Η Βουλή απέρριψε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για πρόσληψη ΣΥΟΠ σε αντικατάσταση στρατεύσιμων

 

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε με 32 ψήφους εναντίον και 16 υπέρ, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ), προς αντικατάσταση στρατεύσιμων, που θα επωφεληθούν του δικαιώματος αναστολής της θητείας τους, με βάση απόφαση του Υπουργικού, για να μεταβούν φέτος για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός τέθηκε εκτάκτως στην Ολομέλεια. Ο Υπουργός Άμυνας είχε ξεκαθαρίσει σε δηλώσεις του ότι αν δεν υπάρξει η έγκριση από τη Βουλή για να προσληφθούν οι επιπλέον ΣΥΟΠ, δεν θα προχωρήσει η οποιαδήποτε αναστολή στη θητεία των στρατιωτών.
 
Τα πολιτικά κόμματα πλην του ΔΗΣΥ έκαναν λόγο για πρόχειρη και ανεύθυνη απόφαση εκ μέρους της Κυβέρνησης, ενώ ανέφεραν ότι με το να οδηγηθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή, η Κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη της για μια απόφαση που ήταν λανθασμένη.
 
Στην τοποθέτησή του ενώπιον της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, παραδέχτηκε ότι η απόφαση του Υπουργικού δημιουργεί πολλές αδικίες και ανισότητες, αναφέροντας ωστόσο ότι σε οποιοδήποτε πρόβλημα δεν υπάρχει η τέλεια λύση. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση πήρε την απόφαση μετά από πίεση της ομάδας πρωτοβουλίας και είπε να προσληφθούν οι ΣΥΟΠ για να μην πληγεί το αξιόμαχο την Εθνικής Φρουράς. Πρόσθεσε ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν η επιδότηση των φοιτητών, η οποία έχει τον ίδιο βαθμό αδικίας και ανισότητας. Είπε ότι κατανοεί και σέβεται τα επιχειρήματα που θέτουν οι υπόλοιποι βουλευτές και ότι όλοι θέλουν να λυθεί το πρόβλημα, ωστόσο ανέφερε ότι η όποια λύση δινόταν θα είχε προβλήματα. Στο τέλος, ανέφερε, παρά την όποια κριτική θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Ανέφερε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ θα ψηφίσει υπέρ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και θα σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα έκανε λόγο για άδικη απόφαση που προκαλεί ανισότητες, και είπε ότι η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα προηγουμένως για να δώσει μια λύση στο πρόβλημα, παρόλο που γνώριζε ότι θα γινόταν το Brexit.  Υπενθύμισε παράλληλα ότι ο Υπουργός Άμυνας διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να δοθούν προσωρινές απολύσεις. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει εξαιρέσεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit ή κάποια ρύθμιση όταν γίνονταν οι συμφωνίες για τον πολεοδομικό σχεδιασμό των εδαφών εντός βρετανικών βάσεων. Παράλληλα ανέφερε ότι ακόμα και με την πρόσληψη ΣΥΟΠ δεν λύνεται το πρόβλημα των ελλείψεων, αφού δεν πρόκειται να προσληφθούν πριν από τα Χριστούγεννα και κάνουν λιγότερες διανυκτερεύσεις από τους στρατεύσιμους. Διερωτήθηκε επίσης γιατί πρέπει να επωμιστεί το κόστος της πρόσληψής τους ο φορολογούμενος πολίτης.
 
Ανέφερε επίσης ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για αναστολή στράτευσης δημιούργησε απίστευτες αντιδράσεις και οδήγησε πολύ περισσότερους στρατιώτες και τους γονείς τους να μπουν στη διαδικασία για να πάρουν αναστολή. Όταν η Κυβέρνηση κατάλαβε το τεράστιο κόστος, πρόσθεσε, θυμήθηκε τη Βουλή και έκανε λόγο για "απαράδεκτο, ωμό εκβιασμό". Δεν μπορεί, συνέχισε, η Κυβέρνηση να φορτώνει στη Βουλή την ανευθυνότητα και ανικανότητά της για να βγει από τη δύσκολη θέση. Η Κυβέρνηση, είπε που δημιούργησε το πρόβλημα πρέπει να βρει λύση.  
 
