Υπ. Υγείας: Βασική παράμετρος τα αυξημένα τεστ για το πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων

Στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, που προκύπτουν από τα μαζικά rapid test, τα οποία διενεργούνται στον γενικό πληθυσμό, αλλά και ειδικά σε ομάδες πληθυσμού ή/και επαγγελματικούς κλάδους, ώστε να καταρτιστεί πλάνο για σταδιακή αποκλιμάκωση των περιορισμών, εστιάζει η Κυβέρνηση, ενόψει της λήξης των περιοριστικών μέτρων στις 31 Ιανουαρίου.


Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως βασική παράμετρος για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων είναι τα αυξημένα τεστ για τον σχεδιασμό του πλάνου.
 
Όπως σημειώνει «σε συνδυασμό με τα μέτρα που εφαρμόζονται σε κάθε χώρα στη βάση των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), η επιτήρηση της αποτελεσματικότητας των περιορισμών επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, με τους συνεχείς και αυξημένους ελέγχους με τεστ στην κοινότητα» και προσθέτει πως «ο μεγάλος αριθμός τεστ απεικονίζει την επιδημιολογική εικόνα και συντείνει στη λήψη αποφάσεων είτε για την εφαρμογή μέτρων ή για την άρση τους».  
 
Όπως σημειώνει το αρμόδιο Υπουργείο ο μεγάλος αριθμός τεστ σε εργαζόμενους είναι από τους κεντρικούς άξονες του Υπουργείου Υγείας στη στρατηγική για τη διαχείριση της πανδημίας, παράλληλα με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό, συνεχίστηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα οι αυξημένοι έλεγχοι με rapid tests αντιγόνου σε εργαζόμενους επιχειρήσεων, που παραμένουν σε λειτουργία.
 
39.402 rapid tests την περίοδο 18-22 Ιανουαρίου


Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι την περίοδο 18-22 Ιανουαρίου διενεργήθηκαν συνολικά 39.402 rapid tests, εκ των οποίων τα 9.622 τεστ αφορούσαν σε εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και κλάδους, των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί, καθώς και στο προσωπικό του δημόσιου τομέα.
 
Από τα 9.622 τεστ που έγιναν σε εργαζόμενους, προέκυψαν 11 θετικά περιστατικά από σύνολο 346 θετικών αποτελεσμάτων από rapid test που εντοπίστηκαν την εβδομάδα 18-22 Ιανουαρίου.
 
Το ποσοστό θετικότητας, σημειώνει, ανέρχεται σε 0,11%.
 
Έλεγχος με rapid test σε εργαζόμενους και την επόμενη εβδομάδα

 
Όπως ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας το πρόγραμμα ελέγχου με ταχεία αντιγονικά τεστ σε εργαζόμενους θα πραγματοποιηθεί και την επόμενη εβδομάδα, ταυτόχρονα με τον εβδομαδιαίο έλεγχο που γίνεται σε διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας/κλειστών και άλλων δομών, επαγγελματίες υγείας του ιδιωτικού τομέα και του ΟΚΥπΥ και της Εθνικής Φρουράς.
 
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι σε συνεργασία με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, γίνεται αυστηρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών, που επηρεάζονται από την αύξηση του επιτρεπόμενου ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να εργάζεται με φυσική παρουσία από 15% σε 25% (με ελάχιστο αριθμό πέντε ατόμων και μέγιστο 25 άτομα), όπως διευκολύνουν τους εργαζομένους τους για τη διενέργεια rapid test αντιγόνου.
 
Για καλύτερη εξυπηρέτησή τους, διευθετήθηκε όπως υπάρχει ξεχωριστός σταθμός για εξυπηρέτηση των εργαζομένων στα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργούν παγκύπρια.
 
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι από την έναρξη του προγράμματος ελέγχου με ταχεία αντιγονικά τεστ, στις 16 Νοεμβρίου 2020 μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου 2021, έγιναν συνολικά 460.390 τεστ και ανιχνεύθηκαν 11.078 θετικά περιστατικά, με ποσοστό θετικότητας 2,41%, το οποίο παρουσιάζει μείωση σε σύγκριση με το ποσοστό θετικότητας της περασμένης εβδομάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:40

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
18:00
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Η νεκροτομή δεν αποκάλυψε το φύλο και την ηλικία του πτώματος στην Αγία Θέκλα
17:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
16:29
ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα
16:18
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη της απόπειρας φόνου
16:02
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.