Ο ΠτΔ χαιρετίζει την ομόφωνη στήριξη των MED7 σε Κύπρο και Ελλάδα για έκνομες ενέργειες Τουρκίας

Την ομόφωνη θέση αλλά και την αποφασιστικότητα όλων των ηγετών των επτά Μεσογειακών κρατών της ΕΕ για την ανάγκη τερματισμού των εκνόμων ενεργειών της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του μετά τις εργασίες της 7ης Συνόδου Κορυφής των επτά Μεσογειακών κρατών, MED7, που πραγματοποιήθηκε στην Κορσική, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους υπόλοιπους των ηγετών για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά ιδιαίτερα για τις προσπάθειες που καταβάλλουν Κύπρος και Ελλάδα ώστε μέσα από διεθνώς αναγνωρισμένες διαδικασίες να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας καταστροφικής σύρραξης που δεν θα επηρεάσει μόνο τις εμπλεκόμενες χώρες, θα επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη συνοχή της ΕΕ.

Σημείωσε, κατόπιν, πως συμφώνησαν με τους ηγέτες ως προς την ανάγκη κοινής στρατηγικής και μέτρων εφόσον είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι ενέργειες αυτές της Άγκυρας συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών μελών της ΕΕ και της ΕΕ αυτής καθ΄ αυτής.

«Με την Κοινή Διακήρυξη συμφωνήσαμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική παραβατικότητα συμπεριλαμβανομένων, που θέλουμε να απευχόμαστε, προσθέτων κυρώσεων έναντι όλων όσοι έχουν εμπλακεί στις παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο καθώς και ότι το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας θα συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως επανέλαβε στους ηγέτες ότι η Κύπρος κάλεσε επανειλημμένως την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών ή και την υποβολή, αν αρνούνται, της όλης υπόθεσης στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Ενόψει της επερχόμενης συζήτησης για την Τουρκία στην ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό τον μήνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε, όπως είπε, την ανάγκη ενιαίας, συνεπούς και ισχυρής αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα εφόσον δεν υπάρξει σεβασμός προς τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων ηγετών και συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τους φίλους, όπως τους αποκάλεσε, ηγέτες για τη «σαφή καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Κύπρο και για το περιεχόμενο της Κοινής Διακήρυξης, την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη προς την πατρίδα μου».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε πως ενημέρωσε τους ηγέτες για τις προσπάθειες που καταβάλλει για επανέναρξη των συνομιλιών για συνολική επίλυση του Κυπριακού ώστε να τερματιστεί η κατοχή και το απαράδεκτο στάτους κβο. Τόνισε, όπως είπε, ότι μόνο η επανένωση θα δημιουργήσει συνθήκες πλήρους ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και θα συμβάλει τα μέγιστα στη θεμελίωση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσα πως οι φίλοι ηγέτες των μεσογειακών κρατών θα αξιοποιήσουν τις σχέσεις τους και θα ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία ώστε να αντιληφθεί ότι πρέπει να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες και να συνεργαστεί μέσα από έναν ειλικρινή και περιεκτικό διάλογο στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου να βρούμε τις λύσεις που θα δώσουν ευημερία στους λαούς μας», είπε.

Απευθυνόμενος προς τον Γάλλο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες για την έμπρακτη και σταθερή στήριξη που επιδεικνύει προς την Κύπρο.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αν κατέδειξε κάτι η πανδημία του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις της είναι ότι η ανάγκη συντονισμένων δράσεων σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι αναντίλεκτη. «Για αυτό και εξαίρω την πρωτοβουλία του Προέδρου Μακρόν για τη διεξαγωγή της σημερινής Συνόδου παρά τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας», είπε και υπογράμμισε πως αυτό που έχει σημασία είναι η βούληση όλων για μια ισχυρότερη, αποτελεσματικότερη, με αξιοπρέπεια, ΕΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως οι ηγέτες επισήμαναν εκ νέου ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης από τις εξελίξεις στη Λιβύη, τον Λίβανο και τη Συρία και συμφώνησαν ότι χρήζουν άμεσων λύσεων προβλήματα που προκύπτουν από εξωτερικές παρεμβάσεις, όπως της στρατιωτικοποίησης, της τρομοκρατίας, των εσωτερικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή αλλά και σε χώρες της νότιας λεκάνης της Μεσογείου. Λύσεις, πρόσθεσε, βάσει πολιτικών όρων, πολυεπίπεδης συνεργασίας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως τη Σύνοδο απασχόλησε και το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού. Ένα θέμα, όπως είπε, για το οποίο όλα τα μεσογειακά κράτη παραμένουν σε εγρήγορση. «Η Κύπρος ως χώρα πρώτης γραμμής καλείται επί σειρά ετών να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση διαχείρισης δυσαναλόγου βάρους που θέτει σε σοβαρή δοκιμασίας τις αντοχές των υποδομών, της οικονομίας και του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας. Ροές που κατά κύριο λόγο προέρχονται μεθοδευμένα από τη γείτονα χώρα, την Τουρκία», δήλωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως έχουν συμφωνήσει πως προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θα πρέπει να εδράζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και του δίκαιου καταμερισμού της ευθύνης και του βάρους. «Θέλω να ελπίζω ότι το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα υιοθετηθεί από την ΕΕ θα αντιμετωπίζει στη ρίζα τα προβλήματα και θα γίνεται όπως επιβάλλεται, και θα εκφράζεται η αλληλεγγύη», είπε.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας. Η Σύνοδος άρχισε στις 6.30 χθες το απόγευμα (ώρα Κύπρου) με λήψη κοινής φωτογραφίας των ηγετών, και στη συνέχεια με τη συνάντηση τους.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:50

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
06:03
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
05:59
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.