Εκ μέρους του ΔΗΚΟ,  ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς είπε ότι η Κυβέρνηση χωρίς να σκεφτεί το ηθικό του στρατεύματος, αποφάσισε πίσω από κλειστές πόρτες να δοθεί προσωρινή αναστολή. Είπε ότι λόγω της επιπόλαιης απόφασης της Κυβέρνησης, η Βουλή δέχτηκε λάσπη, ενώ εκβιάστηκαν ακόμα και οι ένστολοι για 1000 ψήφους τον ερχόμενο Μάιο. Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους στρατιώτες και νεαρά παιδιά δέχονται μπόουλινγκ στους θαλάμους. Ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει μια αυτοκριτική και οι θεσμοί θα πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλο. Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθούν κι άλλες λύσεις όπως προσπάθεια να γίνει μια συμφωνία με βάση τα ενοίκια που χρωστούν στη Δημοκρατία οι Βρετανικές Βάσεις.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήταν βεβιασμένη και αψυχολόγητη, χωρίς να εκτιμήσει τις συνέπειες και το ηθικό των στρατιωτών, το οποίο κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό, αλλά και τις ανισότητες που θα δημιουργούσε. Ανέφερε ακόμα ότι η πρόσληψη ΣΥΟΠ θα μπορεί να γίνει 2-3 μήνες μετά την απόλυση των στρατιωτών. Είπε, επίσης, ότι η απόφαση αυτή διατάραξε την πολύ καλή σχέση που είχε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας με το Υπουργείο Άμυνας εδώ και χρόνια, ενώ ενδεχομένως να ενισχύσει τις τάσεις φυγοστρατίας. Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε άλλες επιλογές όπως να καλύψει τη διαφορά των διδάκτρων στους φοιτητές είτε με χρηματοδότηση είτε με δανεισμό, ή προσπαθώντας να λάβει μέρος από τα ενοίκια για τις βρετανικές βάσεις. Είπε επίσης ότι μέσω του αποθέματος στη μισθοδοσία η Κυβέρνηση μπορούσε να καλύψει την πρόσληψη συμβασιούχων για 2 μήνες και δεν είχε κανένα λόγο να καταφύγει στη Βουλή. Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης, είπε, είναι άμεσος ή έμμεσος εκβιασμός στη Βουλή, τον οποίο δεν μπορούν να δεχτούν και δεν μπορούν να συμβάλουν στη φυγοστρατία, τη μείωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς και στις ανισότητες.
 
Εκ μέρους της «Αλληλεγγύης» ο βουλευτής Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ένας φαντάρος βγάζει 16 υπηρεσίες τον μήνα, ενώ ένας ΣΥΟΠ βγάζει 6 υπηρεσίες τον μήνα και διερωτήθηκε πώς θα καλυφθούν οι υπηρεσίες με το 80%. Ανέφερε ότι χρειάζεται τριπλάσιος αριθμός ΣΥΟΠ για να καλυφθούν αυτούς που θα φύγουν από την ΕΦ. Είπε επίσης ότι το Brexit ήταν γνωστό και ότι η επιλογή όσων αποφάσισαν να φοιτήσουν στην Αγγλία ήταν απόλυτη ευθύνη των ιδίων με τις γνωστές συνέπειες. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει με την επίλυση του προβλήματος πολύ νωρίτερα, με μια συμφωνία με τα πανεπιστήμια για να μην καταλήξουμε σε μια λύση που οδηγεί σε αποδυνάμωση της ΕΦ. Το κόμμα του, είπε, θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.  
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι είναι εξόφθαλμο ότι πρόκειται για μια πολύ πρόχειρη απόφαση χωρίς κανένα προβληματισμό που δημιούργησε σειρά προβλημάτων για την ισονομία και ισότιμη μεταχείριση των νέων και των εθνοφρουρών. Πρόσθεσε ότι η απόφαση δημιούργησε αναστάτωση, κι ενώ υπήρχαν στρατεύσιμοι έτοιμοι να υπηρετήσουν, αλλάξαν γνώμη για να μην υστερήσουν από τους υπόλοιπους, ενώ δημιουργήθηκαν προσδοκίες που θα διαψευσθούν. Συμπλήρωσε ότι εισηγήθηκαν στήριξη των φοιτητών που θα αδικούνταν με άλλο τρόπο και στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η Κυβέρνηση κατάλαβε το λάθος της και μετέφερε την ευθύνη στο Κοινοβούλιο.
 
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι η πατρίδα βρίσκεται ενώπιον έντονων προκλήσεων της Τουρκίας και δεν υπάρχει καμιά λογική η Κυβέρνηση να προχωρεί σε τέτοιες κινήσεις. Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση γνώριζε για το Brexit και θα έπρεπε να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους, ενώ εκτίμησε ότι προκύπτουν θέματα αντισυνταγματικότητας από αυτή την απόφαση.
 
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Προκοπίου χαρακτήρισε αδιανόητο να μαθαίνει η Βουλή για μια τέτοια απόφαση από τα ΜΜΕ. Είπε ότι προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στους στρατιώτες και στους γονείς τους με μεγάλη επίδραση στο ηθικό του στρατεύματος. Είπε επίσης ότι δεν έπρεπε το Υπουργείο Άμυνας να δεχτεί να εμπλακεί σε αυτό το θέμα και σημείωσε ότι το ΥΠΑΜ δεν γνωρίζει ακόμα πόσοι θα φύγουν. Κάκισε επίσης το γεγονός ότι δημιουργούνται πολλές κατηγορίες εντός του στρατεύματος και είπε ότι για τους λόγους αυτούς θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:42

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.