Οκτάι: Με άνοιγμα Βαρωσίων θα δείξουμε ότι δεν είμαστε αιχμάλωτοι του στάτους κβο

Με το άνοιγμα των Βαρωσίων θα δείξουμε ότι δεν είμαστε αιχμάλωτοι του στάτους κβο, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι προσθέτοντας πως όταν ανοίξουν τα Βαρώσια θα κερδίσουν τόσο οι Τ/κ, όσο και η περιοχή. Για το Ορούτς Ρέις ανέφερε ότι συνεχίζει τις εργασίες του στο πλαίσιο του προγράμματος που καθορίστηκε, ενώ χαρακτήρισε προκλητικές της ενέργειες της Ελλάδας.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση της ‘πλατφόρμας οικονομικών οργανισμών’ στα κατεχόμενα ανέφερε ότι στον αγώνα κατά της πανδημίας, η Τουρκία προσέφερε 25,3 εκ. τουρκικές λίρες (3 εκ. Ευρώ) ιατρικό υλικό και τρόφιμα, ενώ ξεκίνησαν και χτίσιμο νοσοκομείου με 100 κλίνες έκτακτης ανάγκης το οποίο ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα. Όπως είπε, θα πρόκειται για ένα νοσοκομείο 500 κλινών με την πιο προηγμένη τεχνολογία στην κατεχόμενη Λευκωσία. 

Για τη βλάβη στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι αφού επιθεωρήσουν τις εργασίες επιδιόρθωσης του, θα ανακοινώσουν την ημερομηνία που θα δοθεί νερό στα κατεχόμενα. 

Για τον τουρισμό ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ‘συμφωνίας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας 2020’ δόθηκε στήριξη 20 εκ. λιρών (2,5 εκ Ευρώ). 

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε πως στόχος τους στα κατεχόμενα δεν ήταν ποτέ το κέρδος. “Θέλουμε ένα νησί στο οποίο οι Τ/κ να παράγουν, να προχωρούν και να αυξάνουν το επίπεδο ευημερίας τους. Όπως ακριβώς ανησυχούμε για τα προβλήματα επιδημίας, πυρκαγιάς και λειψυδρίας στην τδβκ, έτσι χαιρόμαστε και για τις επιτυχίες σας. Όταν ανοίξουν τα κλειστά Βαρώσια και αυξηθεί ο τουρισμός της τδβκ, όταν αυξηθεί η γεωργική παραγωγή στην τδβκ με το έργο άρδευσης και όταν ενισχυθεί η βιομηχανία, θα κερδίσει τόσο ο τ/κ λαός όσο και η περιοχή μας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η προσπάθειά μας να διαμοιραστούν δίκαια και ισότιμα οι υδρογονάνθρακες. Από αυτή την άποψη στηρίζουμε όπως η τδβκ στέκεται στα πόδια της”, ανέφερε.

Για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε ότι “κινούμαστε προς την κατεύθυνση επίλυσης των διαφωνιών διά της εποικοδομητικής διπλωματίας”, προσθέτοντας πως “οι εξελίξεις δείχνουν πως κάθε προσπάθεια στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία”.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι οι έρευνες του Ορούτς Ρέις συνεχίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος που καθορίστηκε, υποστηρίζοντας ότι οι δραστηριότητές τους μέχρι σήμερα γίνονται στη δική τους υφαλοκρηπίδα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στο πλαίσιο της αρχής της δικαιοσύνης. 

Αναφερόμενος στην αντι-NAVTEX της Ελλάδας για εκπαιδευτικές ασκήσεις στις 25-27 Αυγούστου σε περιοχή που συμπίπτει με εργασίες Ορούτς Ρέις, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι “πάντα λέμε ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν κανέναν και δεν πρόκειται να μας απομακρύνουν από τον δίκαιο αγώνα μας”. “Ο αγώνας μας είναι να συμβάλουμε στη δημιουργία του περιβάλλοντος ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας στην περιοχή μας. 

Δεν σφετεριζόμαστε το δικαίωμα κανενός, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και σε κανέναν να σφετεριστεί τα δικαιώματα μας”, ανέφερε.

Κατηγόρησε την ε/κ πλευρά η οποία όπως υποστήριξε “ενώ φαίνεται να εργάζεται για τη λύση του Κυπριακού, στην πραγματικότητα δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα”. Για τα Βαρώσια είπε ότι το βήμα που θα κάνουν σε αυτό το ζήτημα “θα δείξει σε όλο τον κόσμο ότι η τδβκ δεν είναι αιχμάλωτη του στάτους κβο και θα υπάρξει σοβαρή κινητικότητα στην οικονομία”. 
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:51

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.