Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %25 %573 %2020 %15:%Σεπ

Νίκη Τατάρ στον β΄ γύρο των «εκλογών» στα κατεχόμενα δείχνει δημοσκόπηση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα περνούν ο Ερσίν Τατάρ και ο Μουσταφά Ακιντζί, με τον πρώτο να κερδίζει την εκλογική μάχη με διαφορά 8%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η τ/κ εφημερίδα Güneş και την οποία διενήργησε η εταιρεία Gezici.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Güneş  γράφει ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 21-23 Αυγούστου και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο διευθυντής της εταιρείας Gezici, Μουράτ Γκεζιτζί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο Ερσίν Τατάρ λαμβάνει 30,4%, ο Μουσταφά Ακιντζί 30,2%, ο Τουφάν Ερχουρμάν 15,1%, ο Κουντρέτ Οζερσάι 9,2%, ο Ερχάν Αρικλί 6,3%, ο Σερντάρ Ντενκτάς 4,2% και άλλοι υποψήφιοι λαμβάνουν 1,0%.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στον β γύρο περνούν οι Τατάρ και Ακιντζί και σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο Ερσίν Τατάρ λαμβάνει 54,1% και ο Μουσταφά Ακιντζί 45,9%.

Αναφορικά με το ποιο κόμμα θα ψήφιζαν, αν γίνονταν αύριο «γενικές εκλογές», το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) λαμβάνει 40,2%, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) 25,2%, το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) 11,9%, το Κόμμα Δικοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) 7,9%, το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) 6,7%, το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) 5,5%, το Κόμμα Δικοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP-YG) 2,2% και το Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP) 0,4%.

Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με το τι σκέφτονται οι ερωτηθέντες για το θέμα των εγγυήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο, το 82,4% απάντησε να συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο, το 4,3% θέλει να καταργηθούν, το 4,5% τάσσεται υπέρ του να υπάρχουν εγγυήσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ και αναποφάσιστο δηλώνει το 8,8%.

Σε ερώτηση για την λύση του Κυπριακού, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 81,2% τάσσονται υπέρ της λύση δύο ξεχωριστών κρατών και το 18,8% προκρίνει Ομοσπονδία με τους Ελληνοκύπριους.

Σε ερώτηση, πώς αξιολογούν την επίδοση του Μουσταφά Ακιντζί στα 5 χρόνια που ήταν «πρόεδρος» όσον αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού, το 58,4% απάντησε ότι ήταν αποτυχημένη και το 41,6% επιτυχημένη.

Σε ερώτηση πώς επηρέασε ο Ακιντζί τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος, οι ερωτηθέντες απάντησαν αρνητικά σε ποσοστό 60,2%, θετικά σε ποσοστό 30,3%, ενώ το 9,5% είπε ότι δεν έχει άποψη.
 
Σε ερώτηση αν υποστηρίζουν ή όχι τις σεισμικές έρευνες και τις εξορύξεις που διεξάγει η Τουρκία στο πλαίσιο της «Γαλάζιας πατρίδας» για προστασία, όπως αναφέρεται, των Τουρκοκυπρίων, το 80,4% απάντησε ότι υποστηρίζει τις ενέργειες της Τουρκίας, το 10,2% λέει ότι δεν υποστηρίζει ενώ το 9,4% δεν εκφέρει άποψη.
 
Για το αν πρέπει να ανοίξει η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 82,7% απάντησαν «Ναι, να ανοίξει» ενώ το 12,7% ζητά να μην ανοίξει, με το 4,6% να λέει ότι δεν έχει άποψη.
 
Ως προς το πώς θα απαντούσαν αν τεθεί θέμα αλλαγής του συστήματος διακυβέρνησης και υιοθέτηση του «προεδρικού συστήματος», θετικά τάχθηκε το 59,2% των ερωτηθέντων και αρνητικά το 40,8%.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ-ΓΤΠ/ΑΓΚ/ΓΒΑ)