ΠτΔ: "Η ΕΕ δεν ενήργησε ενωμένη και αποφασιστικά στο θέμα της Τουρκίας"

Η ΕΕ δεν ενήργησε ενωμένη και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της κατάστασης που αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως " η θέση της Γαλλίας, του Προέδρου Μακρόν ήταν η πιο αποφασιστική, καθώς έδειξε μια σαφή και ισχυρή αποφασιστικότητα κατά των παράνομων μεθόδων της Τουρκίας". "Του είμαστε ευγνώμονες, είναι μια ακτίνα ελπίδας για να διασωθούν οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για να υπερασπισθεί το διεθνές δίκαιο" είπε.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα "Le Figaro", και ερωτηθείς αν άσκησε βέτο η Κύπρος στις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε "αντιθέτως!  Η Κύπρος τάσσεται υπέρ των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, και μάλιστα εισηγηθήκαμε αυστηρότερες τομεακές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Επιμένουμε ώστε να μην υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θέλουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ευρωπαϊκή οικογένεια".

Ερωτηθείς τι περιμένει από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε "διπλωματικές και πολιτικές λύσεις όσον αφορά το τουρκικό θέμα. Για αρκετό καιρό τώρα, η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει τις παράνομες αξιώσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου".

"Είμαστε θεατές μιας επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή, μέχρι τη Συρία και τη Λιβύη. Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, όταν ένα σημαντικό επεισόδιο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πλοίων αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή. Μετά από πίεση και μετά από ένα μήνα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis, το οποίο παραβίαζε την ελληνική και την κυπριακή κυριαρχία, αποσύρθηκε για να αφήσει χώρο στον διάλογο", σημείωσε.

Σημείωσε πως "οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι, στην πραγματικότητα, μια εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Γι `αυτό, κατά την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, καταλήξαμε όλοι σε συμφωνία για την επέκταση ορισμένων υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, επειδή θέλουμε να της στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: ότι η συμπεριφορά της δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες”. “Θα απαντήσουμε με έργα, όχι μόνο με λόγια", υπογράμμισε.
 
Ερωτηθείς αν η ΕΕ ήταν επαρκώς παρούσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε αυτό το θέμα, επεσήμανε πως "η Τουρκία έχει γίνει ένας ταραχοποιός στην περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη, καθώς και την ΕΕ σε κίνδυνο. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι η ΕΕ δεν ενήργησε ενωμένη και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης".

"Η θέση της Γαλλίας, του Προέδρου Μακρόν, ήταν η πιο αποφασιστική, καθώς έδειξε μια σαφή και ισχυρή αποφασιστικότητα κατά των παράνομων μεθόδων της Τουρκίας. Του είμαστε ευγνώμονες, είναι μια ακτίνα ελπίδας για να διασωθούν οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο", ανέφερε.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον ο τερματισμός των προκλήσεων από την Τουρκία θα ήταν ευκαιρία για διάλογο για την επανένωση της Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε "χωρίς αμφιβολία. Εάν οι αποφάσεις της ΕΕ είναι τέτοιες που μπορούν να οδηγήσουν την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και τις απειλές και τα σχέδιά της για εποικισμό της Αμμοχώστου, τότε οι απαραίτητες προϋποθέσεις θα είναι στο τραπέζι για έναν εποικοδομητικό διάλογο".

Τόνισε ότι έχουμε ανταποκριθεί θετικά στην πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να συγκαλέσει νέα διάσκεψη για την Κύπρο. Δυστυχώς, η Τουρκία την απορρίπτει".  
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τον διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας και για το εάν συμβαίνει το ίδιο με την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως "χαιρετίζουμε έναν διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μια προοπτική που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε. Σας υπενθυμίζω ότι ζητήσαμε διάλογο με την Άγκυρα, διευκρινίζοντας ότι διαφορετικά, θα ήμασταν έτοιμοι να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν απάντησε και προτίμησε να παραβιάσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας".
 
Ερωτηθείς σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, όπου η γαλλική εταιρεία Total έχει επίσης εξασφαλίσει άδεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως "το ενεργειακό μας πρόγραμμα δεν έχει αλλάξει! Οι εταιρείες που έχουν εξουσιοδοτηθεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγκάστηκαν, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, να αναβάλουν τις δραστηριότητες γεώτρησης για το 2021. Βρισκόμαστε στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού των χρονοδιαγραμμάτων, αυτό είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης από την πλευρά αυτών των εταιρειών".

Σε ερώτηση για το θέμα της Αμμοχώστου και τις τουρκικές εξαγγελίες για εποικισμό της, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αυτό "το καταγγείλαμε τόσο στην ΕΕ όσο και στον ΟΗΕ. Προσωπικά, έχω μιλήσει αρκετές φορές με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Θέλω να ελπίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας με διαβεβαίωσε στην επιστολή του, παρακολουθεί την κατάσταση και θα αποτρέψει την παραβίαση διεθνών ψηφισμάτων σχετικά με την πόλη της Αμμοχώστου. Σκοπεύω επίσης να θέσω αυτό το θέμα στο τραπέζι της προσεχούς ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής", σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:37

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.