα στο Προεδρικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:48

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.