Στοιχεία από τον ΥΠΕΣ για τις 18 πολιτογραφήσεις ζητά η Επ. Ελέγχου της Βουλής

Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών απέστειλε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, με την  οποία τον καλεί μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου του 2020 να καταθέσει στην Επιτροπή τα στοιχεία, που του έχουν ζητηθεί, σε σχέση με τις 18 πολιτογραφήσεις μετόχων και διοικητικών στελεχών του Καζίνο.

Αυτό δήλωσε σήμερα η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία προήδρευσε σήμερα της συνεδρία.

Όπως σημείωσε έχει δοθεί στον Υπουργό Εσωτερικών διορία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, αφού στις 11 του ίδιου μήνα αποφασίστηκε όπως η συζήτηση προχωρήσει σε σχέση με το θέμα, στη βάση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως «με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου έστειλα σήμερα ως Προεδρεύουσα της Επιτροπής επιστολή στον ΥΠΕΣ, με την  οποία τον καλούμε μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου να καταθέσει στην Επιτροπή τα στοιχεία που του έχουν ζητηθεί, σε σχέση με τις 18 πολιτογραφήσεις».

Υπενθύμισε ότι σε προηγούμενη συνεδρία ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ δεν ήταν σε θέση να δώσει απαντήσεις.

«Ως εκ τούτου κρίναμε αναγκαίο να φύγει σήμερα επιστολή. Του δώσαμε διορία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και αυτό δεν έχει γίνει τυχαία, γιατί σκοπεύουμε την ερχόμενη Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου και αυτή είναι η εισήγηση της Επιτροπής, να προχωρήσει η συζήτηση σε σχέση με το θέμα των 18 πολιτογραφήσεων στη βάση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας», είπε.

Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου έτοιμη η έκθεση του ΓΕ για προνομιακή μεταχείριση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων

Επίσης, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν τα μέλη της Επιτροπής από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας «μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμη η έκθεση του, σε σχέση με την προνομιακή μεταχείριση από την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, η οποία θα σταλεί στην ΚΕΔΙΠΕΣ για σχόλια».

Όπως σημείωσε «θα δοθεί χρονικό διάστημα στην ΚΕΔΙΠΕΣ, προκειμένου να απαντήσει», για να προσθέσει πως «αν δεν απαντήσει η Ελεγκτική Υπηρεσία θα προχωρήσει με την δημοσιοποίηση της έκθεσης της».

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά και από την απάντηση της ΚΕΔΙΠΕΣ η έκθεση θα είναι ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου αρχές του νέου έτους.

«Ενδέχεται να ολοκληρωθεί τέλος τους έτους, αν έχουν έγκαιρα τις απαντήσεις, και εκτιμώ ότι θα είναι και από τα πρώτα θέματα, που θα εξετάσει με το νέο χρόνο η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου», είπε.
 
 
Υπολειτουργία του ΣΝΕΦ

Εξάλλου, κατά τη συνεδρία συζητήθηκε και το θέμα του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εθνικής Φρουράς (ΣΝΕΦ), στο οποίο κτίστηκε καινούργια πτέρυγα, η οποία κόστισε στο δημόσιο 1,7 εκ.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως «δυστυχώς δεν μπορεί το ΣΝΕΦ να λειτουργήσει με επάρκεια ως θα έπρεπε», για να συμπληρώσει ότι «θα πρέπει να ενταχθεί στην αλυσίδα το ΟΚΥπΥ».

«Οι συζητήσεις», είπε, «που γίνονταν μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν έρθει σε οποιαδήποτε κατάληξη. Συνεχίζονται. Όμως, είναι κρίμα να υπολειτουργεί το ΣΝΕΦ όπως γίνεται σήμερα».

Διερεύνηση ποινικών ευθυνών για ιδιωτική απασχόληση στρατιωτικών ιατρών

Αναφερόμενη στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «έχουν καταγραφεί μια σειρά από ατασθαλίες, οι οποίες πιθανόν να οδηγούν σε ποινικά αδικήματα από πλευράς στρατιωτικών γιατρών».

«Από ότι αντιλαμβάνομαι έχουν σταλεί στην αστυνομία, προκειμένου να ακολουθηθούν οι πρέπουσες διαδικασίες», είπε.

Για το ίδιο θέμα, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε πως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία ότι «είτε λειτουργούσαν ιδιωτικά, χωρίς την εξασφάλιση της σχετικής άδειας, είτε παραβίαζαν το ωράριο εργασίας τους, ως φαίνεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή».

Σε άλλη περίπτωση, είπε, «αναφέρθηκε η περίπτωση νοσηλευτή, που δεν είχε άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος, ούτε καν τίτλο πτυχίου και δήλωνε ψευδή στοιχεία. Όλα αυτά θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και αν υπάρχουν ενδεχόμενα πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα αυτά θα πρέπει να αποδοθούν».

Τέλος, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, είπε ότι φαίνεται να υπάρχουν ποινικές ευθύνες, για να σημειώσει πως αυτές «θα διερευνηθούν από τη Νομική Υπηρεσία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:18

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.