Κούσιος: Προκλητική και εναντίον κάθε αρχής δικαίου η αναφορά Ερντογάν για πικνίκ στα Βαρώσια

Οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς για τη βάση λύσης του Κυπριακού βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η αναφορά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν για πικνίκ στα Βαρώσια δείχνει ότι η πολιτική της Τουρκίας συνεχίζει να είναι προκλητική και εναντίον κάθε αρχής δικαίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση που εκφράστηκε από την τουρκική πλευρά, κατά την κοινή συνέντευξή του Τούρκο Προέδρου με τον νέο Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ότι πλέον πρέπει να τεθεί στο τραπέζι η λύση δύο κρατών και την πρότασή του Ερντογάν για πικνίκ στα Βαρώσια, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα για την επέτειο ανακήρυξης τους ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου, ο κ. Κούσιος είπε πως "δυστυχώς οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, και αυτή τη φορά του ιδίου του Προέδρου της Τουρκίας αλλά και του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, για τη βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος, δείχνουν σαφέστατα την πρόθεσή τους, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΗΕ και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, όπως επίσης και με το Κοινό Ανακοινωθέν της 25ης Νοεμβρίου 2019 κατά την τριμερή διάσκεψη στο Βερολίνο την οποία είχε συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ".
 
Υπογράμμισε πως "η δική μας πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος μέσω συνομιλιών  στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως επίσης των μέχρι σήμερα συγκλίσεων αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των αρχών και αξιών της ΕΕ", σημειώνοντας πως η Κύπρος είναι και θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ.
 
Πρόσθεσε πως "η δική μας πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των όσων έχω αναφέρει".
 
Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως "δυστυχώς οι τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες εκδηλώνονται όχι μόνο με τις παράνομες επεμβάσεις στην ΑΟΖ μας αλλά και με την αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών".

Πρόσθεσε πως "οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν για πικνίκ στην Αμμόχωστο δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα από εμάς να αξιολογήσει την πολιτική της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να είναι προκλητική και εναντίον κάθε αρχής δικαίου και είναι μέσα στα πλαίσια μιας γενικότερης αποσταθεροποιητικής πολιτικής της Τουρκίας η οποία εφαρμόζεται στη Συρία, στη Λιβύη, στο Νακόρνο Καραμπάχ, στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και την ΑΟΖ της Κύπρου".

Ο κ. Κούσιος είπε ακόμα πως "βλέπουμε επίσης έναν Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος, κατά παράβαση οποιουδήποτε διπλωματικού θεσμίου και αρχής, επιτίθεται εναντίον Ευρωπαίων ηγετών όπως του Πρόεδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μη σεβόμενος ούτε τα διπλωματικά θέσμια αλλά ούτε και την ίδια την Ευρώπη".
 
Ερωτηθείς για την εκκρεμούσα συνάντηση γνωριμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ, ο κ. Κούσιος είπε πως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα πότε θα πραγματοποιηθεί. Πρόσθεσε πως "θεωρούμε ότι μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Θα είναι μια πρώτη γνωριμία και ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθεί ένα κλίμα το οποίο θα είναι υποβοηθητικό για τις περαιτέρω  επαφές τους και τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος", ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπήρξε μέχρι στιγμής βολιδοσκόπηση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ για μια πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:00

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.