Kαλίν:Οι δύο πλευρές στην Κύπρο μπορούν να συνομιλήσουν για «αμφιλεγόμενες περιοχές»

Η ε/κ και η τ/κ πλευρά μπορούν να συνομιλήσουν για τις «αμφιλεγόμενες περιοχές» στην Ανατολική Μεσόγειο και αν βρεθούν πηγές ενέργειας, να αναπτύξουν ένα μοντέλο για τον διαμοιρασμό τους, ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, προσθέτοντας πως «όταν βρούμε κάτι στη δική μας περιοχή, εύκολα μπορούμε να το διαμοιραστούμε με την ε/κ πλευρά και αν βρεθεί κάτι στην ε/κ πλευρά μπορεί να το διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι, προσθέτοντας ότι το κλίμα έχει καταστεί πιο κατάλληλο. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε ωστόσο ότι επειδή αυτές οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν πολλά χρόνια, μπορούν με διαφάνεια και στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης να συνεχιστούν και οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει και για την Κύπρο.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, o Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι στη Σύνοδο της ΕΕ, στις 24-25 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να τεθούν τρία ζητήματα που θέλει η Τουρκία: Η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, η επικαιροποίηση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. «Αν και σε αυτά τα τρία ζητήματα γίνει βήμα και ταυτόχρονα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο, θα δημιουργηθεί ξανά ένα θετικό κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας με την ΕΕ. Προβλέπουμε ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στη Σύνοδο. Μας έχουν πει ότι θα τεθούν αυτά τα θέματα στην ατζέντα. Γι’ αυτά τα ζητήματα μπορεί να υπάρξει μια καλή ευκαιρία με την γερμανική προεδρία. Η Καγκελάριος κάνει προσπάθεια γι’ αυτό το θέμα», ανέφερε.

Ο κ. Καλίν πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι κυρώσεις, οι εκβιασμοί και η απειλητική γλώσσα εναντίον της Τουρκίας δεν θα έχει ποτέ αποτέλεσμα», συμπληρώνοντας ότι «αυτό πλέον πρέπει να το δουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί». «Εκείνοι που νομίζουν πως θα τρομάξουν την Τουρκία με μια σειρά απειλών ή κυρώσεων και που νομίζουν ότι θα εγκαταλείψει την αποφασιστικότητά της βρίσκονται πίσω από μια μάταιη προσπάθεια» είπε.

Για τον Γάλλο Πρόεδρο ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «είναι ένα ωραίο και συμπαθητικό βήμα για τον κ. Μακρόν που δημοσίευσε ένα μήνυμα στα τουρκικά. Αλλά το νόημα είναι πιο σημαντικό από τα λόγια. Είναι επίσης απαραίτητο να δούμε τί σημαίνει και σε ποιο πολιτικό στρατηγικό πλαίσιο εντάσσεται αυτό. Κατά τη γνώμη μου, ο κ. Μακρόν δεν διαβάζει σωστά την παγκόσμια πολιτική».

Για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι είχαν ξεκινήσει το 2002 και σταμάτησαν το 2016 με απόφαση του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το σημείο, συνέχισε, το κλίμα έχει καταστεί πολύ πιο κατάλληλο για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων. «Σύντομα οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται και οι διερευνητικές μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι. Ασφαλώς αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ», είπε.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε πως στην Κύπρο η τ/κ πλευρά μπορεί να συνομιλήσει με την ε/κ πλευρά «για τις περιοχές που αποκαλούνται αμφιλεγόμενες» και πως «αν βρεθούν πηγές ενέργειες στις αμφιλεγόμενες περιοχές μπορούν να αναπτύξουν ένα μοντέλο για τον διαμοιρασμό τους». «Έτσι όταν βρούμε κάτι στη δική μας περιοχή, εύκολα μπορούμε να το διαμοιραστούμε με την ε/κ πλευρά, και αν βρεθεί κάτι στην ε/κ πλευρά μπορεί να το διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά. Έτσι μπορούμε να μετατρέψουμε την Κύπρο και ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο σε μια θάλασσα ειρήνης».

Αλλά δυστυχώς, συνέχισε «η ε/κ πλευρά ήταν πάντοτε η πλευρά που έφευγε από τις διαπραγματεύσεις και αυτό πλέον πρέπει να το δει η Ευρώπη. Η ε/κ πλευρά αρνείται τις διαπραγματεύσεις και λέει ‘εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε’. Δεν υποβάλλει μια εποικοδομητική εναλλακτική για κοινές έρευνες ή παρόμοιες δραστηριότητες. Λαμβάνοντας στήριξη από άλλες χώρες της ΕΕ προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία. Αυτές είναι παιδιάστικες συμπεριφορές, είναι μάταιες προσπάθειες. Με αυτά δεν μπορούν ούτε την Τουρκία να τρομάξουν, ούτε να την κάνουν να εγκαταλείψει την αποφασιστικότητά της, ούτε να μειώσει την αποφασιστικότητά της στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τ/κ», ανέφερε.

Για το πρωτοσέλιδο της ελληνικής εφημερίδας «Δημοκρατία» σχετικά με τον Τούρκο Πρόεδρο, δήλωσε ότι το καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο και ότι αμέσως μίλησε με την ομόλογό του της Ελλάδας και εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από την Αθήνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:41

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.