Τα κόμματα για το κυπριακό και τη συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί

Οι εξελίξεις στο κυπριακό ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στις 28 Μαίου και η χθεσινή κοινωνική συνάντηση των δύο ηγετών στη Λευκωσία, σχολιάστηκε και σήμερα από κόμματα.

Aβέρωφ Νεοφύτου: Να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία

Την ανάγκη να μην περιοριζόμαστε στους φόβους και στις ανησυχίες μας, αλλά να αξιοποιούμε τις προοπτικές και τις δυνατότητές μας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.  Ο κύριος Νεοφύτου είπε ότι υπάρχει η προοπτική ενός σωστού συμβιβασμού, που θα απελευθερώνει όχι μόνο την κοινή πατρίδα, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες τις οποίες η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει εάν αποκτήσει το ρόλο που μπορεί σε αυτό το πολύπαθο γεωγραφικό σημείο του κόσμου. Αυτή την ευκαιρία που δημιουργείται, τόνισε, δεν μας επιτρέπει η ιστορία να μην την εκμεταλλευτούμε προσθέτοντας ότι επιβάλλεται να προσπαθήσουμε για τη λύση, χωρίς να προτρέχουμε να την καταδικάσουμε, αλλά ούτε και να προδικάζουμε την επιτυχία.  Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υπέδειξε ότι ο μόνος δρόμος ο οποίος οδηγεί σε συνθήκες νίκης για όλους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους και όλους ανεξαίρετα τους λαούς της περιοχής, της Τουρκίας περιλαμβανομένης, είναι εκείνος της ειρήνης και περνά από τη λύση του κυπριακού.  Ο κύριος Νεοφύτου, μιλούσε στην κηδεία του ήρωα της τουρκικής εισβολής Ανδρέα Μακρίδη από το Λευκόνοικο.

ΑΚΕΛ: Ακατανόητη η στάση ορισμένων δυνάμεων

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει την πεποίθηση του ότι η δημιουργία και η διατήρηση θετικού κλίματος ανάμεσα στις δυο κοινότητες είναι ιδιαίτερα χρήσιμη παράμετρος στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης. Οτιδήποτε συμβάλλει σ´ αυτή την κατεύθυνση, μαζί και η προώθηση ΜΟΕ, κρίνεται ευπρόσδεκτο και ωφέλιμο, φτάνει να κινείται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Η καλλιέργεια θετικού κλίματος και η διατήρηση ζωντανής της ελπίδας για λύση και επανένωση, ενώ είναι υποβοηθητική και αναγκαία συνθήκη για την προοπτική της συνολικής επίλυσης του κυπριακού, δεν είναι ασφαλώς αρκετή ούτε και αποτελεί την μείζονα προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου για απαλλαγή από την κατοχή. Που ήταν και παραμένει η στάση και οι θέσεις που η κάθε πλευρά καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί είναι που πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον και η προσοχή της πλευράς μας, με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες να έχουν επικουρικό, συμπληρωματικό χαρακτήρα. To Aκέλ αναφέρει επίσης ότι είναι " ακατανόητη στάση ορισμένων δυνάμεων, ή καλύτερα πλήρως κατανοητή είναι η σκοπιμότητα τους να σκοτώσουν κάθε ελπίδα  εν τη γενέση της και να μηδενίσουν οτιδήποτε δημιουργεί θετικό κλίμα, κρυβόμενοι πίσω από την ορθή διαπίστωση ότι τα πάντα και ιδιαίτερα η στάση της Τουρκίας, θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

Γιώργος Περδίκης: Να γίνουν πραγματικές κινήσεις

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σχολιάζοντας την κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακκιντζί, δήλωσε ότι δεν είναι με τέτοιου είδους εκδηλώσεις που ανοίγει ο δρόμος για λύση, αλλά με πραγματικές κινήσεις. Οπως για παράδειγμα, είπε, με την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον των Τουρκοκυπρίων που ύψωσαν την σημαία της Κυπριακή Δημοκρατίας στα κατεχόμενα.  Ο κύριος Περδίκης, κάλεσε, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υποδείξει στον Μουσταφά Ακκιντζί, ότι η απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του ζεύγους των τουρκοκυπρίων μπορεί να τεθεί στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Γιωργος Λιλλήκας: Ανησυχία για το πανηγυρικό κλίμα

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι είναι εμφανές ότι κάποιοι εντός και εκτός Κύπρου, προσπαθούν να δημιουργήσουν υπέρμετρη αισιοδοξία για λύση του κυπριακού, η οποία δεν στηρίζεται σε κανένα πραγματικό γεγονός. Δεν υπάρχει, είπε, κανένα νέο δεδομένο, πέραν την εκλογής Ακκιντζί, τα περιθώρια ελιγμών του οποίου, είναι πολύ μικρά. Εξέφρασε ανησυχία ότι το πανηγυρικό κλίμα, θα παγιδεύσει την ελληνοκυπριακή πλευρά, γιατί, είπε, έχουν δοθεί πιστοποιητικά καλής βούλησης στον Ακκιντζί πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες. Για το άνοιγμα και άλλων διόδων, ο κύριος Λιλλήκας ζήτησε να γίνει μελέτη αξιολόγησης των αποτελεσμάτων αφότου άνοιξαν τα οδοφράγματα και αν αυτό συνέβαλε στη λύση.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού- Ρόνα Μιχαηλίδου- Παναγιώτης Πανταζής

Επιμέλεια: Νίκος Κέττηρος

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:27

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.