ΥΠΑΜ: Κάναμε σαφές ότι δεν ενδιαφέρουν μόνο οι κυρώσεις αλλά και η εξεύρεση λύσης μέσα από διάλογο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέστησε σαφές στη διεθνή κοινότητα ότι δεν είναι μόνο οι κυρώσεις που μας ενδιαφέρουν, αλλά μέσα από το διάλογο να εξευρεθεί μια λύση που θα διασφαλίσει την ειρηνική συμβίωση και αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, σε ομιλία του στο ετήσιο Μνημόσυνο Ηρώων Κοινότητας Αναρίτας.

Δυστυχώς, δήλωσε ο κ. Πετρίδης, η Τουρκία εμμένει στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά με το πρόσφατο άνοιγμα μέρους της παραλίας των Βαρωσίων και την συνεχιζόμενη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας.
 
Αποτελεί γεγονός πλέον, πρόσθεσε, ότι ο τρόπος που ενεργεί οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προκαλώντας επίσης την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προέβη σε μια σειρά ενεργειών για την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Κατέστησε σαφές ότι δεν είναι μόνο οι κυρώσεις που μας ενδιαφέρουν, αλλά μέσα από το διάλογο να εξευρεθεί μια λύση που θα διασφαλίσει την ειρηνική συμβίωση και αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού», συμπλήρωσε.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, συνέχισε, που τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι φίλιες προς εμάς χώρες της περιοχής, κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας και να στραφεί προς ενέργειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή αλλά και για δημιουργία συνθηκών επανέναρξης του διαλόγου.

«Αντίθετα με την Τουρκία που ολοένα αυξάνει την ένταση και δυναμιτίζει γενικά τη γύρω περιοχή με την επιθετική της στάση, η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει έτοιμη να προσέλθει σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά το 2017, χωρίς βέβαια τη δημιουργία τετελεσμένων και υπό το καθεστώς πιέσεων», σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι  «δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας» και είπε ότι η προσήλωση στον στόχο επίλυσης του κυπριακού είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωές μας.
 
Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στους τιμώμενους ήρωες. Τον Λαμπριανό Χριστοφή, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάχθηκε στις τάξεις του αγγλικού στρατού και υπηρέτησε ως απλός στρατιώτης στα μέτωπα στην Ιταλία, όπου συνελήφθηκε αιχμάλωτος και εκτελέστηκε.
 
Τον  Αντρέα Γεωργίου, που εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ και στις 30 Οκτωβρίου του 1956, άφησε την τελευταία του πνοή στην αγαπημένη του γενέτειρα, στην προσπάθεια να στήσει ενέδρα με χειροβομβίδες εναντίον Άγγλων που επέβαιναν σε όχημα.
 
Τον Αντρέα Λουκά, που δούλευε ως αστυνομικός και έπεσε εν ώρα υπηρεσίας από Τούρκους στασιαστές στο χωριό Άγιος Σωζόμενος στις 6 Φεβρουαρίου του 1964, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών.

Τον Γεώργιο Στόκκο ο οποίος εντάχθηκε στις ένοπλες ομάδες και αγωνίστηκε για υπεράσπιση της πατρίδας την περίοδο της τουρκανταρσίας. Ο Γιώργος ήταν συνιδιοκτήτης  του εστιατορίου «ΙΝΤΕΑΛ» μαζί με τον αδερφό του Κώτσιο και τις βραδινές ώρες έκαναν διανομή φαγητού στους στρατιώτες των φυλακίων της περιοχής Λευκωσίας. Στις 6 Απριλίου 1964, εκ παραδρομής, πέρασε τη γραμμή των φυλακίων κοντά στην οδό Ερμού και οι Τούρκοι στρατιώτες τον πυροβόλησαν εντός του αυτοκινήτου που επέβαινε.
 
Τέλος τον Ροδοσθένη Αλεξάνδρου ο οποίος την επομένη της εκδήλωσης του προδοτικού πραξικοπήματος, στις 16 Ιουλίου του 1974, μαζί με άλλους ξεκίνησαν από την Πάφο προς τη Λεμεσό για να ενισχύσουν τις ένοπλες ομάδες ενάντια στο πραξικόπημα για αποκατάσταση της έννομης τάξης. Λίγο πριν φτάσουν στη Λεμεσό κοντά στο Κολόσσι άφησε την τελευταία του πνοή, κτυπημένος από δολοφονικά πυρά των αντιπαρατασσόμενων τμημάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:02

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.