Σεντώνας: Ενέργειες Κυβέρνησης σε διάφορα επίπεδα για τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Η Κυβέρνηση έχει προβεί σε ενέργειες σε διάφορα επίπεδα σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις που αφορούν την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.


Μιλώντας στο Προεδρικό, δήλωσε ότι η αποστολή του «Μπαρμπαρός», είναι άλλη μια ένδειξη των τουρκικών προθέσεων.

«Η Τουρκία ξανά με τις ενέργειές της επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κρίμα που υπάρχει στην περιοχή και παραβιάζει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες από την Κυβέρνηση σε διάφορα επίπεδα. Όπως είπε, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη συνομιλήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδα Νίκο Δένδια, ενώ υπήρξε επικοινωνία και με τον Ύπατο Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Επίσης, πρόσθεσε, υπήρξε και επικοινωνία με τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ενέργειες της Κυβέρνησης σε ποικίλα επίπεδα προκειμένου να διαχειριστούμε αυτή τη νέα απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο προβληματίζει η διαφορετική αντίδραση που υπήρξε στην περίπτωση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και στην κυπριακή ΑΟΖ από τους Ευρωπαίους, ο κ. Σεντώνας είπε ότι βεβαίως και προβληματίζει.

«Είναι για αυτό που όλο του προηγούμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όλες του τις επαφές ανέδειξε αυτή την ανάγκη της πιο αποφασιστικής στάσης της ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, γιατί θεωρούμε ότι είναι προκλήσεις απέναντι και στην ΕΕ», ανέφερε.

Υπενθύμισε τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος στον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το τι είχε συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που προηγήθηκε και τα ζητήματα που ανέδειξε στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρούμε ότι και στην περίπτωση της Κύπρου θα πρέπει η ΕΕ, που η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της, να διαμορφώσει μια πιο αποφασιστική και πιο αποτελεσματική στάση», κατέληξε.

Ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
---------------------
Κληθείς να σχολιάσει την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2021, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη χαιρετίσει την απόφαση.

Σε σχέση με την αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η ενημέρωση εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα της κας. Σπέχαρ προς τον κ. Ακιντζί είχε γίνει, είχαν ληφθεί τα σχόλια του Τ/κ ηγέτη, ενώ αντίστοιχα υπήρξε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου υποβλήθηκαν και γραπτώς στην κα. Σπέχαρ οι εκτιμήσεις και ανησυχίες της ε/κ πλευράς.

Η Κυβέρνηση είπε, αξιολογεί ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στο συγκεκριμένο ψήφισμα, μεταξύ άλλων ότι επιβεβαιώνονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναφέρονται στη βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος, αναφέρονται τα ψηφίσματα σε σχέση με την Αμμόχωστο και καταγράφεται η ανάγκη σεβασμού τους κυρίως από μέρους της Τουρκίας αλλά και των κύκλων στα κατεχόμενα που προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα.

Ερωτηθείς κατά πόσο προβληματίζει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν καταδικάζει ξεκάθαρα τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Σεντώνας είπε ότι στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβάνεται έκκληση για μείωση των εντάσεων στην Α. Μεσόγειο και η Κυβέρνηση αξιολογεί ότι με αυτό τον τρόπο αποστέλλεται ένα μήνυμα προς την Τουρκία.

«Ναι θα θέλαμε πιο σαφείς αναφορές, όπως το έχουμε ξαναπεί και με το πέρας της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα. Σπέχαρ. Ωστόσο αξιολογούμε ως σημαντικό ότι καταγράφεται αυτό το στοιχείο, συμπλήρωσε.

Αποχωρήσεις από το ΔΗΚΟ
-------------------------------
Κληθείς να σχολιάσει αιχμές που άφησε ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης για εμπλοκή του Προεδρικού στην αποχώρηση στελεχών του ΔΗΚΟ, είπε ότι η Κυβέρνηση ούτε επιθυμεί ούτε θεσμικά νομιμοποιείται να εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο σε εσωτερικά ζητήματα κομμάτων.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:47

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.